Παπανδρέου: "Επιδιώκουμε οριστική, βιώσιμη και καθαρή λύση"

Συνάντηση με Μέρκελ-Σαρκοζί και αξιωματούχους της ΕΕ. Την Τετάρτη τα νεότερα για "κούρεμα" και EFSF.Ενδείξεις γεφύρωσης του χάσματος Γερμανίας-Γαλλίας.

Στόχος της Ελλάδας είναι η εξεύρεση μιας οριστικής, βιώσιμης και καθαρής λύσης αναφορικά με το δημόσιο χρέος,

δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Είπε ακόμη ότι ο ελληνικός λαός έχει κάνει πρωτοφανή προσπάθεια και πως ποτέ κανένας λαός στην Ευρώπη δεν έχει σηκώσει παρόμοιο βάρος. Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, η εθνική αυτή προσπάθεια αναγνωρίζεται από όλους.

«Είμαστε ένας περήφανος λαός και δικαιούμαστε το σεβασμό».

Στόχος μας, συνέχισε ο κ. Παπανδρέου, είναι η ελάφρυνση του χρέους, το βάρος του οποίου είναι δυσβάσταχτο, και πρέπει να μειωθεί «για να ανασάνουμε».

Όπως ανάφερε παράλληλα ο πρωθυπουργός, «προχωρούμε σε διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούν χρόνο για να αποδώσουν».

Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε πως χρειάζεται να δοθεί πανευρωπαϊκή λύση στην κρίση: «Χρειάζεται συνολική απάντηση στην ευρωπαϊκή κρίση κανένα πρόβλημα δεν θα λυθεί αν η ίδια η Ευρώπη δεν λάβει σοβαρές αποφάσεις για πανευρωπαϊκή λύση» επισήμανε.

«Έχουμε βούληση για βιώσιμη δημοσιονομική διαχείριση, βιώσιμη ανάπτυξη και θέσεις εργασίας, βούληση για κοινωνία με συνοχή, βούληση να σωθεί η Ελλάδα με συμμετοχές στα βάρη του ιδιωτικού τομέα, και ειδικά των τραπεζών, βούληση για παρέμβαση στις αγορές ομολόγων το λεγόμενο EFSF» ανέφερε για τις συζητήσεις που είχε με τους υπόλοιπους ευρωπαίους ηγέτες.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «ο ελληνικός λαός βάζει και θα συνεχίσει να βάζει τάξη στο σπίτι του. Το αποφασίσαμε, το κάναμε. Αναζητούμε την βιώσιμη λύση για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με την Ελλάδα παρούσα, με την Ελλάδα να έχει συγκεκριμένους αποσαφηνισμένους στόχους».

Συνάντηση Παπανδρέου με Μέρκελ-Σαρκοζί
Σε καλό κλίμα πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σήμερα το βράδυ στις Βρυξέλλες συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

Παρόντες στη συνάντηση ήταν, από ευρωπαϊκής πλευράς, οι πρόεδροι της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μπαρόζο και, από ελληνικής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Καλά πληροφορημένη πηγή σημείωνε ότι o ελληνικός στόχος είναι η εξεύρεση μιας λύσης αναφορικά με το ελληνικό δημόσιο χρέος, η οποία θα είναι «οριστική, καθαρή και ασφαλής, τόσο από νομικής όσο και από θεσμικής απόψεως».

Προς τον σκοπό αυτό, συνέχισε η ίδια πηγή, έχει συμφωνηθεί στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, ένα πλαίσιο εντολής διαπραγματεύσεων με τις τράπεζες που έχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Οι διαπραγματεύσεις αυτές θα πρέπει να ολοκληρωθούν ως την Τετάρτη, κατά τρόπο που θα επιφέρει σημαντική μείωση του ελληνικού άχθους από την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, σημείωσε η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι παράλληλα θα πρέπει να διασφαλιστε
Keywords
Τυχαία Θέματα