Πάουελ (Fed): Καμία απόφαση για παύση στις αυξήσεις των επιτοκίων

23:57 3/5/2023 - Πηγή: Reporter

Η Federal Reserve δεν έχει λάβει καμία συγκεκριμένη απόφαση για το εάν θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια, ξεκαθάρισε απόψε (3/5) ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ.

«Δεν πάρθηκε απόφαση για παύση σήμερα», δήλωσε ο επικεφαλής της Fed κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που ακολουθεί μετά τις σχετικές ανακοινώσεις της τράπεζας

για τα επιτόκια. Υπενθυμίζεται ότι η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο εύρος 5%-5,25%, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και πάνω από 15 χρόνια. Πρόκειται μάλιστα για τη δέκατη διαδοχική αύξηση από τον Μάρτιο του 2022.

Η Fed θα μπορούσε να συνεχίσει τις αυξήσεις εάν τα οικονομικά στοιχεία οδηγήσουν την κεντρική τράπεζα προς αυτή την κατεύθυνση, είπε ο Πάουελ. «Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα εάν απαιτείται μεγαλύτερος περιορισμός της νομισματικής πολιτικής», εξήγησε.

Πρόσθεσε ότι «η απόφαση για παύση δεν ελήφθη», αλλά ότι η αλλαγή στη γλώσσα των δηλώσεων σχετικά με τη μελλοντική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής αποτελεί «σημάδι».

«Ο πληθωρισμός παραμένει πολύ πάνω από τον μακροπρόθεσμο στόχο του 2%», σημείωσε ακόμη ο Πάουελ και συμπλήρωσε: «Ο πληθωρισμός έχει μετριαστεί κάπως από τα μέσα του περασμένου έτους, παρ' όλα αυτά οι πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές και η διαδικασία επιστροφής του πληθωρισμού στο 2% πρέπει να προχωρήσει».

Τόνισε ότι οι προσδοκίες για τον μακροπρόθεσμο πληθωρισμό παραμένουν «καλά αγκυρωμένες» και πως η κεντρική τράπεζα παραμένει επικεντρωμένη στην προώθηση της απασχόλησης και στην ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης.

Επισήμανε πως ο ρυθμός της μελλοντικής σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής θα καθοριστεί από την αναθεώρηση των στοιχείων για την αμερικανική οικονομία. «Κοιτάζοντας προς το μέλλον, θα ακολουθήσουμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για να προσδιορίσουμε τον βαθμό στον οποίο μπορεί να είναι κατάλληλη η πρόσθετη σύσφιξη», είπε.

Πολύ νωρίς για μειώσεις επιτοκίων

Εάν τα μέλη της Federal Reserve έχουν δίκιο, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να φανούν εύλογες οι μειώσεις επιτοκίων, δήλωσε ο πρόεδρος Πάουελ. «Στην επιτροπή έχουμε την άποψη ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί, αλλά όχι τόσο γρήγορα», είπε και εξήγησε: «Θα πάρει κάποιο χρόνο, και σε αυτόν τον κόσμο, εάν αυτή η πρόβλεψη είναι σε γενικές γραμμές σωστή, δεν θα ήταν σκόπιμο να μειώσουμε τα επιτόκια και δεν θα μειώσουμε τα επιτόκια». Πρόσθεσε ότι η ζήτηση και οι συνθήκες στην αγορά εργασίας πιθανότατα θα πρέπει να αποδυναμωθούν περισσότερο για να δούμε πρόοδο στις υπηρεσίες εκτός στέγασης, ώστε να κριθούν «κατάλληλες» οι μειώσεις επιτοκίων.

Για την απασχόληση, ο Πάουελ σημείωσε ότι τα αρχικά σημάδια αδυναμίας στην αγορά εργασίας υποδηλώνουν πως ο δρόμος προς μια «ήπια προσγείωση» της αμερικανικής οικονομίας δεν είναι… έξω από το τραπέζι. «Απλώς μου φαίνεται ότι είναι πιθανό να συνεχίσουμε να έχουμε ένα “πάγωμα” στην αγορά εργασίας χωρίς τις μεγάλες αυξήσεις της ανεργίας που συνέβησαν στις προηγούμενες περιπτώσεις», είπε. «Οι αυξήσεις των μισθών έχουν μειωθεί και αυτό είναι ένα καλό σημάδι. Μειώθηκαν σε πιο βιώσιμα επίπεδα ... Η αποφυγή της ύφεσης είναι κατά την άποψή μου πιο πιθανή από αυτή της ύφεσης», πρόσθεσε.

Εξαίρεση η περίπτωση της First Republic

Ο Πάουελ χαρακτήρισε ως «εξαίρεση» την εξαγορά των assets της First Republic από την JPMorgan. «Πιστεύω ότι είναι μάλλον καλή πολιτική το ότι δεν θέλουμε οι μεγαλύτερες τράπεζες να κάνουν μεγάλες εξαγορές», είπε και πρόσθεσε: «Αυτή είναι η πολιτική, αλλά αυτή είναι μια εξαίρεση για μια χρεοκοπημένη τράπεζα και νομίζω ότι είναι στην πραγματικότητα ένα καλό αποτέλεσμα για το τραπεζικό σύστημα».

Μια άλλη περιφερειακή τράπεζα που θα αγόραζε την First Republic θα ήταν επίσης ένα καλό αποτέλεσμα, είπε. Σημείωσε επίσης ότι δεν έχει κάποια «ατζέντα» για να συνεχίσει την ενοποίηση των τραπεζών, τονίζοντας ότι θεωρεί αξία στο να υπάρχουν τράπεζες διαφορετικών μεγεθών εντός του συστήματος που επιτυγχάνουν διαφορετικούς στόχους.

FEDERAL RESERVEΤζερόμ ΠάουελFIRST REPUBLIC BANKαύξηση επιτοκίων
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα