Πάνω από 400 εκατ. ευρώ θέλει η κυβέρνηση για την πώληση του 10% του ΟΤΕ

Σε σκληρά παζάρια ετοιμάζεται να επιδοθεί η ελληνική κυβέρνηση προκειμένου στις τρέχουσες τιμές να πουλήσει το 10% του ΟΤΕ στην Deutsche Telecom... πώληση μέσω της οποίας προσδοκά ότι θα βγάλει πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Μόλις χθες ενεργοποιήθηκε η option για την πλήρη ιδιωτικοποιήση του Οργανισμού, καθώς ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου
σε συνέχεια των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΟΤΕ, απέστειλε επιστολή στην διοίκηση της Deutsche Telekom, για την εκκίνηση της σχετικής διαδικασίας. Το ΥΠΟΙΚ δίνει χρονικό περιθώριο διάρκειας 30 ημερών στο γερμανικό όμιλο, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η μεταβίβαση.Επιφυλακτική στάση κρατά η Deutsche Telecom - Ποιοι οι λόγοι
 
Ωστόσο, πίσω από την πώληση του 10% του ΟΤΕ στο γερμανικό όμιλο υποβόσκει το εξής παρασκήνιο. Η διοίκηση της Deutsche Telecom φαίνεται να κρατά επιφυλακτική στάση προς την όλη διαδικασία εξαγοράς. Οι ενστάσεις των στελεχών της εταιρείας αφορούν αφενός στην έλλειψη συνεργασίας με την ελληνική πλευρά και αφετέρου στην οικονομική ύφεση που πλήττει τη χώρα, η οποία κατά συνέπεια «λυγίζει» την επιχειρηματικότητα.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο όμιλοι είχαν υπογράψει συμφωνία πώλησης το 2008, σύμφωνα με την οποία εάν η ελληνική κυβέρνηση θελήσει να πουλήσει επιπλέον ποσοστό , η DT υποχρεούται να το αγοράσει έως τα τέλη του 2011 σε τιμή 15% υψηλότερη από τη μέση χρηματιστηριακή τιμή των προηγούμενων είκοσι ημερών.
 
Τους παραπάνω λόγους για τους οποίους η διοίκηση της DT διστάζει να αποδεχθεί την εν λόγω εξαγορά επικαλέσθηκε προ ημερών ο επικεφαλής των ευρωπαϊκών δραστηριοτήτων του ομίλου εκτός Γερμανίας κ. Ρόλαντ Μάλερ μιλώντας σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, επισημαίνοντας παράλληλα πως προβλέπεται «κύμα» εξαγορών  τηλεπικοινωνιακών Οργανισμών σε άλλες χώρες.
 
Όπως τόνισε ο ίδιος, οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρουμανία αποτελούν «τροχοπέδη» στην ανάκαμψη των πωλήσεων τουλάχιστον μέχρι και το 2013.
 
Για αυτό και σε παλαιότερες δηλώσεις του, ο Μάλερ είχει διευκρινίσει ότι παρά τους προαναφερθέντες όρους της μεταξύ τους συμφωνίας, η Deutsche Telecom δεν θα αγοράσει περαιτέρω μετοχές από τη διασπορά, εάν τελικά η εξαγορά πραγματοποιηθεί.
 
Τι ζητούν οι Γερμανοί
 
Στο μεταξύ στα τέλη Μαϊου καταφθάνουν στην Ελλάδα στελέχη του διοικητικού και εποπτικού συμβουλίου της Deutsche Telecom, προκειμένου να διαπραγματευθούν με την ελληνική κυβέρνηση. Οι διαπραγματεύσεις πρόκειται να είναι σκληρές και αυτό γιατί οι Γερμανοί ζητούν για την εξαγορά του 10% του ΟΤΕ περιορισμό του κόστους προσωπικού, γεγονός που σηματοδοτεί από τη μία μετατάξεις του προσωπικού ή «μπλόκο» στη μονιμότητα. Παράλληλα, στη «λίστα» των αιτημάτων των Γερμανών περιλαμβάνεται και η έκκληση για ελαστικότερη εποπτεία από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
 

Αντιδρά η ΟΜΟΕ - ΟΤΕ
 
Πάντως η απόφαση πώλησης του 10% του ΟΤΕ έχει π
Keywords
Τυχαία Θέματα