Πανελλαδικό το «Κίνημα της Πετσέτας» μετά τη νίκη στην Πάρο

08:44 3/8/2023 - Πηγή: Reporter

Μία πρώτη νίκη πέτυχε το «Κίνημα της Πετσέτας» στην Πάρο μετά τις έντονες αντιδράσεις και τις συνεχείς καταγγελίες για τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες στην παραλία Μικρή Σάντα Μαρία.

Η παραλία είναι πλέον ελεύθερη όπως φαίνεται σε φωτογραφίες που δημοσίευσε στο Facebook η Κίνηση Πολιτών Πάρου για Ελεύθερες Παραλίες | Save Paros Beaches. Οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες ξηλώθηκαν, έστω από τη μισή παραλία Μικρή Σάντα της Πάρου.

Η Κίνηση Πολιτών Πάρου

για Ελεύθερες Παραλίες είχε προχωρήσει σε καταγγελίες για καταχρηστικές πρακτικές εκ μέρους των επιχειρηματιών. Μετά από ελέγχους που διεξήχθησαν στην μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου, όπου στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου στις αυτοψίες που έκαναν διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης «υπάρχουν συμφωνίες μεταξύ του Δημοσίου και παραχωρησιούχων για την παροχή υπηρεσιών σε παραλίες. Εκείνο το οποίο έχει διαπιστωθεί από τους ελέγχους στην Πάρο, είναι ότι δεν τηρούνται οι όροι των συμφωνιών… Η νομιμότητα θα γίνει σεβαστή. Θα τους ταράξουμε στη νομιμότητα αυτούς του παραχωρισιούχους… Δε θα ανεχόμαστε κάτι που είναι εναντίον του τουριστικού προϊόντος της χώρας».

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος υποσχέθηκε ακόμα πιο εντατικούς ελέγχους.

Το ότι η κεντρική εξουσία ασχολείται με αυτό το θέμα είναι ασφαλώς η μεγαλύτερη νίκη των πολιτών που αντέδρασαν απέναντι στην αισχροκέρδεια και την ανομία. Αναμένεται λοιπόν και συνέχεια...

Να σημειωθεί τα τελευταία χρόνια παραλίες, αλλά και πεζοδρόμια, πλατείες και λογής λογής δημόσιοι χώροι έχουν παραδοθεί στην ανάγκη για μια στρεβλή τουριστική ανάπτυξη, που ξεχνά όρους όπως η βιωσιμότητα, την ώρα που γνωστή αδράνεια θεσμών κτλ., σε ό,τι έχει να κάνει με τους ελέγχους, έδωσε χώρο στο φαινόμενο

Μετά λοιπόν όλα τούτα και με τις ελλείψεις και αβελτηρίες σε επίπεδα ελέγχων αυξανόμενη δράση του Κινήματος της Πετσέτας ανάγκασε την κυβέρνηση να πάρει θέση με τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη να προαναγγέλει αυστηρούς ελέγχους καθ'ολη τη διάρκεια της θερινής περιόδου.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου παραχωρεί με πλειστηριασμούς τη χρήση των παραλιών. Βέβαια οι έλεγχοι γίνονται πλέον, αντί για το Λιμενικό Σώμα, όπως προβλεπόταν αρχικά από τη νομοθεσία, από άλλους ελεγκτικούς φορείς, όπως π.χ. η Τουριστική Αστυνομίας. Πάντως, στην ανακοίνωσή του, ο Υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, υποσχέθηκε "αυστηρούς ελέγχους" καθ'όλη τη διάρκεια της θερινής περιόδου. Μεταξύ άλλων στην κυβερνητική ανακοίνωση έγινε λόγος για "διασφάλιση της πρόσβασης των πολιτών στις παραλίες σύμφωνα με τους κανόνες του Συντάγματος".

ΠάροςΚΙΝΗΜΑ ΤΗΣ ΠΕΤΣΕΤΑΣΥΠΟΙΚΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Αναζητήσεις
panelladiko-to-kinima-tis-petsetas-meta-ti-niki-stin-paro.htm
Τυχαία Θέματα