Παγκόσμια έκκληση για αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Παγκόσμιο «συναγερμό» έχει σημάνει η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους στο Ισραήλ.

Ηγέτες, ευρωπαϊκοί και διεθνείς θεσμοί καλούν σε αυτοσυγκράτηση, ώστε η κατάσταση να αποκλιμακωθεί και να μην οδηγηθούμε σε γενικευμένη σύρραξη.

«Καταδικάζουμε την κλιμάκωση από το Ιράν κατά τη διάρκεια της νύχτας, καλούμε σε αυτοσυγκράτηση και παρακολουθούμε από κοντά την εξέλιξη της κατάστασης. Είναι βασικό η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να μην γίνει ανεξέλεγκτη», δήλωσε η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ,

Φάραχ Νταχλάλα.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε επίσης ζητήσει από όλους να απέχουν από περαιτέρω κλιμάκωση.

Την ίδια ώρα, η Ρωσία εξέφρασε εξαιρετική ανησυχία για τα ιρανικά πλήγματα εναντίον του Ισραήλ και κάλεσε όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Παρόλα αυτά, πρόσθεσε ότι οι εντάσεις θα παραμείνουν αυξημένες μέχρι να επιλυθεί η σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τους Παλαιστινίους.

«Εκφράζουμε την εξαιρετική ανησυχία μας για άλλη μια επικίνδυνη κλιμάκωση στην περιοχή. Καλούμε όλα τα ενεχόμενα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση», αναφέρει το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Η Ρωσία επεσήμανε ότι η Τεχεράνη δήλωσε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του δικαιώματος στην αυτοάμυνα μετά το πλήγμα του Ισραήλ στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, που η Μόσχα καταδίκασε.

Η Ρωσία, η οποία έχει στενές σχέσεις με το Ιράν, δήλωσε πως η Δύση εμπόδισε απόπειρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να δοθεί απάντηση στο ισραηλινό πλήγμα στο προξενείο.

«Έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι πολυάριθμες ανεπίλυτες κρίσεις στη Μέση Ανατολή, κατά πρώτον στην παλαιστινιο-ισραηλινή ζώνη σύγκρουσης, οι οποίες συχνά τροφοδοτούνται από ανεύθυνες προκλητικές ενέργειες, θα οδηγήσουν σε αύξηση της έντασης», ανέφερε το Υπουργείο.

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι ένας πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν θα επιδεινώσει τις προοπτικές του Τζο Μπάιντεν να επανεκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Η Αμερική δεν θέλει ένα μεγάλο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Οι φόνοι στη Γάζα επιδεινώνουν τις προοπτικές του Μπάιντεν στις εκλογές και ένας πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν θα έφερνε πρόσθετη αβεβαιότητα», είπε.

Ακόμα, ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε «επίμονη έκκληση» για να μην υπάρξει «ένας φαύλος κύκλος βίας με κίνδυνο να οδηγήσει τη Μέση Ανατολή σε μια ακόμη μεγαλύτερη σύγκρουση».

«Απευθύνω επίμονη έκκληση προκειμένου να σταματήσει κάθε ενέργεια που μπορεί να τροφοδοτήσει έναν φαύλο κύκλος βίας με κίνδυνο να οδηγήσει τη Μέση Ανατολή σε μια ακόμη μεγαλύτερη σύγκρουση», δήλωσε ο Ποντίφικας στο τέλος της παραδοσιακής του κυριακάτικης προσευχής στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

#αποκλιμάκωση #ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ #Μέση_Ανατολή #Πάπας_Φραγκίσκος #ΝΑΤΟ #Ρωσία #Ισραήλ #Ιράν
Keywords
Αναζητήσεις
pagkosmia-ekklisi-gia-aftosygkratisi-kai-apoklimakosi-sti-mesi-anatoli.htm
Τυχαία Θέματα