«Οράματα από την Ανθρωπόκαινο»: Έκθεση του Πάνου Γιάκα στη Θεσσαλονίκη

H Γκαλερί Χαλκός παρουσιάζει την ατομική έκθεση του εικαστικού Πάνου Γιάκα με τίτλο «Οράματα από την Ανθρωπόκαινο» από τις 19 Απριλίου μέχρι και την 1η Μαΐου 2024.

Τα Οράματα από την Ανθρωπόκαινο συνθέτουν ένα αφήγημα πάνω στα ερωτήματα, που ξεπηδούν αυτή την περίοδο σχετικά με το μέλλον, τη μοίρα αλλά και τη νοηματοδότηση της ίδιας της ύπαρξης.

Η Υπερπραγματικότητα και ο συμφυρμός της με τον πραγματικό κόσμο, το ενεργειακό πρόβλημα, το οικολογικό

και φυσικά το πάντα άλυτο υπαρξιακό, ανοίγουν ένα διάλογο μεταξύ τους, όχι πάντα για να δώσουν απαντήσεις όσο για να σταθούν ως σύμβολα και αρχέτυπα του παρόντος χρόνου.

Στην Πρώτη από τις 3 Ενότητες που διατρέχουν το έργο, μια Σφίγγα κατασκευασμένη από πλαστικά σκουπίδια, μας ρωτά, καθισμένη άλλοτε πάνω σε βαρέλια πετρελαίου κι άλλοτε πάνω σε φιάλες αερίου, για το πόσο αξίζει μια ζωή απέναντι στην ανάγκη της ενέργειας.

Η Δεύτερη Ενότητα αποτελεί ένα οραματικό ταξίδι σε υβριδικούς, ψηφιακούς κόσμους, που συγχέονται με τους πραγματικούς, μαζί με μυθικά πλάσματα/ έννοιες, που δίνουν την αιώνια μάχη για να ελευθερωθούν από το χρόνο ή για να πετύχουν την ισορροπία σ’ έναν ανισόρροπο κόσμο.

Η Τρίτη Ενότητα επικεντρώνεται στην άνθιση, στο σημείο όπου η ανθρωπότητα στέκεται απέναντι στο στόχο και στο όραμά της, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις, τις δυναμικές και τα αμέτρητα εφόδιά της για να ολοκληρώσει τη συμβολική της άνθιση.

Η έκθεση συνοδεύεται από κατάλογο με κείμενα της Ιφ. Βαμβακίδου και της Αν. Βουτσά.

Γκαλερί Χαλκός, Ιουστινιανού 21, Θεσσαλονίκη,

από τις 19.4 ως την 1.5.2024.

#ΟΡΑΜΑΤΑ_ΑΠΟ_ΤΗΝ_ΑΝΘΡΩΠΟΚΑΙΝΟ #ΠΑΝΟΣ_ΓΙΑΚΑΣ #Θεσσαλονίκη #ΓΚΑΛΕΡΙ_ΧΑΛΚΟΣ #εικαστικός
Keywords
Αναζητήσεις
oramata-apo-tin-anthropokaino-ekthesi-tou-panou-giaka-sti-thessaloniki.htm
Τυχαία Θέματα
Οράματα, Ανθρωπόκαινο, Έκθεση, Πάνου Γιάκα, Θεσσαλονίκη,oramata, anthropokaino, ekthesi, panou giaka, thessaloniki