Όπου φύγει-φύγει οι θεσμικοί από την ευρωπαϊκή αγορά

Προ των πυλών η ύφεση. Επιφυλακτικοί οι επενδυτές. Ανησυχητικές προβλέψεις οικονομολόγων και αναλυτών.Η κρίση στην ευρωζώνη όχι μόνο συνεχίζεται αλλά βαθαίνει, και η ύφεση βρίσκεται προ των πυλών, τονίζουν οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι και συστήνουν άκρα επιφυλακτικότητα στους επενδυτές, με τους θεσμικούς να δηλώνουν ότι δεν εμπιστεύονται πια την Ευρώπη.

Όπως σημειώνει ο στρατηγικός αναλυτής της Cheviot Asset Management, David Miller, μέχρι να εξαλειφθούν όλοι οι κίνδυνοι γύρω από την ευρωζώνη και την κρίση χρέους, η αποφυγή του
ρίσκου από την μεριά των επενδυτών θα συνεχιστεί. Ακόμη δεν έχουν καν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες του νέου σχεδίου διάσωσης της ευρωζώνης, και με την κατάσταση στην Ελλάδα και ακόμη σημαντικότερο, στην Ιταλία, να παραμένει εξαιρετικά ανησυχηστική, το risk-off είναι η μόνη στρατηγική ασφαλείας αυτή τη στιγμή. Όπως προσθέτει, σημαντικότατο ρόλο παίζουν και οι προοπτικές της ανάπτυξης οι οποίες επίσης δεν είναι καθόλου αισιόδοξες. Έτσι ο δρόμος σε ότι αφορά τις αγορές ρίσκου είναι εξαιρετικά δύσκολος , με την μεταβλητότητα να χτυπάει κόκκινο.

Ο κ. Νeil Michael, επικεφαλής επενδύσεων στην London & Capital, σημειώνει πως με τόση έντονη αβεβαιότητα γύρω από την πολιτική στην ευρωζώνη, τόσο έντονο πολιτικό παρασκήνιο, δεν υπάρχει καμία εγγύηση στην αγορά ότι οι χαράσσοντες πολιτική θα καταφέρουν να επιλύσουν την κρίση σύντομα. Συνεπώς, όπως τονίζει, η μεταβλητότητα θα μας συντροφεύει για πολύ ακόμη.

Οι θεσμικοί επενδυτές από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ιαπωνία και τη Βρετανία, δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν πως οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα καταφέρουν να επιλύσουν σύντομα την κρίση χρέους στην περιοχή, και μειώνουν τις θέσεις τους στις μετοχές, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 μηνών. Συγκεκριμένα, όπως έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters έχουν πλεόν το 49,5% του χαρτοφυλακίου τους τοποθετημένο στις μετοχές σε μέσο όρο, που είναι το πιο χαμηλό επίπεδο εδώ και πάνω από έναν χρόνο.

Όπως πολυ χαρακτηριστικά σημειώνει η Morgan Stanley, η κίνηση της Ευρώπης να αφήσει για πρώτη φορά ανοιχτό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ άνοιξε το «κουτί της Πανδώρας. Σύμφωνα με επιστολή που έστειλε ο στρατηγικός αναλυτή, Joachim Fels, στους πελάτες του οίκου, οι κυβερνήσεις του πυρήνα της Ευρώπης, αύξησαν πλέον τις πιθανότητες να υπάρξει έξοδος χώρας από το ευρώ και κινητοποίησαν το ξετύλιγμα μίας σειράς γεγονότων τα οποία θα οδηγήσουν σε μαζικές εκροές καταθέσεων από τις τράπεζες της ευρω-περιφέρειας, κάτι που κάνει όλα αυτά που έχουμε δει μέχρι τώρα να συμβαίνουν στην τρέχουσα κρίση, ένα τίποτα.

Μάλιστα, η Morgan Stanley υποβάθμισε και τις ευρωπαϊκές μετοχές σε σύσταση underweight, τονίζοντας πως αυτή η κίνηση αντικατοπτρίζει τους αυξημένους φόβους για ανεπαρκή πολιτική απάντηση από την ΕΕ για την κρίση, γεγονός που θα χτυπήσει την ανάπτυξη της περιοχής.
Keywords
Τυχαία Θέματα