Οι τιμές των εμπορευμάτων αναμένεται να υποχωρήσουν το 2022

Η Fitch Solutions Country Risk & Industry Research αναμένει ότι οι τιμές των εμπορευμάτων θα μειωθούν το 2022 από τα τρέχοντα επίπεδα και προβλέπει ότι οι τιμές των περισσότερων εμπορευμάτων θα είναι κατά μέσο όρο χαμηλότερες σε ετήσια βάση, καθώς η προσφορά βελτιώνεται και η αύξηση της ζήτησης χαλαρώνει.

Σε έκθεσή της την Πέμπτη (9 Δεκεμβρίου), η εταιρεία

δήλωσε ότι αναμένει οι τιμές των εμπορεύματων, ωστόσο, να παραμείνουν υψηλά σε σύγκριση με τα ιστορικά επίπεδα λόγω κυρίως χαμηλών αποθεμάτων. Από τα 27 βασικά εμπορεύματα που περιλαμβάνονται στην ανάλυση, τα 19 από αυτά (ή το 70%) ήταν χαμηλότερα σε ετήσια βάση.

Όσον αφορά τις τιμές για το σιδηρομετάλλευμα και χάλυβα, το φυσικό αέριο, το θερμικό άνθρακα το φοινικέλαιο και σόγια αναμένεται να μειώνονται κατά μέσο όρο, ενώ το LNG της Ασίας (υγροποιημένο φυσικό αέριο) αναμένεται να κινηθεί κατά μέσο όρο σε υψηλότερα επίπεδα το επόμενο έτος. Για το αργό πετρέλαιο Brent, η Fitch Solutions εκτιμά σταθερότητα για το επόμενο έτος.

Η Fitch Solutions προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 4,1% το 2022, πολύ πάνω από τον μέσο όρο 3,1% που καταγράφηκε μεταξύ 2015 και 2019. Ανέφερε ότι ειδικότερα οι αναπτυσσόμενες αγορές θα σημειώσουν ανάπτυξη μεγαλύτερη από τα επίπεδα που έχουν παρουσιάσει εώς τώρα.

Ωστόσο, ανέφερε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας είχε σημειώσει επιβράδυνση από το 5,5% που υπολόγιζε για το 2021, γεγονός που θα ασκήσει κάποια πτωτική πίεση στη ζήτηση για εμπορεύματα. «Συγκεκριμένα, η κινεζική οικονομία αντιμετωπίζει μια σειρά από καθοδικούς κινδύνους, ο σημαντικότερος που σχετίζεται με τις οικονομικές δυσκολίες του τομέα της ακίνητης περιουσίας της», η έκθεση ανέφερε.

Η εταιρεία προβλέπει επιβράδυνση στην Κίνα, όπου αναμένει η ανάπτυξη του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος να μειωθεί από 7,8% το 2021 σε 5,4% το 2022 λόγω λιγότερο ευνοϊκών επιπτώσεων βάσης, καθώς και της στρατηγικής του Πεκίνου Covid-zero, η οποία θα συνεχίσει να περιορίζει την κατανάλωση και την ανάπτυξη στον τομέα των ακινήτων.

Από πλευράς προσφοράς, η Fitch Solutions αναμένει ότι οι υψηλές τιμές το 2021 θα δώσουν κίνητρα στην παραγωγή το 2022, ιδίως στη γεωργία. Ανέφερε ότι, αν και η αγορά εργασίας θα παραμείνει σφιχτή με αυξανόμενους μισθούς σε πολλές αγορές, αναμένει επίσης η βελτίωση της πρόσβασης στο εμβόλιο Covid-19 που θα βοηθήσει στη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών και ως εκ τούτου στη διαθεσιμότητα της μεταναστευτικής εργασίας.

Κίνδυνοι

«Υπογραμμίζουμε έναν αριθμό κινδύνων που διατρέχουν τα εμπορεύματα το 2022, συμπεριλαμβανομένων των καθοδικών κινδύνων για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, των συνεχιζόμενων κινδύνων εφοδιασμού από διακοπές που σχετίζονται με τον Covid-19, της αβεβαιότητας γύρω από τη σοβαρότητα των παραλλαγών του Covid-19 και ορισμένων γεωπολιτικών κινδύνων, όπως οι εντάσεις των σχέσων στις ΗΠΑ- Κίνας και οι εντάσεις Ρωσίας-Ουκρανίας», η έκθεση ανέφερε.

Μαρία Μπερτζελέτου

ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝεμπορευματοκιβώτιαΝΑΥΤΙΛΙΑκοντέινερς
Keywords
Τυχαία Θέματα