Οι οικονομολόγοι αναμένουν ελαφρά μείωση του πληθωρισμού παγκοσμίως

Οικονομολόγοι απ’ όλον τον κόσμο αναμένουν ότι τα ποσοστά του πληθωρισμού θα μειωθούν τα επόμενα χρόνια.

Αυτό είναι ένα από τα ευρήματα της Έρευνας Ειδικών Οικονομολόγων, μιας τριμηνιαίας έρευνας που διεξάγεται από το Ινστιτούτο ifo και το Ελβετικό Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής. Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, το ποσοστό του πληθωρισμού, παγκοσμίως, θα φτάσει το 4,6% το 2024, στη συνέχεια το 4,4% το επόμενο έτος και το 4,0% το 2027. Στη Γερμανία, ο πληθωρισμός,

για φέτος, αναμένεται να φτάσει το 3,1%, στην Αυστρία το 4,2% και στην Ελβετία το 1,8%.

«Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό φέτος μειώθηκαν περαιτέρω», λέει ο ερευνητής του ifo Niklas Potrafke. «Όμως, μεσοπρόθεσμα, οι ειδικοί αναμένουν ότι τα ποσοστά του πληθωρισμού θα παραμείνουν αρκετά υψηλά σε όλον τον κόσμο και πάνω από τους στόχους των κεντρικών τραπεζών».

Οι πληθωριστικές προσδοκίες για το 2024 είναι πολύ χαμηλότερες από τον παγκόσμιο μέσο όρο στη Δυτική Ευρώπη (2,8%) και τη Βόρεια Αμερική (3,1%) - και 0,3 και 0,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερες σε σύγκριση με την έρευνα του προηγούμενου τριμήνου. Για το 2027, οι ειδικοί εξακολουθούν να αναμένουν πληθωρισμό 2,0% στη Δυτική Ευρώπη και 2,3% στη Βόρεια Αμερική.

Μεταξύ των περιοχών με ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες για τον πληθωρισμό είναι η Νότια Αμερική και μεγάλα τμήματα της Αφρικής, όπου αναμένονται ποσοστά πληθωρισμού άνω του 20%. Συνολικά, στην έρευνα συμμετείχαν 1.508 οικονομολόγοι από 125 χώρες, από τις 12 έως τις 26 Μαρτίου 2024. 

#Ifo #IFO_INSTITUTE #ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ #πληθωρισμός #ΜΕΙΩΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα