Οι κινήσεις της οικογένειας Παναγιωτίδη στη ναυτιλιακή «σκακιέρα»

Κινήσεις ανάπτυξης και ενίσχυσης των στόλων τους δρομολογούν Castor Maritime και Pavimar, οι δύο ναυτιλιακές εταιρείες συμφερόντων του Πέτρου και της Ισμήνης Παναγιωτίδη αντίστοιχα, των εκπροσώπων της τρίτης γενιάς της οικογένειας Παναγιωτίδη.

Σύμφωνα με τις ναυλομεσιτικές Advanced Shipping & Trading και Seasure Shipbrokers, η Pavimar προχώρησε στην απόκτηση του capesize Ocean Compass, έναντι 17,5 εκατ. δολαρίων. Πρόκειται για πλοίο χωρητικότητας 180.200 dwt,

με έτος κατασκευής το 2006, το οποίο πέρασε ειδική επιθεώρηση και διαθέτει Ballast Water Treatment System. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της VesselsValue, το πλοίο αποτιμάται στα 13,4 εκατ. δολάρια.

Με την προσθήκη αυτού του capesize, ο στόλος της ναυτιλιακής αποτελείται πλέον από 12 πλοία μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου.

Στο προσκήνιο βρέθηκε πρόσφατα και η Castor Maritime του Πέτρου Παναγιωτίδη. Υπενθυμίζεται ότι η ναυτιλιακή εισήχθη στον αμερικανικό χρηματιστηριακό δείκτη Nasdaq στις αρχές του 2019 με μόνο ένα panamax στο στόλο της, το Magic P. Από τότε έχει καταφέρει να ενισχυθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα, σήμερα, να ελέγχει έξι panamaxes.

Στις 8 Ιανουαρίου, η ναυτιλιακή, με έδρα την Κύπρο, ανακοίνωσε την άμεση προσφορά 137 εκατ. κοινών μετοχών και warrants, έναντι 0,19 δολαρίων ανά μετοχή. Με βάση τις εκτιμήσεις της Castor, τα ακαθάριστα έσοδα θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 26 εκατ. δολάρια.

Παράλληλα, λίγο πριν το τέλος του 2020, είχε γίνει γνωστή δεσμευτική συμφωνία της εταιρείας με ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για δάνειο 15 εκατ. δολαρίων, με εγγύηση δύο πλοία του στόλου της.

Όπως έχει επισημάνει ο κ. Παναγιωτίδης, στόχος της εταιρείας είναι να αξιολογούνται διαρκώς ευκαιρίες στην αγορά, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του στόλου.

Τα δύο αδέρφια είναι παιδιά του εφοπλιστή Bίλλυ Παναγιωτίδη.

Γιώργος Γεωργίου

Castor MaritimePavimarΠέτρος ΠαναγιωτίδηςΙσμήνη ΠαναγιωτίδηΝΑΥΤΙΛΙΑανάπτυξη στόλουAdvanced Shipping & TradingSeasure Shipbrokersαπόκτηση πλοίουsecond hand πλοία
Keywords
Τυχαία Θέματα