Οι ΗΠΑ «κρέμονται» από τις εκλογές στην Ολλανδία

Η απερχόμενη ολλανδική κυβέρνηση ακούει πολύ την Ουάσιγκτον τους τελευταίους μήνες, αναφέρει χαρακτηριστικά δημοσίευμα του Bloomberg.

Η πίεση από την αμερικανική κυβέρνηση ώθησε την Ολλανδία το περασμένο καλοκαίρι να ανακοινώσει σχέδια για την απαγόρευση της ASML, της κατασκευάστριας εργαλείων τσιπ αιχμής, να στέλνει ορισμένες από τις μηχανές λιθογραφίας της στην Κίνα. Αυτό

ήρθε χρόνια μετά την απαγόρευση της ASML να πωλεί τον πιο προηγμένο εξοπλισμό της στην ασιατική υπερδύναμη.

Η ολλανδική κυβέρνηση ήταν επίσης σε μεγάλο βαθμό «σιωπηλή» όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν έκανε ένα μονομερές βήμα που περιόρισε περαιτέρω τις εξαγωγές μηχανών ASML, ελέγχοντας την πώληση συγκεκριμένων μηχανημάτων ξένης κατασκευής με οποιαδήποτε ποσότητα αμερικανικών υλικών.

Αυτόν τον μήνα, οι ΗΠΑ «χτύπησαν» ξανά, αυτή τη φορά στον αεροπορικό τομέα. Η Ολλανδία εγκατέλειψε ένα σχέδιο μείωσης της χωρητικότητας στο αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ, υποκύπτοντας εν μέρει στις πιέσεις των ΗΠΑ, οι οποίες απείλησαν να αντεπιτεθούν για την απέλαση της JetBlue.

Η σχέση της Ολλανδίας με τις ΗΠΑ θα είναι ένα βασικό κρυφό ρεύμα όταν οι ψηφοφόροι προσέλθουν στις κάλπες την Τετάρτη σε γενικές εκλογές που πυροδοτήθηκαν από την κατάρρευση του τέταρτου υπουργικού συμβουλίου του Mark Rutte το περασμένο καλοκαίρι.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, ο διάδοχος του Rutte θα πρέπει να ασχοληθεί με το πώς θα εξισορροπήσει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της χώρας με τους παραδοσιακούς στενούς δεσμούς της με τις ΗΠΑ. Ως έδρα της ASML, της πολυτιμότερης εταιρείας τεχνολογίας της Ευρώπης, η Ολλανδία βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου αποκλεισμού της Ουάσιγκτον στις φιλοδοξίες της Κίνας για την κατασκευή τσιπ.

Οι εκλογές αναμένεται να είναι ντέρμπι μεταξύ δύο κομμάτων: του φιλελεύθερου «Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία» (VVD) του Rutte, του οποίου ηγείται τώρα η σημερινή υπουργός Δικαιοσύνης Dilan Yesilgoz-Zegerius. Και του νέου κεντροδεξιού κόμματος «Νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο» του δημοφιλούς νομοθέτη Pieter Omtzigt.

Η Yesilgoz-Zegerius τάσσεται υπέρ των ΗΠΑ και της ΕΕ και υπέρ της διατήρησης του status quo στενής συνεργασίας και ευθυγράμμισης και με τους δύο εταίρους. Στην πραγματικότητα, η Ολλανδία θα έπρεπε να είχε συνεργαστεί με τις ΗΠΑ νωρίτερα για να περιορίσει την εξαγωγή μηχανών ASML στην Κίνα, δήλωσε η Yesilgoz-Zegerius σε συνέντευξή του στο γραφείο του Bloomberg στο Άμστερνταμ νωρίτερα αυτό το μήνα.

Αντίθετα, ο Omtzigt είναι πιο σκεπτικιστής σχετικά με τις ΗΠΑ και ζητά ευρωπαϊκή συνεργασία και προτεραιότητα στην εθνική κυριαρχία. «Μόνο μαζί μπορούμε να παράσχουμε ένα γεωπολιτικό αντίβαρο στην επιθετικότητα της Ρωσίας και στη διεκδίκηση της Κίνας», αναφέρει το πρόγραμμα του κόμματός του. «Αυτό ισχύει και για τα οικονομικά μας συμφέροντα σε σχέση με τον οικονομικό πατριωτισμό των ΗΠΑ. Επιβεβαιώνουμε την ισχυρή ευρωπαϊκή συνεργασία διατηρώντας παράλληλα την τρέχουσα εθνική μας κυριαρχία», τονίζει.

Αν και κανένας από τους δύο δεν θα έχει τόσο ισχυρή εντολή ώστε να αμφισβητήσει τις ΗΠΑ σε αμφιλεγόμενα ζητήματα, η νίκη του Omtzigt μπορεί να περιπλέξει τις μελλοντικές προσπάθειες των ΗΠΑ να πείσουν την ολλανδική κυβέρνηση να λάβει πρόσθετα μέτρα ASML, καταλήγει το Bloomberg.

#ASML #εκλογές #Μάρκ_Ρούτε #ΗΠΑ_Κίνα #τσιπ #Bloomberg
Keywords
Αναζητήσεις
oi-ipa-kremontai-apo-tis-ekloges-stin-ollandia.htm
Τυχαία Θέματα
ΗΠΑ, Ολλανδία,ipa, ollandia