Οι χάκερς χρησιμοποιούν τους gamers για να γίνουν... κρυπτό-πλούσιοι

09:00 1/7/2021 - Πηγή: Reporter

Οι χάκερς εξαπαρούν τους gamers για να γίνουν πλουσιότεροι, βάζοντας τους να κατεβάσουν παιχνίδια τα οποία έχουν κρυμμένο κακόβουλο λογισμικό.

Εκδοχές των Grand Theft Auto V, NBA 2K19 και Pro Evolution Soccer 2018 δίνονται δωρεάν σε κάποια φόρουμ.

Ωστόσο, κρυμμένο μέσα στον κωδικό αυτών των παιχνιδιών υπάρχει

ένα κακόβουλο λογισμικό, το Crackonosh, που κρυφά παράγει ψηφιακά χρήματα όταν γίνεται η λήψη του παιχνιδιού.

Οι εγκληματίες φαίνεται να έχουν κερδίσει πάνω από δύο εκατομμύρια δολάρια με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με ερευνητές.

Οι ερευνητές του Avast λένε ότι αυτά τα παιχνίδια εξαπλώνουν γρήγορα το Crackonosh και η ομάδα ασφαλείας του κυβερνοχώρου της Avast εντοπίζει περίπου 800 τέτοιες περιπτώσεις κάθε μέρα.

Μέχρι τώρα, το κακόβουλο λογισμικό έχει βρεθεί σε δεκάδες χώρες, συμπεριλαμβανόμενων της Βραζιλίας, των Φιλιππίνων, της Ινδίας, της Πολωνίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ.

Όταν εγκαθίσταται το Crackonosh προστατεύει τον εαυτό του απενεργοποιώντας τις αναβαθμίσεις των Windows και απεγκαθιστώντας όλα τα λογισμικά ασφαλείας.

Όταν αυτό το πρόγραμμα τρέχει στον υπολογιστή χωρίς να το γνωρίζει ο ιδιοκτήτης, τότε αυτό επιβραδύνει την λειτουργία του υπολογιστή, φθείρει στοιχεία του υπολογιστή λόγω της κατάχρησής τους και αυξάνει τον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος του θύματος.

“Το Crackonosh αποδεικνύει ότι το να κατεβάζεις παιχνίδια δωρεάν μπορεί να σε οδηγήσει σε κάτι που δεν περιμένεις. Και μπορούμε να δούμε ότι αυτό είναι πολύ κερδοφόρο για τους δημιουργούς του κακόβουλου λογισμικού” είπε ο Christopher Budd της Avast.

Η Avast ανακάλυψε, παρακολουθώντας τα ψηφιακά πορτοφόλια των χάκερς, ότι αυτό το σκαμ έχει αποδώσει πάνω από δύο εκατομμύρια δολάρια στο κρυπτονόμισμα Monero. Η Avast πιστεύει ότι ο ιδρυτής του Crackonosh μπορεί να είναι Τσέχος καθώς η λέξη Crackonosh σημαίνει “το πνεύμα του βουνού” στα τσέχικα.

Τον Μάρτιο, οι ερευνητές του Cisco-Talos βρήκαν κακόβουλο λογισμικό σε διάφορα παιχνίδια τους. Και νωρίτερα τον Ιούνιο, υπήρχε μία καμπάνια που στόχευε ξανά τους gamers μέσω της πλατφόρμας Steam.

Η εταιρεία ασφάλειας του κυβερνοχώρου, Akamai, εντόπισε μία αύξηση 340% σε επιθέσεις εταιρειών gaming και gamers από το 2019. Πολλές από τις επιθέσεις σχετίζονται με κλοπές λογαριασμών gaming μεγάλης αξίας που μεταπωλούνται σε ιστότοπους των χάκερς.

“Οι εγκληματίες στοχοποιούν όλο και περισσότερο τους gamers. Οι gamers είναι γνωστό ότι ξοδεύουν αρκετά χρήματα για το χόμπι τους και ότι ασχολούνται αρκετά με αυτό. Συνεπώς αυτό τους κάνει να είναι μία σταθερή πηγή για να «εξορύσσουν» χρήματα οι εγκληματίες” είπε ένας ερευνητής ασφαλείας της Akamai.

χάκερςgamers
Keywords
Τυχαία Θέματα