Νταβός-Τραμπ: Δεν συμμετέχει, αλλά...η επανεκλογή του παραμένει θέμα συζήτησης

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι μεταξύ των συμμετεχόντων στη φετινή έκδοση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, αλλά η πιθανή επανεκλογή του ως προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πολύ σημαντικό μέρος της συζήτησης στο ελβετικό θέρετρο των Άλπεων.

«Κάθε ερώτηση που δέχθηκα καθώς περπατούσα πάνω-κάτω στον πεζόδρομο (του Νταβός) σήμερα είναι, "θα επιστρέψει;"», δήλωσε την Τρίτη στο CNBC ο Tim Adams, πρόεδρος του Institute of International

Finance.

«Έτσι, νομίζω ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για το ερώτημα αυτό, και τι σημαίνει αυτό και ποιοι θα είναι στις θέσεις-κλειδιά», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ κέρδισε τις εκλογές της Αϊόβα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας νέο ρεκόρ για τα περιθώρια νίκης στις συναντήσεις. Ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις ήρθε με μεγάλη διαφορά δεύτερος, ακολουθούμενος από την πρώην κυβερνήτη της Νότιας Καρολίνας Νίκι Χέιλι.

Η ψηφοφορία στην Αϊόβα θεωρήθηκε ως το πρώτο μεγάλο τεστ στην προεκλογική εκστρατεία των Ρεπουμπλικάνων ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024. Με τον Τραμπ να ηγείται μέχρι στιγμής της ομάδας των Ρεπουμπλικανών, οι εκλογές του Νοεμβρίου είναι πιθανό να είναι ένας ακόμη δεύτερος γύρος μεταξύ του πρώην προέδρου και του Δημοκρατικού εν ενεργεία Τζο Μπάιντεν.

Ορισμένοι συμμετέχοντες στο Νταβός προετοιμάζουν ήδη τις επιχειρήσεις τους για έναν πιθανό Ρεπουμπλικανό ηγέτη στον Λευκό Οίκο.

«Λαμβάνοντας υπόψη τι συνέβη όταν ο πρόεδρος Τραμπ ήταν στην εξουσία, το κύριο ενδιαφέρον του είναι το εμπόριο. Επομένως, πρέπει να περιμένουμε ότι τα εμπορικά ζητήματα θα είναι πολύ σοβαρά», δήλωσε την Τετάρτη (17/1) στο CNBC ο Takeshi Niinami, διευθύνων σύμβουλος της ιαπωνικής εταιρείας παραγωγής ποτών Suntory.

Πρόσθεσε ότι η εταιρεία του διαθέτει περισσότερους πόρους για τις δραστηριότητές της στις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να μπορέσει να προστατευτεί από τυχόν εμπορικές διαμάχες.

«Πρέπει να παράγουμε τοπικά, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες ... Έχουμε σενάρια για να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε αυτή την αλλαγή ηγεσίας», πρόσθεσε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία από τις κύριες αγορές για τη Suntory, η οποία επιδιώκει να επεκτείνει τις πωλήσεις της πέραν της Κίνας.

Τους τελευταίους 12 μήνες, το αμερικανικό Κογκρέσο κυριαρχείται από αβεβαιότητα, με αλλαγές στην προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, προστριβές σχετικά με τα σχέδια δαπανών και τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής, για να αναφέρουμε μόνο μερικές κρίσεις.

Για τον Μπιλ Γουίντερς, διευθύνοντα σύμβουλο της Standard Chartered, ένα από τα κύρια ερωτήματα είναι πώς θα αλληλεπιδράσει ένας νέος ηγέτης των ΗΠΑ με την Κίνα, μετά από χρόνια εντάσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου.

«Η μικρή επαναπροσέγγιση που βλέπουμε μέσω της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι για μένα μια ένδειξη ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν (τις σχέσεις με την Κίνα)», δήλωσε ο κορυφαίος διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κάνοντας νεύμα στα πρόσφατα ταξίδια Αμερικανών αξιωματούχων στην Κίνα.

«Εάν ο Τραμπ γίνει πρόεδρος, γνωρίζουμε ότι είναι ένας πρόεδρος που κάνει συναλλαγές και πιθανόν να υπάρχει κάπου εκεί μέσα μια συναλλαγή, που θα κρατήσει την οικονομία σε ομαλή κατάσταση, χωρίς να διαταράξει ριζικά αυτή τη σχέση. Αλλά φυσικά, παρακολουθούμε συνεχώς και γνωρίζουμε καλά ότι μπορεί να υπάρξουν είτε ακούσιες συνέπειες είτε ατυχήματα», δήλωσε ο Γουίντερς.

Όταν ρωτήθηκε τι θα μπορούσε να σημαίνει μια επιστροφή του Τραμπ για τη δημοσιονομική πολιτική των ΗΠΑ, ο Άνταμς του IIF απάντησε: «Έχουμε πρόβλημα χρέους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Έχουμε τα υψηλότερα επίπεδα χρέους σε μη πολεμική περίοδο στη σύγχρονη ιστορία και αυτό αφορά τις επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, τα κράτη, τα υπο-κράτη».

«Έχουμε ένα τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα παντού, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. έχουμε (έλλειμμα) 7% του ΑΕΠ. Χρειαζόμαστε νηφαλιότητα και πρέπει να επικεντρωθούμε στο πώς θα νοικοκυρέψουμε τα δημοσιονομικά μας», είπε.

Ακόμη και πίσω σε ένα από τα ξενοδοχεία του Νταβός η συζήτηση εξακολουθούσε να επικεντρώνεται στον Τραμπ. Δύο παρευρισκόμενοι ακούστηκαν να συζητούν τα τελευταία νέα από την πολιτική σκηνή των ΗΠΑ, με τον έναν να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για μια πιθανή επανάληψη των προηγούμενων εκλογών, στις οποίες ο εν ενεργεία Τραμπ έχασε από τον Μπάιντεν.

«Τίποτα δεν γίνεται πια στην πολιτική των ΗΠΑ», δήλωσε ο παρευρισκόμενος.

#Νταβός #Τραμπ #ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ_ΕΚΛΟΓΕΣ
Keywords
Αναζητήσεις
ntavos-trab-den-symmetechei-allai-epaneklogi-tou-paramenei-thema-syzitisis.htm
Τυχαία Θέματα