Νετανιάχου: Έχουμε στήριξη από τις ΗΠΑ, αλλά με τον Μπάιντεν...διαφωνούμε

Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε σήμερα ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, το Ισραήλ έχει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην προσπάθειά του να επιτύχει τους στόχους του: την καταστροφή της Χαμάς και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τους Παλαιστίνιους ενόπλους. Ωστόσο, υπάρχει διαφωνία μεταξύ των συμμάχων σχετικά με το τι ενδέχεται να ακολουθήσει μετά από τον πόλεμο στη Γάζα.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση το Reuters, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είπε ότι «μετά από εντατικό διάλογο με

τον πρόεδρο Μπάιντεν και τον λαό του, λάβαμε πλήρη υποστήριξη για τη χερσαία επιχείρηση και για τον περιορισμό της διεθνούς πίεσης για τον τερματισμό του πολέμου».

Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνει την αρνητική του στάση να υποστηρίξει την επιστροφή της Δυτικά υποστηριζόμενης Παλαιστινιακής Αρχής υπό τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς στη Γάζα.

Ο Νετανιάχου τονίζει ότι δεν επιθυμεί τη μετατροπή της Γάζας σε οντότητα που θα ελέγχεται από τη Χαμάς ή τη Φατάχ. Με αυτόν τον τρόπο, εκφράζει την αντίθεσή του σε μια ενδεχόμενη εξέλιξη που θα δίνει στην περιοχή χαρακτηριστικά των ομάδων αυτών.

Το Ισραήλ «δεν μπορεί μετά την τεράστια θυσία των πολιτών και των μαχητών μας να αφήσει τη μεταπολεμική διοίκηση της Γάζας στα χέρια όσων διακηρύσσουν, υποστηρίζουν ή χρηματοδοτούν την τρομοκρατία», είπε ο Νετανιάχου. Σε σχόλια που φαινομενικά στοχεύουν στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Νετανιάχου είπε ότι δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ «να επαναλάβει τα λάθη του Όσλο», αναφερόμενος στις Συμφωνίες του Όσλο της δεκαετίας του 1990 που θεωρούνταν ευρέως στο Ισραήλ ως αποτυχία, σημειώνουν οι Times of Israel.

Ο Μπάιντεν δήλωσε αντίστοιχα χθες το βράδυ ότι διαφωνεί σε μεγάλο βαθμό με τον Νετανιάχου, αν και υποστηρίζει το Ισραήλ και τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.

#Νετανιαχου #ΗΠΑ #Μπάιντεν #Ισραήλ #πόλεμος #Χαμάς
Keywords
Αναζητήσεις
netaniachou-echoume-stirixi-apo-tis-ipa-alla-me-ton-baintendiafonoume.htm
Τυχαία Θέματα