Νέος χάρτης στη λιανική ρεύματος: Τα τιμολόγια και οι μετακινήσεις

Σε νέα συνάντηση που αναμένεται να έχει ακόμη και σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τη ΡΑΑΕΥ και τον ΔΕΔΔΗΕ αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας. Ήδη, έχει τεθεί προς επεξεργασία η τελική πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων και Ενέργειας για τις αλλαγές στον Κώδικα οι οποίες επικεντρώνονται κυρίως στην αντιμετώπιση του ενεργειακού τουρισμού.

Πάντως,

εντός του μηνός αναμένονται οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα για το σχεδιασμό της λιανικής αγοράς ενέργειας, με βάση όσα ανέφερε, πριν λίγες μέρες σε δηλώσεις του στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή “Στουντιο με θέα” του Αντ1 ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Πριν να ισχύσουν τα νέα δεδομένα με τους λογαριασμούς που έδωσε στη δημοσιότητα η η ΡΑΑΕΥ θα παρουσιάσουμε, πιθανότατα, μέσα στο μήνα ένα μεγάλο πακέτο, ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, σημειώνοντας ότι ο ένας βασικός πυλώνας που θα έχει θα αφορά τους ευάλωτους πολίτες και το άλλο το θέμα των στρατηγικών κακοπληρωτών, που ο αριθμός τους υπολογίζεται σε περίπου 25.000-30.000. Σύμφωνα, δε, με τα όσα έχει πει ο Θέοδωρος Σκυλακάκης σημειώνοντας πώς η συσσώρευση χρεών στους προμηθευτές έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση των συνεπών καταναλωτών.

Παράλληλα, θα υπάρξει μέριμνα για τους πολύτεκνους, που, όμως, όπως είπε ο υπουργός ΠΕΝ, δεν αντιμετωπίζονται ως ευάλωτοι.

Παρά, τις αβεβαιότητες, πάντως η κυβέρνηση σχεδιάζει να βάλει τέρμα στις επιδοτήσεις. Μάλιστα, έστω και πριν την ανάφλεξη, στη Μέση ανατολή, ο υπουργός επανέλαβε ότι οι το πλαίσιο με τις οριζόντιες επιδοτήσεις έχει ημερομηνία λήξης και θα αντικατασταθεί από ένα πιο στοχευμένο τρόπο ενισχύσεων, “Επιδοτήσεις γιοκ” είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι εάν και πάλι οι τιμές ξεφύγουν υπάρχει η πάγια δέσμευση της κυβέρνηση για παρέμβαση με στόχο οι καταναλωτές να προστατεύονται και να μην πληρώνουν “φουσκωμένες” τιμές ανά κιλοβατώρα, όπως συμβαίνει τώρα.

Παράλληλα ο κ. Σκυλακάκης ανέφερε ότι θα υπάρξει παρέμβαση στο μέτωπο των κατ΄εξακολούθηση μπαταχτσήδων, “Θα παρέμβουμε με στόχο τους στρατηγικους κακοπληρωτες κια όχι τους ξεχασιάρηδες” είπε ο υπουργός. “Είναι διαφορετικό εάν ξεχάσεις ένα λογαριασμό και διαφορετικο ένα το κάνει κάποιος τακτικά” τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, που προσδιόρισε ότι οι εν λόγω μπαταχτσήδες ανέρχονται σε έναν αριθμό “κάποιων χιλιάδων”. Παράλληλα, ανέφερε ότι υπόθεση των εταιρειών προμήθειας είναι η είσπραξη των χρεών που έχουν συσσωρεύσει οι “κοκκινοι” οφειλέτες.

Να σημειωθεί ότι με βάση εκτιμήσεις προμηθευτών, οφειλές άνω των 500 εκατ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια έχουν μαζχευτεί από τη μη πληρωμή λογαριασμών. Μάλιστα σύμφωνα με εκτιμήσεις το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε όλους τους προμηθευτές φτάνει τα 4,5 δις. ευρώ εκ των οποίων σχεδόν το 1/3 αντιστοιχεί σε παλιά ανεξόφλητα χρέη στη ΔΕΗ που δεν μπορούν να αποπληρωθούν αφού συμπεριλαμβάνονται σε αυτά και εταιρείες που έχουν κλείσει.

Στο φόντο αυτό οι προμηθευτές ζητούν παύση των έκτακτων μέτρων με την “ελευθερία στη μετακίνηση” από προμηθευτή σε προμηθευτή και έναρξη διαδικασίας ποινολογίου. Συγκεκριμένα, εστιάζουν στο άρθρο 42 του Κώδικα Προμήθειας που προβλέπει το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης καταναλωτών από προμηθευτή σε προμηθευτή ωστόσο στόχος είναι η νέα ρύθμιση να είναι συμβατή με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία πρέπει να τηρείται η αρχή της αναλογικότητας σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα μετακίνησης των καταναλωτών και παράλληλα να βάζει φρένο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Στις προτάσεις που έχουν μπει στο “ραντάρ” είναι μια αναλογική διαδικασία με αυτήν που προβλέπει ο πιο σύγχρονος Κώδικας Προμήθειας Φυσικού Αερίου, όπου η αλλαγή προμηθευτή επιτρέπεται μετά από έγγραφη καταγγελία της σύμβασης είτε από τον καταναλωτή είτε από τον νέο προμηθευτή μετά από έγγραφη εξουσιοδότηση του καταναλωτή. Επίσης αναφέρεται ότι η ύπαρξη ληξιπρόθεσμων οφειλών δεν εμποδίζει την άσκηση του δικαιώματος αλλαγής προμηθευτή με την επιφύλαξη συγκεκριμένων προϋποθέσεων, και ειδικότερα:

-Αν δεν έχει προηγουμένως εξοφλήσει ολοσχερώς τις τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τον παλαιό προμηθευτή

-αν δεν έχει προηγουμένως προβεί σε διακανονισμό των οφειλών του προς τον παλαιό προμηθευτή

-αν ο νέος προμηθευτής δεν έχει αναδεχθεί την ληξιπρόθεσμη οφειλή του πελάτη.

Επιπλέον οι προμηθευτές θεωρούν ότι πρέπει να αξιοποιηθεί επαρκώς το σύστημα Θαλής που διαθέτει ο ΔΕΔΔΗΕ ώστε να υπάρχει επισήμανση των αριθμών παροχής (debt flagging) που έχουν οφειλές, έτσι ώστε να γνωρίζουν εάν οι καταναλωτής με τον οποίο συνάπτουν σύμβαση έχει οφειλές στον προηγούμενο. Όσο δε για το ύψος των οφειλών αυτές θα πρέπει να είναι γνωστές στους προμηθευτές από ένα ύψος και πάνω.

Νέος τέταρτος τύπος τιμολογίου

Στο μεταξύ, μετά από διευρυμένη σύσκεψη στο Υπ. Περιβάλλοντος κι Ενέργεια τροχοδρομείται ένας νέος τύπος τιμολογίου ρεύματος, που θα προστεθεί στις τρεις κατηγορίες που μετά τις αποφάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων, ΡΑΑΕΥ, θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2024. Πρόκειται για ένα νέο τύπ κυμαινόμενης Χρέωσης Προμήθειας η οποία θα προκύπτει από έναν πολύπλοκο υπολογιστικό τύπο και θα ανακοινώνεται την πρώτη μέρα του μήνα εφαρμογής του. Το νέο στοιχείο που μπαίνει είναι η πρόβλεψη δίνεται στον προμηθευτή για διόρθωση στο τιμολόγιο του επόμενου μήνα (ex post διόρθωση).

Σε σχέση με τη νέα μορφή των τιμολογίων, όπως τα παρουσίασε η Ρυθμιστική Αρχή , πάντως το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο κ. Σκυάκάκης ανέφερε ότι οι καταναλωτές είναι εκείνοι που θα επιλέξουν στα τιμολόγια, εάν θα έχουν κάποια ρήτρα ή όχι σημειώνοντας ότι μια συντηρητική κίνηση είναι για τον καταναλωτή να επιλέξει ένα τιμολόγιο με προαναγγελία της τιμής.

Σημειώνεται ότι τέτοια, πέρα από τα σταθερά, που όμως, έχουν υψηλές τιμές, είναι τα κυμαινόμενα τιμολόγια που είχε ανακοινώσει η ΡΑΑΕΥ, επισημαίνονται με χρώμα πράσινο χρώμα.

Η συγκεκριμένη κατηγορία τιμολογίων υποδιαιρείται σε:

Κυμαινόμενα τιμολόγια με ανακοίνωση τιμής ex-ante. Πρόκειται για τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση (€/KWh), η οποία: (α) είτε προκύπτει από υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι εκκαθαρίζονται πριν την έναρξη του μήνα κατανάλωσης, (β) είτε προκύπτει από συνδυασμό σταθερής χρέωσης προμήθειας και μηχανισμού διακύμανσης ο οποίος εκκαθαρίζεται πριν την έναρξη του μήνα κατανάλωσης.

Κυμαινόμενα τιμολόγια με ανακοίνωση τιμής ex post. Πρόκειται για τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση (€/KWh), η οποία όπως και στην προηγούμενη περίπτωση προκύπτει από υπολογιστικό τύπο ο οποίος συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς είτε από συνδυασμό σταθερής χρέωσης προμήθειας και μηχανισμού διακύμανσης ο οποίος εκκαθαρίζεται το αργότερο δύο μήνες μετά τον μήνα κατανάλωσης.

Όπως, πάντως, αναφέρουν κύκλοι του ΥΠΕΝ, το νέο τιμολόγιο που συμπληρώνει το παζλ με την προαναγγελία τιμής με δυνατότητα διόρθωσης, παρέχει ασφάλεια και διαφάνεια για προμηθευτές και καταναλωτές προστατεύοντάς τους από απότομες διακυμάνσεις των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος.

Όπως τονίζεται, το νέο αυτό τιμολόγιο διαφυλάσσει την έγκαιρη ενημέρωση του καταναλωτή όταν ο προμηθευτής ρεύματος θεωρήσει ότι η αρχική πρόβλεψή του για την τιμή της κιλοβατώρας του επόμενου χρήζει διόρθωσης Σε συνέχεια, βέβαια, ο καταναλωτής θα έχει την επιλογή εάν το επιθυμεί να αλλάξει πρόγραμμα ή και πάροχο. Για τα συγκεκριμένα Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με ανακοίνωση τιμής ex-ante και διόρθωση τιμής ex-post θα προβλέπεται σύγκριση προϊόντων στο site της ΡΑΑΕΥ. Γιώργος Αλεξάκης ρεύμα τιμολόγια
Keywords
Αναζητήσεις
neos-chartis-sti-lianiki-revmatos-ta-timologia-kai-oi-metakiniseis.htm
Τυχαία Θέματα