Νέα εβδομαδιαία «βουτιά» 1% για την τουρκική λίρα

Μετά τη διολίσθηση 11% της προηγούμενης εβδομάδας, η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά 1% ακόμα αυτή την εβδομάδα, με το νόμισμα να σημειώνει πτώση από τις αρχές Μαρτίου, καταγράφοντας το μεγαλύτερο σερί απωλειών από τις αρχές Μαρτίου.

Η πτώση απέκτησε ακόμα πιο γοργούς ρυθμούς, μετά την επανεκλογή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 28 Μαΐου.

Να σημειωθεί ότι 18 μήνες πριν τις εκλογές, η Κεντρική Τράπεζα

της Τουρκίας χρησιμοποίησε σχεδόν 200 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικά, προκειμένου να ενισχύσει το νόμισμα, ωστόσο παρέμεινε μία από τις χειρότερες επιδόσεις στις αναδυόμενες αγορές.

Ο Ερντογάν διόρισε δύο πρώην τραπεζίτες της Wall Street, τον Μεχμέτ Σιμσέκ και την Χαφιζέ Γκαγιέ Ερκάν, για να έχουν τα «ηνία» της οικονομίας, σηματοδοτώντας μια πιθανή στροφή προς την ελεύθερη αγορά και την «ορθόδοξη» οικονομική πολιτική.

Για αρκετούς ξένους επενδυτές, η λίρα βρίσκει την ισορροπία της και αυξάνονται οι προσδοκίες για αύξηση των εισροών κεφαλαίων στα ομόλογα και τις μετοχές της χώρας.

Οι ξένοι επενδυτές αγόρασαν συνολικά 287 εκατ. δολάρια σε τουρκικά ομόλογα και μετοχές την περασμένη εβδομάδα, τη μεγαλύτερη εισροή από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της κεντρικής τράπεζας.

τουρκική λίραΛίραΤΟΥΡΚΙΑπληθωρισμός
Keywords
Αναζητήσεις
nea-evdomadiaia-voutia-1-gia-tin-tourkiki-lira.htm
Τυχαία Θέματα
Νέα εβδομαδιαία «βουτιά» 1% για την τουρκική λίρα,