Νέα άνοδος στις ευρωαγορές με ώθηση εξ Αμερικής

Με κέρδη ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τρίτης (13/6) για τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς η επιβράδυνση του αμερικανικού πληθωρισμού ενίσχυσε τις πιθανότητες να μην προχωρήσει τελικά η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) σε νέα αύξηση των επιτοκίων της.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,55% στις 463,26 μονάδες, κλείνοντας για δεύτερη μέρα σε θετικό

έδαφος. Από τους κλαδικούς δείκτες ξεχώρισαν οι εξορύξεις, καθώς οι τιμές των μετάλλων «εκτινάχθηκαν» μετά τη μείωση των επιτοκίων από την Κίνα. Ειδικότερα, ο κλάδος των miners κέρδισε 2,7% σε υψηλό 7 εβδομάδων και ακολούθησε ο τεχνολογικός τομέας με άνοδο 1,4%. Σημειώνεται ότι η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) μείωσε το βραχυπρόθεσμο επιτόκιο δανεισμού για πρώτη φορά τους τελευταίους 10 μήνες.

Στη Γερμανία ο DAX σημείωσε κέρδη 0,83% στις 16.230,68 μονάδες, στην Βρετανία ο FTSE 100 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,32% στις 7.594,78 μονάδες, στη Γαλλία ο CAC 40 κινήθηκε υψηλότερα κατά 0,56% στις 7.290,80 μονάδες, στην Ιταλία ο FTSE MIB κατέγραψε άνοδο 0,57% στις 27.566,03 μονάδες, ενώ στην Ισπανία ο IBEX 35 υποχώρησε κατά 0,11% στις 9.333,70 μονάδες.

Οι επενδυτές «βλέπουν» 94% πιθανότητα η Fed να διατηρήσει τα επιτόκια στο εύρος 5,00%-5,25% την Τετάρτη, ενώ η πιθανότητα επαναφοράς στις αυξήσεις τον Ιούλιο διαμορφώνεται στο 60%, σύμφωνα με το εργαλείο CME FedWatch. Αντίθετα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα προβεί σε ανακοινώσεις μία μέρα μετά τη Fed, αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης για να τιθασεύσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Στους εταιρικούς τίτλους, ο σουηδικός όμιλος βιομηχανικής τεχνολογίας Hexagon κέρδισε 4% μετά την ανακοίνωση συνεργασίας με την Nvidia, την πολυτιμότερη σε όρους χρηματιστηριακής αξίας εταιρεία τσιπ στον κόσμο. Από την άλλη πλευρά, η Admiral διολίσθησε 5,1% καθώς η Citi υποβάθμισε τη μετοχή της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας αυτοκινήτων και κατοικιών σε «sell» (πώληση).

Στα μάκρο της ημέρας, αποκλιμάκωση σημείωσε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Μάιο. Σε ετήσιο επίπεδο ο εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης πληθωρισμός, διαμορφώθηκε στο 6,3%, εντός της αρχικής μέτρησης και όπως ανέμεναν οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Σε μηνιαίο επίπεδο, παρουσιάστηκε αποπληθωρισμός 0,2%.

Παράλληλα, η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομία της Γερμανίας βελτιώθηκε απροσδόκητα, αν και δεν σηματοδοτεί ισχυρή ανάκαμψη από την πρώτη ύφεση μετά την πανδημία. Ο δείκτης προσδοκιών του ινστιτούτου ZEW αυξήθηκε στο -8,5 τον Ιούνιο από -10,7 τον Μάιο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg είχαν προβλέψει πτώση στο -13,5.

Οι μισθοί στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν κατά μέσο όρο 7,2% υψηλότεροι σε ετήσια βάση από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, σηματοδοτώντας την πρώτη περίοδο που περιλαμβάνει τον νέο κατώτατο μισθό των 10,42 λιρών την ώρα. Μια δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων προέβλεπε αύξηση 6,8%.

ευρωπαϊκά χρηματιστήρια FEDERAL RESERVEπληθωρισμός ΗΠΑεξορύξειςαύξηση επιτοκίωνΓερμανίαStoxx 600
Keywords
Αναζητήσεις
nea-anodos-stis-evroagores-me-othisi-ex-amerikis.htm
Τυχαία Θέματα