Μολδαβία: Συναγερμός στην Υπερδνειστερία- Συγκαλείται Συμβούλιο Ασφαλείας

Εκρήξεις σημειώθηκαν στην Υπερδνειστερία, αυτόνομη περιοχή της Μολδαβίας, γεγονός που δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία στη χώρα. Η πρόεδρος Μάια Σάντου συγκαλεί το συμβούλιο ασφαλείας, καθώς οι εκρήξεις έχουν αυξήσει τους φόβους ότι η περιοχή θα μπορούσε να «συρθεί» στον πόλεμο της Μόσχας εναντίον του Κιέβου.

Την Τρίτη, οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι εκρήξεις που προκλήθηκαν από επίθεση με ρουκέτα έπληξαν κτίριο της κρατικής ασφάλειας στην πόλη Τιρασπόλ, την πρωτεύουσα της Υπερδνειστερίας. Μολδαβοί και Ουκρανοί αξιωματούχοι περιέγραψαν το περιστατικό ως πρόκληση και πιθανό πρόσχημα για περαιτέρω

κλιμάκωση της σύγκρουσης.

Μετά τις εκρήξεις, η αποσχισθείσα περιοχή της ανέβασε το «επίπεδο τρομοκρατικής απειλής» στο κόκκινο, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της. Σημεία ελέγχου έχουν τοποθετηθεί στην είσοδο των πόλεων της περιοχής, αναφέρει το Reuters.

Αφού απέτυχε να καταλάβει την πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει τις δυνάμεις εισβολής της στην κατάληψη περισσότερων εδαφών στις ανατολικές και νότιες παράκτιες περιοχές της Ουκρανίας που εκτείνονται προς το ουκρανικό λιμάνι της Οδησσού, το οποίο βρίσκεται κοντά στην Υπερδνειστερία.

Υπενθυμίζεται ότι σε δηλώσεις του την προηγούμενη εβδομάδα ο Ρώσος αναπληρωτής διοικητής της Κεντρικής Στρατιωτικής Περιφέρειας, Ρουστάμ Μινεκάεφ είπε ότι στόχος της δεύτερης φάσης του πολέμου είναι να θέσει υπό πλήρη έλεγχο το Ντονμπάς και τη νότια Ουκρανία,εξασφαλίζοντας έναν χερσαίο διάδρομο προς την Κριμαία και μια δυνητική διέξοδο προς την Υπερδνειστερία.

Η ιστορία

Η Υπερδνειστερία είναι μια περιοχή όπου κατοικούν 500.000 άνθρωποι που αποσχίσθηκε από τη Μολδαβία. Πώς; Όταν η Σοβιετική Ένωση κατέρρεε το 1990, η Σοβιετική Δημοκρατία της Μολδαβίας - κυρίως ρουμανόφωνη - επεδίωξε την ανεξαρτησία της από τη Μόσχα. Αλλά η ρωσοκρατούμενη υποπεριοχή της Υπερδνειστερίας ήθελε να παραμείνει στην ΕΣΣΔ. Μετά την τελική κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ένας σύντομος εμφύλιος πόλεμος οδήγησε στην de facto ανεξαρτησία της Υπερδνειστερίας από τη Μολδαβία.

Η περιοχή δεν έχει αναγνωριστεί ως ανεξάρτητο κράτος από τη διεθνή κοινότητα, ούτε από τη Ρωσία. Έχει όμως δικό της νόμισμα και δικές της δυνάμεις ασφαλείας. Εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία, η οποία της παρέχει δωρεάν φυσικό αέριο και έχει αναπτύξει εκεί 1.500 στρατιώτες.

ΜΟΛΔΑΒΙΑΥΠΕΡΔΝΕΙΣΤΕΡΙΑΣυμβούλιο Ασφαλείας
Keywords
Τυχαία Θέματα