Μητσοτάκης: Ζητώ ευρωπαϊκή παρέμβαση για τη διαφορετική τιμολόγηση απ'τις πολυεθνικές

Η οικονομία, οι ευρωεκλογές και τα εθνικά θέματα, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Αλβανίας Έντι Ράμα στην Αθήνα και τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΙ.

Οικονομία

Στα της οικονομίας ο Πρωθυπουργός αποκάλυψε μία ακόμα πρωτοβουλία που αναλαμβάνει για την ακρίβεια. Είπε ότι θα στείλει επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν,

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με την οποία θα ζητά ευρωπαϊκή παρέμβαση όσον αφορά τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές για τα ίδια προϊόντα σε χώρες κράτη-μέλη της ΕΕ.

Όσον αφορά τις ευρωεκλογές είπε για άλλη μια φορά ότι «σηκώνει το γάντι» στην αντιπολίτευση που θέλει να μετατρέψει την ευρωκάλπη σε δημοψήφισμα θέτοντας ως στόχο για τη Νέα Δημοκρατία το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών. «Εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και το κλείνω το θέμα, είναι τιμητικό να συζητείται όχι από μένα ένα ενδεχόμενο ευρωπαικής θέσης αλλά θα τηρήσω ακέραια την εντολή του ελληνικού λαού» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός έθεσε τέλος ως προτεραιότητα όταν υπάρξει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών προσθέτοντας «μακάρι να φτάσουμε στο σημείο που να μας επιτρέπεται από τα δημόσια οικονομικά να μειώνουμε το ΦΠΑ, αλλά αυτό δεν θα γίνει άμεσα».

Ελληνοτουρκικά

«Πρώτον, είναι θετικό ότι συνομιλούμε και οι επαφές μας με την Τουρκία μπαίνουν σε ένα πλαίσιο κανονικότητας χωρίς υπερβολική δραματοποίηση, δεύτερη παρατήρηση, στους τελευταίους 14 με 15 μήνες έχει συντελεστεί σημαντική βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων με μηδενική παραβατικότητα στο Αιγαίο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εκτός από την έλλειψη έντασης στο Αιγαίο, έχουμε μια σημαντική πρόοδο στη συνεργασίας μας στο προσφυγικό/ μεταναστευτικό με εξαιρετικά περιορισμένες ροές, συνεργαζόμαστε καλά με την Τουρκία και τρίτον η διευκόλυνση της βίζας που χαιρετίστηκε με ενθουσιασμό από τα ελληνικά νησιά», πρόσθεση.

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν άλλαξε τα τελευταία χρόνια, με τις κόκκινες γραμμές μας, με την αυτοπεποίθηση, με ενίσχυση του πλέγματος των συμμαχιών μας. Χαιρετίζω ότι αφήσαμε την περίοδο της έντασης πίσω μας. Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε χωρίς το δάχτυλο στη σκανδάλη. Η Τουρκία είναι αυτή που έλεγε ότι δεν ήθελε να συνομιλεί με την Ελλάδα, και ο Ερντογάν μαζί μου», είπε ο πρωθυπουργός.

Όσον αφορά τα θαλάσσια πάρκα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «θα γίνουν», καθώς «το θέμα δεν αφορά καθόλου την Τουρκία». «Έχουμε το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου, της Ζακύνθου. Δεν υποκρύπτεται τίποτα. Η Ελλάδα, προφανώς, δεν ζητά τη γνώμη κανενός ως προς την άσκηση εθνικής κυριαρχίας», ξεκαθάρισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτές τις συζητήσεις με αυστηρά οριοθετημένη την εθνική της γραμμή, τίποτε δεν υποκρύπτεται πίσω από την πρωτοβουλία αυτή, πέρα από την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Μόνη διαφορά μας η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι «η αντιπολίτευση έχει ορθώσει ξαφνικά σημαία φτηνού πατριωτισμού, ενώ παλιά θυμάμαι ότι ήταν υπέρ του ελληνοτουρκικού διαλόγου χωρίς να αναλογίζεται τις επιπτώσεις την επόμενη ημέρα. Εύκολο για μένα είναι η εντός εισαγωγικών «υπερήφανη εξωτερική πολιτική». Από την επίσκεψη αυτή η χώρα δεν ζημιώθηκε πουθενά και προωθήσαμε τις πάγιες θέσεις μας. Η εξωτερική πολιτική θέλει σοβαρότητα».

Συμφωνία των Πρεσπών

Όσον αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει με τη Βόρεια Μακεδονία, ο Κυριάκος Μητσοτάκεις τόνισε το εξής: «Είχα προειδοποιήσει το ’19 ότι η κύρωση μιας συμφωνίας με την οποία διαφωνούσαμε μας υποχρεώνει να την εφαρμόσουμε». Παράλληλα, κατηγόρησε τον Στέφανο Κασσελάκη ότι «υιοθετεί τις χειρότερες συνήθειες του προκατόχου του», στο θέμα αυτό. «Ο προσδιορισμός «μακεδονικός», δυστυχώς, κατοχυρώνεται στη Συμφωνία των Πρεσπών και αυτή ήταν η μεγάλη μας διαφωνία. Ο επιθετικός προσδιορισμός «μακεδονική εθνότητα» και «μακεδονική γλώσσα»», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Προειδοποίησα τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων ότι οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της Συμφωνίας θα έχει σοβαρές συνέπειες ως προς τις διμερείς σχέσεις μας, αλλά και στον δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρώπη. Μού έκανε μεγάλη εντύπωση ότι χθες ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να καταθέσει τα τρία μνημόνια για τις Πρέσπες προς ψήφιση στη Βουλή. Τώρα, δηλαδή, που βλέπουμε αυτό που υποψιαζόμασταν εδώ και καιρό, ότι μπορεί να έρθει η επόμενη κυβέρνηση, και με κάποιον τρόπο να αμφισβητήσει τον πυρήνα της Συμφωνίας, το erga omnes (έναντι όλων), τώρα να κυρώσουμε εμείς τα μνημόνια και να ακυρώσουμε οποιοδήποτε διαπραγματευτικό όπλο έχουμε εναντίον των Σκοπίων…Είναι μια πράξη η οποία αγγίζει τα όρια του παραλογισμού αυτό που μας ζητάει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ να κάνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. «Εμείς δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια για τις Πρέσπες, αν δεν είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι σε όλες τις προβλέψεις της Συμφωνίας των Πρεσπών η άλλη πλευρά συμμορφώνεται», διαμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης.

#Μητσοτακης #πρωθυπουργός #Βόρεια_Μακεδονία #ΤΟΥΡΚΙΑ #Ερντογάν #ευρωεκλογές #ακρίβεια #ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα