Μητσοτάκης: Οι 7 οικονομικοί στόχοι και οι πρώτες παροχές- Αυξήσεις στο Δημόσιο

18:53 6/7/2023 - Πηγή: Reporter

Το τριήμερο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης ξεκίνησε το απόγευμα της Πέμπτης (6/7) στην Ολομέλεια της Βουλής με την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος έθεσε τους βασικούς στόχους της δεύτερης συνεχόμενης θητείας του. Η συζητήση στη Βουλή θα ολοκληρωθεί το βράδυ του Σαββάτου με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στο ξεκίνημα της ομιλίας του πως το αποτέλεσμα των εκλογών τον γεμίζει

ευθύνη:

«Οφείλουμε να είμαστε κυβέρνηση όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων. Στην αφετηρία της νέας νομοθετικής περιόδου θέλω να εκφράσω την ακλόνητη θέλησή μου η νέα διακυβέρνηση να εκπληρώσει στο ακέραιο τις προσδοκίες των πολιτών».

Πιστεύω ακράδαντα ότι οι καλύτερες ημέρες είναι μπροστά μας, είπε ο Πρωθυπουργός αν και όπως είπε ο τόπος κουβαλά ακόμα στρεβλώσεις δεκαετιών.

Θέτοντας τους βασικούς οικονομικούς στόχους σημείωσε πως επιγραμματικά αυτοί είναι:

- Ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας έως το τέλος του έτους

- Πρόωρη αποπληρωμή των διμερών δανείων του πρώτου μνημονίου

- Λογικά πρωτογενή πλεονάσματα στο πλαίσιου του νέου συμφώνου

- Μείωση του χρέου κάτω από το 140% έως το 2017

- Μείωση της ανεργίας στο 8%

- Εξαγωγές στο 60% του ΑΕΠ

- Μείωση ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των αδύναμων και στοχευμένες δράσεις σε έκτακτες συνθήκες

Ο Πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση θα λάβει μόνιμα μέτρα στήριξης των πολιτών, αλλά φυσικά θα λαμβάνει έκτακτα μέτρα όποτε χρειάζεται.

Σαν ένα πρώτο βήμα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που θα έρθει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι:

"Συνεχίζεται το market pass για τους επόμενους μήνες

Θεσμοθετείται ως νόνιμο μέτρο το Youth Pass. Οικονομική ενίσχυση σε όσους γίνονται 18. Θα καταβληθεί πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο

Από 1/1/2024 θα τεθεί σε ισχύ νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων με οριζόντιες αυξήσεις".

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και τρεις ελαφρυνσεις:

"Πρόσθετη μείωση φόρου κατά 1.000 ευρώ στις οικογένειες με παιδιά.

Μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για κάθε ασφαλισμένο σπίτι για φυσικές καταστροφές

Απαλλαγή από φαρμακευτικές δαπάνες στους πρώην δικαιούχους ΕΚΑΣ.

Ανακοίνωσε επίσης την κοστολόγηση των οικονομικών προγραμμάτων των κομμάτων από ανεξάρτητο φορέα.

Συνταξιούχοι

Σχετικά με τις συντάξεις είπε πως θα συνεχίσει να δίνεται εφάπαξ ενίσχυση στο τέλος του έτους σε όσους συνταξιούχους πλήττονται από τον νόμο Κατρούγκαλου και δεν παίρνουν αυξήσεις, λόγω της προσωπικής διαφοράς.

Επίσης, η κυβέρνηση θέλει όπως λέει να ενθαρρύνει τους συνταξιούχους που παραμένουν στην αγορά εργασίας. Αν εργάζονται, δεν θα μειώνεται η σύνταξή τους κατά 30%. Θα λαμβάνουν ολόκληρη η σύνταξη, αλλά θα υπάρχει μία επιπλέον παρακράτηση από τη δουλειά τους".

Εισοδήματα

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμα πως στον ιδιωτικό τομέα οι μισθοί πρέπει να ανέβουν και η κυβέρνηση θα στηρίξει την ανάπτυξη για αυτό το σκοπό.

Στόχος είναι στην τετραετία ο μέσος μισθός να φτάσει στα 1500 ευρώ και στα 950 ο κατώτατος.

Επίσης, θα υπάρξει νέα ετήσια αύξηση των συντάξεων που θα ξεπερνά το 3%.

Θα υπάρξει επίσης, σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, σταδιακή μείωση τεκμηρίων κατά 30%.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ακόμα υποχώρηση κατά μία μονάδα των ασφαλσιτικών εισφορών και σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε τους υπόλοιπους βασικούς πυλώνες του κράτους που θέλει να οικοδομήσει η ΝΔ.

Υγεία

Περιγράφοντας τους στόχους του για το ΕΣΥ, ο κ. Μητσοτάκης την χαρακτήρισε προσωπικό στοίχημα και δεσμεύτηκε εκ νέου για 10.000 προσλήψεις. Σκοπός μας, είπε, είναι να μπορεί το ΕΚΑΒ να ανταποκρίνεται σε επτά με δέκα λεπτά.

Ακόμη, εξήγγειλε επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων σε όλους τους πολίτες για όλα τα νοσήματα, καθώς και για δημιουργία συμβουλευτικών δομών περίθαλψης για ζητήματα ψυχικής υγείας.

Παιδεία

Για την Παιδεία, εξήγγειλε πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης για 100.000 υποψηφίους στον κλάδο της Τεχνολογίας. Έκανε επίσης άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη να ψηφίσουν μαζί την αναθεώρηση του άρθρου 16 για να ανοίξει ο δρόμος στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Δικαιοσύνη - Ψηφιακό Κράτος Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ακόμα ως προτεραιότητά του τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη, ώστε να λειτουργεί με μεγαλύτερη ταχύτητα. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει η περαιτέρω βελτίωση του ψηφιακού κράτους, που πέτυχε άλματα, όπως είπε με το gov.gr και πρέπει να συνεχίσει να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Συνταγματική Μεταρρύθμιση Ο κ. Μητσοτάκης οριοθέτησε και τον μεγάλο στόχο της συνταγματικής μεταρρύθμισης, εκφράζοντας την ελπίδα ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα εγκαταλείψουν τη στείρα άρνηση και θα προσέλθουν στον διάλογο. Εθνικά θέματα Ο πρωθυπουργός επισήμανε ακόμη ότι τα εξοπλιστικά προγράμματα για την αμυντική θωράκιση της χώρας μας θα συνεχιστούν, όπως και ότι ο φράχτης στον Έβρο θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2025. Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ενίσχυση της άμυνας της χώρας μέσω διακρατικών συμφωνιών, όπως αυτή με τη Γαλλία την προηγούμενη τετραετία. Κλείνοντας, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «μόνο ενωμένοι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να πετύχουμε θριάμβους». Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση στη Βουλή

προγραμματικές δηλώσειςΜητσοτακηςΚυβέρνησηΝΔΒουλή
Keywords
Τυχαία Θέματα