Μητσοτάκης: Μηνύματα στον Ερντογάν και δεσμεύσεις για τις...νέες 100 ημέρες

Εκτενείς αναφορές στα ελληνοτουρκικά είχε η συνέντευξη που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 το απόγευμα της Τετάρτης (21/6). Παράλληλα, έθεσε τις προτεραιότητες που θα έχει η κυβέρνηση που θα δημιουργήσει, εφόσον επανεκλεγεί.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, με αέρα... νικητή στις εκλογές μίλησε για το πώς

σχεδιάζει να προσεγγίσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος πήρε επίσης πρόσφατα νέα εντολή διακυβέρνησης.

Εν όψει πιθανής συνάντησης του με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου ηγετών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στα μέσα Ιουλίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε πως η μία και μόνη διαφορά μας με την Τουρκία μπορεί να επιλυθεί βάσει του Διεθνούς Δικαίου και ξεκαθάρισε πως, εάν ο κ. Ερντογάν επιμείνει σε μία ρητορική που θίγει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, «δεν έχουμε πολλά να συζητήσουμε, θέματα κυριαρχίας και αποστρατιωτικοποίησης είναι εκτός ατζέντας».

Σημείωσε ακόμα πως «αν η Τουρκία θέλει να έλθει πιο κοντά στην Ευρώπη και να κάνει άνοιγμα προς τη Δύση, αυτό το άνοιγμα περνά μέσα από την επαναφορά του Ελληνοτουρκικού διαλόγου στη μία και μόνη διαφορά, ήτοι την οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο της συνεκμετάλλευσης ενεργειακών πόρων στο Αιγαίο, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απέκλεισε, πάντως, κατηγορηματικά μία τέτοια προοπτική.

Για το ζήτημα που έχει προκύψει με τους δύο μειονοτικούς υποψηφίους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σε Ροδόπη και Ξάνθη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διεμήνυσε σε αυστηρό ύφος ότι η «Τουρκία οφείλει να επαναξιολογήσει το πως κινείται στη Θράκη» και επιβεβαίωσε πως θα συζητήσει το συγκεκριμένο ζήτημα «ανοιχτά με τον Ερντογάν».

«Αυτή τη φορά το τουρκικό προξενείο ξέφυγε, δεν είναι κάτι, που θα ανεχθώ πλέον» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης καταγγέλλοντας το τουρκικό προξενείο για ξεδιάντροπες παρεμβάσεις. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η στήριξη του τουρκικού προξενείου κατευθύνθηκε αποκλειστικά και μόνο στους δύο υποψηφίους του ΣΥΡΙΖΑ και επαναβεβαίωσε πως ανεξαρτήτως του τι θα ψηφίσει η μειονότητα ο ίδιος θα εξακολουθήσει να εφαρμόζει την πολιτική ισονομίας και ισοπολιτείας για τη μειονότητα.

Οικονομία

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ακόμα για την οικονομία και το πρόγραμμα της ΝΔ και αν είναι κοστολογημένες οι εξαγγελίες για αυξήσεις μισθών: «Εμείς αποδείξαμε πως μπορούμε να κάνουμε όσα είχαμε δεσμευτεί το 2019, γι αυτό και οι πολίτες μας εμπιστεύτηκαν αυτό το υψηλό ποσοστό. Ο στόχος μου είναι τα 1.500 ευρώ μέσος μισθός. Αυτό δεν είναι, όμως, θέμα απόφασης, είναι θέμα της αγοράς. Μπορούμε να αυξήσουμε μισθούς μέσα από την ενίσχυση των επιχειρήσεων, μείωση της ανεργίας και αύξηση της ανάπτυξης. Ήδη αυξήθηκε ο μέσος μισθός από τα 1.040 ευρώ στα 1.200 ευρώ. Σίγουρα θα επιτευχθει ο στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ».

Για την ακρίβεια ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε πως «η μείωση ΦΠΑ δεν μειώνει τις τιμές. Το έκανε η Ισπανία και δεν ωφελήθηκαν οι καταναλωτές. Η Αντιπολίτευση να μας πει από πού θα βρει τα χρήματα για άλλες παρεμβάσεις αν μειωθεί ο ΦΠΑ. Η λύση είναι έλεγχος και διαφάνεια. Το Market Pass είναι χρήσιμο αλλά δεν είναι μόνιμη λύση».

Για την ενέργεια και την στήριξη στους λογαριασμούς ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δεν θα χρειαστεί να επανέλθει: "Η δομική λύση στο πρόβλημα των τιμών είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας", σημείωσε.

Υγεία

Για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τις προσλήψεις είπε πως "ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γνωρίζει πως στο Μεσοπρόθεσμο καθορίζεται ότι για κάθε αποχώρηση υπάρχει μία πρόσληψη. Εμείς λέμε για νέες προσλήψεις. Όσο η οικονομία υπεραποδίδει, ο τουρισμός πάει καλά, ειδικά για τον τουρισμό βλέπω από τα πρώτα στοιχεία πως πάει καλά δεν υπάρχει ανησυχία".

Για τις φωνές περί «ιδιωτικοποίησης» τόνισε πως είναι "fake news".

Αντίθετα υποσχέθηκε πως "στο ΕΚΑΒ θα βελτιώσουμε τους χρόνους απόκρισης". Επίσης, δεσμεύθηκε για "να φτιάξουμε τα επείγοντα περιστατικά στα νοσοκομεία της χώρας. Έχουμε εξασφαλίσει τους πόρους".

Οι πρώτες 100 ημέρες

Τέλος, για τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης, εφόσον κερδίσει η ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης είπε τα εξής:

"Αρχικά, οι νέοι υπουργοί θα πάρουν τους μπλε φακέλους με τις προτεραιότητες και τα χρονοδιαγράμματα. Είναι έτοιμοι οι φάκελοι αυτοί, δεν σταματά το κυβερνητικό έργο.

Προσωπικά θα μεταβώ στη Σύνοδο της ΕΕ και θα μιλήσω ιδιαίτερα για το μεταναστευτικό και την ανάγκη για ισορροπία μεταξύ της φύλαξης των συνόρων και της προστασίας της ζωής.

Τα πρώτα νομοσχέδια είναι η νέα φάση του επιτελικού κράτους και ένα μεγάλο οικονομικό νομοσχέδιο για να δείξουμε πως μπορούμε να υλοποιήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Οι πολίτες θα πάνε διακοπές, εμείς θα είμαστε εδώ για να συνεχίσουμε τη δουλειά μας".

Όλες οι τελευταίες ειδήσεις για τις εκλογές ΕΔΩ

ΜητσοτακηςANT1εκλογές 2023ΑιγαίοΕλληνοτουρκικά
Keywords
Αναζητήσεις
mitsotakis-minymata-ston-erntogan-kai-desmefseis-gia-tisnees-100-imeres.htm
Τυχαία Θέματα