Μητσοτάκης-αγρότες στο ίδιο τραπέζι: Οι πιθανές λύσεις στην...εξίσωση των αιτημάτων

Για τις 12 το μεσημέρι της Τρίτης (13/2) είναι προγραμματισμένη η κρίσιμη συνάντηση του Πρωθυπουργού με αγρότες. Ο Πρωθυπουργός θα υποδεχθεί στο Μαξίμου 15 άτομα που ορίστηκαν από τα μπλόκα και φυσικά στόχος είναι να γίνει δημιουργικός διάλογος και να βρεθεί η χρυσή τομή, ώστε να μη κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις του αγροτικού κλάδου σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ωστόσο, το εγχείρημα δεν είναι εύκολο.

Οι αγρότες θεωρούν πως η κυβέρνηση έχει μεν ασχοληθεί μαζί τους, αλλά οι υποχωρήσεις που έχει κάνει δεν είναι αρκετές για να

βελτιώσουν την καθημερινότητά τους. Από την άλλη μεριά, τα κυβερνητικά στελέχη διαμηνύουν πως εκτός από καλές προθέσεις, υπάρχουν και τα δημοσιονομικά περιθώρια που δεν επιτρέπουν έξτρα παροχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο Πρωθυπουργός θα κάνει κάποιες ακόμα κινήσεις συμφιλίωσης. Θα ανακοινώσει κάποιες παροχές, που δεν καλύπτουν βέβαια όλα τα αιτήματα των αγροτών, αλλά από το Μαξίμου αναμένουν από τους αγρότες να αναγνωρίσουν ότι γίνεται το καλύτερο δυνατό.

Θυμίζουμε πως μεταξύ άλλων οι αγρότες οδεύουν στη συνάντηση με τα εξής αιτήματα:

- Θεσμοθέτηση αγροτικού αφορολόγητου πετρελαίου
- Πλαφόν 7 λεπτά/Kwh στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα
- Επιδότηση μέσων, εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
- Να μην εφαρμοστεί και να επαναδιαπραγματευτεί η Νέα ΚΑΠ.
- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
- Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την Κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής & μελισσοκομικής παραγωγής.
- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουμε εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες μας.
- Έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.

Από τη μεριά της κυβέρνησης σίγουρη θεωρείται λοιπόν η πιο εμπροσθοβαρής επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο της χρονιάς, σε ποσοστό 30-40% και το υπόλοιπο ποσοστό στη συνέχεια σε δόσεις.

Θα υπάρξουν επίσης επιπλέον μέτρα στήριξης για το ρεύμα. Σε αυτό το σημείο, καίριος είναι ο ρόλος της ΔΕΗ, η οποία αναμένεται να προσφέρει μεγαλύτερες εκπτώσεις στους αγρότες στην περιοχή του 15%. Αυτή η γενναιότερη έκπτωση δεν θα αφορά μόνο τους αγρότες της Θεσσαλίας και μένει να φανεί αν θα εκταθεί και στους υπόλοιπους μήνες του έτους, πέρα από τους «παραγωγικούς», δηλαδή από Μάιο ως Σεπτέμβριο.

Ο πρωθυπουργός θα εξηγήσει επίσης στους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την επαναδιαπραγμάτευση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.). Αυτό είναι ένα αίτημα των αγροτών που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να ικανοποιήσει. Πιθανότατα να τους προτείνει συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να καταγραφούν οι δικές τους προτάσεις και να αξιοποιηθούν στις διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρουσιάσει και το σχεδιασμό για τα έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Χώρας.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ενιαίου Συντονιστικού των μπλόκων, στο Μαξίμου σήμερα θα βρεθούν οι εξής: Σωκράτης Αλειφτήρας (Λάρισα), Διαμαντής Διαμαντόπουλος (Σέρρες), Κωνσταντίνος Καναβίδης (Έβρος), Σάββας Κεφαλάς (Λιβαδειά), Νίκος Κούτρας, Χρήστος Λυγδής (Φθιώτιδα), Ρίζος Μαρούδας (Λάρισα), Γιάννης Παναγής (Σέρρες), Χρήστος Πάντζιος (Αλμυρός), Ευάγγελος Παπαγιαννούλης (Κιλελέρ), Γιάννης Σδράλης (Τρίκαλα), Γιώργος Σιδηρόπουλος (Πέλλα), Κώστας Τζέλλας (Καρδίτσα), Χρήστος Τσιπέλης (Ορμύλια Χαλκιδικής) και Κώστας Χατζηπαραδείσης (Λαγκαδάς).

Από κυβερνητικής μεριάς και ειδικά από το Μαξίμου θα είναι παρόντες ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γιάννης Μπρατάκος, οι υπουργοί Επικρατείας Μάκης Βορίδης και Σταύρος Παπασταύρου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης που έχει την ευθύνη της πρώτης αρωγής Χρήστος Τριαντόπουλος, αλλά και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Να σημειωθεί, τέλος ότι αμέσως μετά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των μπλόκων, ο κ. Μητσοτάκης έχει προγραμματίσει ένα ραντεβού με το προεδρείο της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών που, όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, εκπροσωπεί περίπου του 70% των αγροτών της χώρας.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

#αγροτες #Μητσοτακης #αιτήματα #ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ #ΕΦΚ #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Keywords
Αναζητήσεις
mitsotakis-agrotes-sto-idio-trapezi-oi-pithanes-lyseis-stinexisosi-ton-aitimaton.htm
Τυχαία Θέματα