Μητσοτάκης: Αυξήσεις και στο Δημόσιο το 2024-Πλάνο για μείωση εισφορών

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα (23/1) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, με αντικείμενο την οικονομία, την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας. Ο Πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στην αύξηση του κατώτατου μισθού τον Απρίλιο, ενώ τόνισε πως εξετάζεται παράλληλη μείωση εισφορών για τις επιχειρήσεις. Για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων είπε πως θα αναπροσαρμοστούν το 2024, ενώ συνέδεσε την επενδυτική βαθμίδα με την επανεκλογή του στις προσεχείς εκλογές,

που, όμως, δεν αποκάλυψε πότε θα διενεργηθούν.

Ξεκινώντας την τοποθέτηση του, ο πρωθυπουργός σημείωσε για το ζήτημα της ακρίβειας, ότι η εκτόξευση του πληθωρισμού είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων 40 ετών.

Όπως τόνισε ο ίδιος, παρά την αποκλιμάκωση που έχει αρχίσει να παρατηρείται, οι τιμές εξακολουθούν να παραμένουν υψηλές. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, βασικό μέλημα της Κυβέρνησης, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι τώρα οι τιμές στα σουπερμάρκετ.

Παραμένοντας το πεδίο της ακρίβειας, και αναφορικά με το «Καλάθι του Νοικοκυριού», ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αποδείχθηκε ένα πολύ επιτυχημένο μέτρο, το οποίο σπεύδουν να υιοθετήσουν και άλλες χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Γαλλία.

Από την άλλη, για την πρωτοβουλία σχετικά με το «Market Pass», η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τα κεφάλαια που θα χρησιμοποιηθούν (περίπου 400 εκατ. ευρώ) θα έρθουν από την φορολόγηση των κερδών των δύο διυλιστηρίων της χώρας.

«Για πρώτη φορά έχουμε νομοθετικά αλλά και ρυθμιστικά εργαλεία στη διάθεσή μας που μας επιτρέπουν να επιχειρούμε να ελέγχουμε την αγορά πολύ πιο αποτελεσματικά σε σχέση με το παρελθόν», σημείωσε ο πρωθυπουργός για την αισχροκέρδεια.

«Μειώσαμε τους φόρους, όπως υποσχεθήκαμε»

Όσον αφορά στους φόρους, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ήταν απολύτως συνεπής «κάποιους φόρους μάλιστα όπως τον ΕΝΦΙΑ τον μειώσαμε πιο πολύ από ότι είχαν δεσμευθεί».

Ο Πρωθυπουργός περιέγραψε τις μειώσεις φόρων που έχουν γίνει επισημαίνοντας πως αποδεικνύουν πως «ήμασταν απολύτως συνεπείς» με τις προεκλογικές δεσμεύσεις.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι η αποκλιμάκωση των φόρων τη δεύτερη τετραετία θα πρέπει να συζητηθεί καθώς πλησιάζουμε προς την προεκλογική περίοδο, ενώ επανέλαβε πως διαφωνεί με την προσωρινή μείωση των έμμεσων φόρων ως μέσο για να καταπολεμηθεί η ακρίβεια.

Προανήγγειλε ωστόσο πιθανή μείωση των έμμεσων φόρων τη δεύτερη τετραετία.

Επιστροφή αναδρομικών για επικουρικές και δώρα

Σε σχετική ερώτηση για την προοπτική άμεσης επιστροφής αναδρομικών για επικουρικές και δώρα σε όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο στις 350.000 που κατέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη ούτε ο πρώτος μήνας εκτέλεσης του προϋπολογισμού και δεν θα είναι σε θέση ως οικονομικό επιτελείο να έχουν μία καλύτερη εικόνα για τα δημοσιονομικά δεδομένα πριν από τον μήνα Φεβρουάριο.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, αυτή είναι μια συζήτηση πρόωρη και αδικεί την έκταση των παρεμβάσεων που δρομολογούνται αυτή τη στιγμή.

Για τους μισθούς

Όσον αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η αύξηση θα λάβει χώρα την 1η Απρίλιου. «Είναι μια απολύτως εύλογη ημερομηνία για να περιλαμβάνει και τους εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού», υποστήριξε ο ίδιος, ενώ τόνισε ότι η επόμενη αύξηση του κατώτατου μισθού θα είναι σημαντική αλλά δεν θα υπονομεύσει τη δημοσιονομική πολιτική.

«Δεν είμαι σε θέση να την εξαγγείλω ακόμη γιατί δε θα σεβόμουν τη διαδικασία η οποία προβλέπεται από το νόμο. Πιστεύω ότι θα είναι μια σημαντική αύξηση η οποία δεν θα υπονομεύσει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων», υποστήριξε.

«Θέλουμε σταθερές δουλειές που να πληρώνουν καλύτερους μισθούς», ήταν το μήνυμα του πρωθυπουργού, ενώ αναφορικά με τα στοιχεία για την ανεργία των γυναικών και των νέων σημείωσε χαρακτηριστικά ότι έχει υπάρξει σημαντική βελτίωση.

Εισφορές

Γνωστοποίησε ακόμη πως είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών, προσθέτοντας πως θα «μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα όταν παρουσιάσουμε αναλυτικά το πρόγραμμά της για τη δεύτερη τετραετία».

Σημείωσε επίσης πως τον Φεβρουάριο το οικονομικό επιτελείο θα έχει καλύτερη εικόνα για την εκτέλεση του προϋπολογισμού. «Όταν ξεπερνούμε τους στόχους και δεν διακυβεύεται η δημοσιονομική σταθερότητα και η επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων προχωράμε σε στοχευμένα προσωρινά μέτρα, γιατί τα μέτρα αυτά δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα – εκτός αν η βελτίωση στην απόδοση του προυπολογισμού έχει μόνιμα χαρακτηριστικά. Μόνιμα μέτρσα για μόνιμες μειώσει προσωρινά μέτρα για προσωρινές παρεμβάσεις όπως η φορολόγηση των διυλιστηρίων» είπε.

«Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό είναι πολύ διαφορετική»

Συνεχίζοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο πρωθυπουργός απάντησε σε σχετικό ερώτημα για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, τονίζοντας ότι οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές ενέργειας. Η πράσινη μετάβαση θα βελτιώσει μακροπρόθεσμα αυτή την εικόνα καθώς θα υποκαταστήσει εισαγωγές ενεργειακών προϊόντων, υποστήριξε.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι η ανταγωνιστικότητα βελτιώνεται, ενώ σημείωσε ότι η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό είναι πολύ διαφορετική. «Στο Νταβός είδα αυξημένο ενδιαφέρον για επενδύσεις που σημαίνει περισσότερες και καλύτερες δουλειές».

Για το Ταμείο Ανάκαμψης, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι χρήματα που τελικά καταλήγουν στο σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας.

«Μαξιλάρι χρησιμοποιώ όταν κοιμάμαι», τόνισε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση για το «μαξιλάρι» που θα παραδώσει στην υπηρεσιακή κυβέρνηση κατά τη διάρκεια των εκλογικών μαχών η κυβέρνηση.

Η επενδυτική βαθμίδα εξαρτάται από τις εκλογές

Αναφορικά με την επενδυτική βαθμίδα, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Εάν βγει η Νέα Δημοκρατία θα είναι θέμα μηνών να ανακτήσουμε τη βαθμίδα, είμαι πεπεισμένος για αυτό».

«Αναρωτιέμαι αν το ίδιο μπορούν να πουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι», τόνισε παράλληλα, ενώ εξήγησε ότι η επίτευξή της δεν αποτελεί μια τεχνοκρατική παράμετρο, αλλά θα σημαίνει «χαμηλότερο κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά».

Νέο ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων από 1/1/2024». Με βάση αυτό πρόσθεσε ο πρωθυπουργός θα έχουμε «σημαντικές αλλαγές στις αμοιβές δημοσίων υπαλλήλων από την 1η Ιανουαρίου του 2024».

«Ναι θα έχουμε νέο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων το 2024. Ήδη όμως έχουν γίνει στοχευμένες παρεμβάσεις στους δημοσίους υπαλλήλους» τόνισε, φέρνοντας ως παράδειγμα το 10% για τους γιατρούς αλλά και την λογική των πριμ παραγωγικότητας. «Αυτό συνδέεται άρρηκτα και με την αξιολόγηση. Ήδη περνάμε στο μπόνους παραγωγικότητας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Δείτε τη συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη:

ΠΟΛΙΤΙΚΗΜητσοτακηςΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα