Μικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές-Το βλέμμα στον πληθωρισμό σε ΗΠΑ-Ινδία

Μικτά πρόσημα κυριάρχησαν στις συνεδριάσεις των μεγαλύτερων αγορών Ασίας και Ωκεανίας στο πρωινό κλείσιμο (12/7), δεδομένου ότι το επενδυτικό κοινό αναμένει τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, αλλά και της Ινδίας προκειμένου να προχωρήσει σε πιο τολμηρές κινήσεις.

Αναλυτικά στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 σημείωσε πτώση κατά 0,78%, ενώ ο Topix διολίσθησε 0,60%.

Να σημειωθεί, ο πληθωρισμός χονδρικής στη χώρα επιβραδύνθηκε στον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων

έξι μηνών, με τον δείκτη τιμών των εταιρικών αγαθών να αυξάνεται μόλις 4,1% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Επιπλέον, ο Kospi της Νότιας Κορέας ενισχύθηκε κατά 0,25%, με τον Kosdaq να καταγράφει οριακή άνοδο, δεδομένου ότι η χώρα είδε το ποσοστό ανεργίας της να ανεβαίνει κατά 2,6% τον Ιούνιο.

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ ανέβηκε κατά 0,87%, ο Shanghai Composite υποχώρησε κατά 0,44%, ενώ ο Shenzhen σημείωσε απώλειες 0,66%.

Τέλος, ο αυστραλιανός δείκτης S&P/ASX 200 ανέβηκε κατά 0,46%, οδηγώντας τους δείκτες αναφοράς στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, που θα καθορίσουν σε ένα βαθμό και την πορεία των επιτοκίων από πλευράς Fed, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι θα επέλθει ακόμα μία αύξηση κατά 25 μ.β.

Η εκτίμηση πάντως που προέρχεται από poll του Reuters, στο οποίο συμμετείχαν οικονομολόγοι, προβλέπει ότι πληθωρισμός για τον Ιούνιο θα υποχωρήσει ελαφρά στο 5% από 5,3% το Μάιο.

Από την άλλη, η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο 5,5%, σηματοδοτώντας την πρώτη παύση στον κύκλο σύσφιγξης για την Reserve Bank of New Zealand από τον Οκτώβριο του 2021.

Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα είπε ότι τα επιτόκια πρέπει να «παραμείνουν σε περιοριστικό επίπεδο για το άμεσο μέλλον», για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο εύρος στόχου του 1-3%.

Aντίστοιχα, ο διοικητής της Reserve Bank of Australia, Philip Lowe, δήλωσε ότι ενώ η τράπεζα διατήρησε σταθερά τα επιτόκια στο 4,1% στην τελευταία της συνεδρίαση, «είναι πιθανό ότι θα απαιτηθεί περαιτέρω σύσφιξη για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο εντός εύλογου χρονικού πλαισίου».

Αναφορικά με την Ινδία, μετά από μετριασμό επί τέσσερις μήνες, ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή πιθανώς θα ανέβει στο 4,6% τον Ιούνιο, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg μεταξύ οικονομολόγων.

Να σημειωθεί ότι το Μάιο βρέθηκε σε χαμηλό επίπεδο 25 μηνών, στο 4,25%.

Με αυτά τα δεδομένα, και τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων στη χώρα, θεωρείται δύσκολο από πλευράς της Reserve Bank of India να μην προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων.

ασιατικές αγορέςπληθωρισμόςΚίναΙνδίαμικτά πρόσημαδείκτεςNikkei
Keywords
Αναζητήσεις
mikta-prosima-stis-asiatikes-agores-to-vlemma-ston-plithorismo-se-ipa-india.htm
Τυχαία Θέματα