Μεσανατολικό: Σημαντικές δηλώσεις Μπλίνκεν πριν το ταξίδι στην Τουρκία

Η άποψη των ΗΠΑ είναι ότι μια κατάπαυση του πυρός τώρα θα «άφηνε τη Χαμάς σε θέση» ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ιορδανίας και της Αιγύπτου στο Αμμάν.

«Είναι σημαντικό να επιβεβαιώσουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του», είπε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι «είναι επίσης πολύ σημαντικός ο τρόπος με τον οποίο το Ισραήλ το κάνει αυτό».

Ο

Μπλίνκεν είπε ότι οι ΗΠΑ και τα αραβικά κράτη συμφωνούν ότι το status quo μιας ελεγχόμενης από τη Χαμάς Γάζας δεν μπορεί να συνεχιστεί και ότι συζήτησε με τους Άραβες ομολόγους του πώς να χαράξουν μία πορεία προς τη λύση των δύο κρατών.

Πρόκειται μία σημαντική εξέλιξη, καθώς Αίγυπτος και Ιορδανία φαίνονται πια να αποδέχονται ανοιχτά τη ρητορική των ΗΠΑ.

Ο Άντονι Μπλίνκεν ξεκίνησε τις δηλώσεις του λέγοντας ότι οι ηγέτες που βρίσκονται σήμερα εκεί «μοιράζονται το ίδιο θεμελιώδες συμφέρον» και ότι στόχος τους είναι να επιτύχουν την ειρήνη.

«Σε όλη αυτή τη σύγκρουση χώρες σε όλο τον κόσμο έπαιξαν ουσιαστικό ρόλο στην αποτροπή της εξάπλωσής της», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «όλοι μας έχουμε άμεσο συμφέρον σε αυτό».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η χώρα του «επικεντρώνεται στην απελευθέρωση των ομήρων» και τόνισε ότι «το Ισραήλ πρέπει να λάβει κάθε δυνατό μέτρο για να αποτρέψει τις απώλειες αμάχων».

Ο Μπλίνκεν είπε ότι οι ανθρωπιστικές παύσεις μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των αμάχων και ότι «μπορούν να είναι ένας κρίσιμος μηχανισμός».

Τα παραπάνω δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη Μπλίνκεν στην Τουρκία, την ώρα που ο Ερντογάν επιθυμεί να αναλάβει ρόλο εγγυητή στη Γάζα.

Στην Τουρκία, ο Μπλίνκεν θα «υπογραμμίσει τη σημασία της προστασίας των ζωών αμάχων στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε δήλωση το Σάββατο.

Θα συζητήσει επίσης «την κοινή μας δέσμευση για τη διευκόλυνση της αυξημένης, διαρκούς παράδοσης σωτήριας ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στη Γάζα» καθώς και τη διασφάλιση ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα εκτοπιστούν βίαια έξω από τη Γάζα».

Τέλος, θα αναζητήσει τρόπους «να σταματήσει τη βία, να ηρεμήσει η ρητορική, και να μειωθούν οι περιφερειακές εντάσεις» καθώς και να εργαστεί για μια «διαρκή και βιώσιμη ειρήνη στη Μέση Ανατολή, που θα συμπεριλαμβάνει την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους».

ΜπλίνκενΗΠΑΙσραήλΓάζα
Keywords
Αναζητήσεις
mesanatoliko-simantikes-diloseis-blinken-prin-to-taxidi-stin-tourkia.htm
Τυχαία Θέματα