Μακρύ ζεϊμπέκικο για το… μπάχαλο

19:05 8/8/2023 - Πηγή: Reporter

Λοιπόν μολύβι και χαρτί, η απόγνωση άνοιξε λαγούμι. Περίπου 200 χούλιγκανς από το Ζάγκρεμπ πήραν τα αυτοκίνητά τους, διέσχισαν ολόκληρη την «Ελλάδα 2.0», πάρκαραν στο σταθμό Ειρήνη, όπου συναντήθηκαν με Έλληνες «συναδέλφους» τους, πήραν τον Ηλεκτρικό κραδαίνοντας κοντάρια, κατέβηκαν στα Πευκάκια και πήγαν για… καφέ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Η αστυνομία τους παρακολουθούσε «διακριτικά», μέχρι που δολοφόνησαν έναν 29χρονο φίλαθλο της ΑΕΚ

και εδέησε να επέμβει.

Η περιγραφή αυτή, δυστυχώς, είναι ακριβής σχετικά με το τι συνέβη και φτάσαμε στα αιματηρά επεισόδια που στέρησαν τη ζωή σε έναν νέο άνθρωπο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου παραδέχθηκε πως η Αστυνομία στην προκειμένη περίπτωση απέτυχε και «καρατόμησε» άμεσα επτά αξιωματικούς της. Τον Προϊστάμενο της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους και έξι ακόμα επικεφαλής της Τροχαίας που δεν έδρασαν όπως έπρεπε όταν πέρασε το κροατικό κομβόι από τις περιοχές της ευθύνης τους.

Η παραπάνω απόφαση απαντά ασφαλώς στο ερώτημα που τέθηκε από «φιλοκυβερνητικούς» σχετικά με το αν η ΕΛΑΣ μπορούσε να επέμβει. Προφανώς και μπορούσε από τη στιγμή που υπήρχε απαγόρευση μετακίνησης οπαδών με εντολή της UEFA. Οι Κροάτες δεν υποδύονταν τους τουρίστες. Ήταν εμφανώς οπαδοί της Ντιναμό Ζάγκρεμπ και δεν το έκρυβαν. Συνεπώς, η ΕΛΑΣ μπορούσε να επέμβει.

Ακόμα κι αν στην Εθνική Οδό δεν τους σταμάτησε κανείς, όταν έφτασαν στον Ηλεκτρικό όπου και ενώθηκαν με Έλληνες χούλιγκανς, η παρέμβαση της Αστυνομίας ήταν αυτονόητη. Αλλά και πάλι υπήρξε απόλυτη αδράνεια.

Δικαιολογημένα γράφτηκε στα social media πως η Αστυνομία παρεμβαίνει για το παραμικρό στις πορείες. Ακόμα και σε ειρηνικές διαμαρτυρίες. Είναι δυνατόν απλώς να… κοιτάζει ένα τσούρμο μαυροντυμένους χούλιγκανς και μάλιστα όταν δεν υπάρχει αιφνιδιασμός; Ήξεραν για πολλές ώρες τον ερχομό τους. Συγκεκριμένα από τις 6 Αυγούστου!

Κι όμως, η ΕΛΑΣ αδράνησε πλήρως και φτάσαμε στα επεισόδια και τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη. Όχι σε μία αλάνα που δόθηκε ραντεβού για ξύλο. Σε μία γειτονιά όπου χιλιάδες άνθρωποι έπιναν εκείνη την ώρα το ποτό τους, ένα ήσυχο βράδυ του Αυγούστου.

Σε πολιτικό επίπεδο, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Οικονόμου, παρενέβη απλώς για να αποδώσει ευθύνες. Ξήλωσε τους αξιωματικούς και υποσχέθηκε ενδελεχή έρευνα ώστε να τιμωρηθούν κι άλλοι. Ξέρετε, θα γίνει ΕΔΕ!

Σε αυτή τη γραμμή κινείται σιωπηρά και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης.

Αυτή είναι η γραμμή της κυβέρνησης συνολικά: Η γενικώς άξια Αστυνομία διαχειρίστηκε λανθασμένα ένα μεμονωμένο περιστατικό.

Φαντάζομαι θα ακολουθήσουν κάποιες ποινικές διώξεις ορισμένων εκ των συλληφθέντων για τα επεισόδια. Θα υπάρξουν ασφαλώς και πολιτικές διαβεβαιώσεις ότι το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο. Ενδεχομένως να δούμε και εφόδους σε λέσχες οργανωμένων οπαδών. Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε διαφημίσει ένα νέο σχέδιο ελέγχου στους χούλιγκανς μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού. Έφτιαξαν λέσχες οπαδών και άλλα πιασάρικα. Το αν ήταν αποτελεσματικά το αντιλαμβάνεται ο καθένας.

Όσο για αυτούς που αναρωτιούνται γιατί παραμένει στη θέση του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, οι υφυπουργοί του, αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, η απάντηση είναι μία. Δεν χόρεψαν δα και κανένα ζεϊμπέκικο.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν παραίτησε τον Νότη Μηταράκη από την ίδια θέση και όταν «έκοψε» τον Γιάννη Πατούλη από την Περιφέρεια Αττικής, δήλωσε πως όσοι έχουν ή διεκδικούν δημόσιο αξίωμα είναι σημαντικό να επιδεικνύουν «ευπρέπεια και διακριτικότητα».

Η «διακριτική παρακολούθηση» της αστυνομίας στους Κροάτες χούλιγκανς προφανώς «έσωσε» την πολιτική ηγεσία του υπουργείου στην προκειμένη περίπτωση. Υπήρξε... διακριτικότητα απέναντι στους Κροάτες νεοναζί χουλιγκάνους.

Αν πάλι ο κύριος Οικονόμου θέλει για λόγους ευθιξίας να αποχωρήσει, δεν έχει παρά να χορέψει ένα ζεϊμπέκικο και να το τραβήξει σε βίντεο. Τότε, το Μαξίμου θα δείξει το σκληρό του πρόσωπο!

Στα σοβαρά, οι παραιτήσεις υπουργών προφανώς δεν διορθώνουν την ανικανότητα του επιτελικού κράτους, αλλά από την άλλη είναι γελοία και η εμμονή στην «εικόνα» των αξιωματούχων, όταν στο φόντο επικρατεί μπάχαλο.

ΟικονόμουΕΛΛΑΔΑΕΔΕαστυνομίαΜητσοτακηςΑΕΚΚΡΟΑΤΙΑΚροάτεςχούλιγκανς
Keywords
Αναζητήσεις
makry-zeibekiko-gia-to-bachalo.htm
Τυχαία Θέματα