Μακρόν: Ανοίγει τη συζήτηση για κοινή ευρωπαϊκή άμυνα με πυρηνικά

Έντονες συζητήσεις προκαλεί ήδη η τοποθέτηση του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σε περιφερειακά ΜΜΕ της χώρας από την ομάδα Ebra.

«Η Γαλλία θα διατηρήσει την ιδιαιτερότητά της, αλλά είναι πρόθυμη να συμβάλει περισσότερο στην άμυνα της Ευρώπης», είπε μεταξύ άλλων και δήλωσε πρόθυμος να συζητήσει τη χρήση γαλλικών πυρηνικών κεφαλών ως μέρος μιας «αξιόπιστης ευρωπαϊκής άμυνας» έναντι των απειλών από τη Ρωσία.

Όπως μεταδίδει το Euronews, αυτό σηματοδοτεί την τελευταία από μια σειρά ομιλιών τους τελευταίους μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων υπογράμμισε την αναγκαιότητα της αμυντικής στρατηγικής υπό την ηγεσία της Ευρώπης.

Λίγες ημέρες νωρίτερα κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης στο Παρίσι, ο Μακρόν προειδοποιούσε ότι η Ευρώπη θα μπορούσε να «πεθάνει», εάν αποτύχει να οικοδομήσει μια ισχυρή άμυνα.

Σημείωνε επίσης ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μια υπαρξιακή απειλή που θέτει η ρωσική επιθετικότητα λέγοντας ότι «το να είσαι αξιόπιστος συνεπάγεται επίσης την κατοχή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για να αποτρέψουν τους Ρώσους».

Η αναβίωση του πυρηνικού προγράμματος της Γαλλίας

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει υποστηρίξει την αναβίωση του πυρηνικού προγράμματος της Γαλλίας ως κεντρικό θέμα της δεύτερης προεδρικής θητείας του.

Με έμφαση στη δημιουργία θέσεων εργασίας, τις πράσινες επενδύσεις και τις εξελίξεις σε μίνι αντιδραστήρες, οι προκλήσεις που συνοδεύουν αυτήν την πολιτική κατεύθυνση είναι πολλαπλές.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας είχε υπογραμμίσει αυτή τη δέσμευση κατά την εκστρατεία επανεκλογής του τον Μάιο του 2022. Μήνες νωρίτερα, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο εργοστάσιο κατασκευής στροβίλων Arabelle στο Belfort, ο Μακρόν αποκάλυψε ένα φιλόδοξο πυρηνικό πρόγραμμα.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, αυτή είναι η κύρια λύση για την κάλυψη της αυξανόμενης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας που οφείλεται στην αυξημένη ηλεκτροδότηση, για την επίτευξη ουδετερότητας άνθρακα έως το 2050 και τη διατήρηση ανταγωνιστικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για την υποστήριξη των γαλλικών επιχειρήσεων.

Ο Μακρόν χαιρέτισε χωρίς αμηχανία την πυρηνική ενέργεια ως «τεχνολογία του μέλλοντος».

Ο σημερινός στόλος αντιδραστήρων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Γαλλίας αποτελείται από 56 αντιδραστήρες νερού υπό πίεση (PWR), που ταξινομούνται ως «γενιά ΙΙ», μαζί με έναν αντιδραστήρα EPR (European Pressurised Water Reactor) υπό κατασκευή επί του παρόντος στο Flamanville της Manche, ο οποίος ορίζεται ως «γενιά ΙΙΙ».

Τον Ιανουάριο, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε την πρόθεσή του να σκιαγραφήσει «τις κύριες κατευθύνσεις για τους επόμενους 8 αντιδραστήρες EPR από το καλοκαίρι και μετά, στο πλαίσιο της αναβίωσης της πυρηνικής ενέργειας, μετά την έναρξη έξι νέων αντιδραστήρων EPR, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

#Εμανουέλ_Μακρόν #Γαλλία #πυρηνικό_πρόγραμμα #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΑΜΥΝΤΙΚΗ_ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Keywords
Αναζητήσεις
makron-anoigei-ti-syzitisi-gia-koini-evropaiki-amyna-me-pyrinika.htm
Τυχαία Θέματα