Μαχαίρι σε επιδόματα, φοροαπαλλαγές βάζει η κυβέρνηση…

Την κατάργηση φοροαπαλλαγών, την δημιουργία δημοτικής ενημερότητας, εισοδηματικά κριτήρια για τα επιδόματα (ακόμα και της ανεργίας…) είναι μερικές από τις λεπτομέρειες του λογαριασμού των 23 δις. ευρώ που πρόκειται να στείλει στους πολίτες ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου μετά το Πάσχα…- Δημοτική ενημερότητα: Θεσπίζεται δημοτική ενημερότητα, η οποία μαζί με την ασφαλιστική και τη φορολογική ενημερότητα θα είναι απαραίτητη για κάθε πολίτη. Ετσι,
εάν κάποιος έχει χρέη στον Δήμο, τότε αυτός δεν θα του παρέχει ενημερότητα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συναλλάσσεται με το Δημόσιο αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα. Σημειώνεται ότι η θεσμοθέτηση της δημοτικής φορολογικής ενημερότητας αποτελεί πάγιο αίτημα της ΚΕΔΚΕ στο πλαίσιο αύξησης των εσόδων της. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρέη προς τους δήμους, που αφορούν κλήσεις, δημοτικά και ανταποδοτικά τέλη, ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι δημοτικές εταιρείες ύδρευσης «φεσώνονται» από τους δημότες τους ή εξοφλούνται με καθυστέρηση ακόμη και τριών ετών.
- Φοροαπαλλαγές: Τη σύνδεση των φοροαπαλλαγών, των κοινωνικών παροχών και των επιδομάτων με το εισόδημα προωθεί η κυβέρνηση, παράλληλα με την κατάργηση πολλών από αυτών. Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα ξεπερνούν συνολικά τις 900, έχουν να κάνουν με πολλές κατηγορίες φορολογουμένων, λειτουργούν οριζόντια και βεβαίως ουδόλως σχετίζονται με το ύψος του εισοδήματος. Καλύπτουν δε ένα ευρύτατο φάσμα, ξεκινώντας από εκπτώσεις για δαπάνες τόκων στεγαστικών δανείων, αμοιβές γιατρών και δικηγόρων, ασφάλιστρα ζωής και φθάνουν μέχρι και τις καταναλωτικές δαπάνες. Το συνολικό τους κόστος είναι ιδιαίτερα αλμυρό, καθώς προσεγγίζει τα 5 δισ. ευρώ. Το εισοδηματικό όριο πάνω από το οποίο θα κοπούν οι φοροαπαλλαγές θα οριστεί γύρω από τα 60.000 -70.000 ευρώ, ενώ σε αυτό θα προσμετρώνται και περιουσιακά στοιχεία.
- Επιδόματα: Με ανάλογα εισοδηματικά κριτήρια θα χορηγούνται τα πάσης φύσεως επιδόματα (ανεργίας, προνοιακά, οικογενειακά, ΕΚΑΣ, στεγαστικά δάνεια ΟΕΚ, επιδότηση ενοικίου, προγράμματα κοινωνικού τουρισμού κ.λπ.), με στόχο να χορηγούνται σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Ηδη το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκινήσει την απογραφή των επιδομάτων με τη σχετική μελέτη να αναμένεται έως τον Ιούνιο.
Η χορήγηση θα γίνεται µε βάση το ύψος του συνολικού ατομικού αλλά και οικογενειακού εισοδήματος και της περιουσιακής κατάστασης, με το όριο να κυμαίνεται όπως και στις φοροαπαλλαγές περί τις 60.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από όλες τις πηγές (εργασία, ακίνητα, μερίσματα, κ.ά.) καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία και αν κάποιος υπερβαίνει το προκαθορισμένο όριο θα χάνει το επίδομα. Σημειώνεται ότι σήμερα τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ τον χρόνο. Υπάρχουν για παράδειγμα άνθρωποι που έπαιρναν ΕΚΑΣ έχοντας εισόδημα 50.000, 100.000 και σε ακραίες περιπτώσεις 400.000 ευρώ τον χρόνο! Υπάρχουν παράλληλα άνθρωποι που εργάζονται και παίρνουν ταυτόχρονα επίδομα ανεργίας.
- Κατα
Keywords
Τυχαία Θέματα