ΛΑΡΚΟ: Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση-Πότε καλούνται οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές

14:43 1/2/2022 - Πηγή: Reporter

Εισήλθαμε στο 13ο μήνα καθυστέρησης της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ, αφού είχε προκηρυχθεί στις 11 Ιανουαρίου 2021 και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες δεν φαίνεται να έχουν ικανοποιηθεί οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές από τις απαντήσεις της κυβέρνησης για πολλά ανοιχτά θέματα της ιστορικής βιομηχανίας νικελίου.

Όπως, για παράδειγμα, τι θα γίνει με τα μεγάλα δανειακά βάρη από προηγούμενους πιστωτές της βιομηχανίας, διάφορα νομικά ζητήματα, αλλά και ζητήματα που αφορούν στα μεταλλευτικά δικαιώματα, π.χ. για

ορισμένες παραχωρήσεις που λήγουν έως το 2026 και πρέπει να υπάρξουν διασφαλίσεις από το ΥΠΕΝ για ανανέωσή τους.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα κληθούν οι 3 ενδιαφερόμενοι επενδυτές (Mytilineos, κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings και Commodity & Mining Insight Irland) για την ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ.

Τα χρονικά περιθώρια για τη ΛΑΡΚΟ, είναι αρκετά πιεστικά, με δεδομένο κατʼ αρχάς ότι εκκρεμεί η υπόθεση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων προς τη νικελοβιομηχανία, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία παραμένουν προς ανάκτηση από το Δημόσιο όσο δεν ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί.

Μάλιστα στα τέλη Ιανουαρίου, το Δικαστήριο της ΕΕ αποφάσισε ότι η Ελλάδα υποχρεούται να καταβάλει κατ' αποκοπή ποσό ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ και χρηματική ποινή ύψους άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ ανά εξάμηνο καθυστέρησης, διότι δεν ανέκτησε τις κρατικές ενισχύσεις. Την ίδια στιγμή, όσο παρατείνονται οι διαγωνισμοί, χρειάζονται ολοένα περισσότερες κρατικές «ενέσεις», ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί η βιομηχανία.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

ΑΓΟΡΑΣΤΕΣΛάρκοαντίστροφη μέτρησηιδιωτικοποίηση
Keywords
Τυχαία Θέματα