Κρυπτονομίσματα: Αυξημένη δραστηριότητα «υψηλού κινδύνου» στην αν. Ευρώπη λόγω πολέμου

Οι δραστηριότητες που αφορούν προϊόντα κρυπτογράφησης που προσδιορίζονται ως «υψηλού κινδύνου» ή «παράνομες» έχει αυξηθεί στην Ανατολική Ευρώπη από την έναρξη του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, σύμφωνα με έκθεση της Chainalysis.

Η έκθεση αποκαλύπτει ότι το 18,2% όλων των συναλλαγών κρυπτογράφησης στην Ανατολική Ευρώπη συνδέονται με επικίνδυνη ή παράνομη δραστηριότητα.

Ένα μέρος της επικίνδυνης δραστηριότητας στην Ανατολική Ευρώπη προέρχεται από την αλληλεπίδραση με ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων υψηλού κινδύνου, τα οποία συνήθως

δεν απαιτούν από τους πελάτες να υποβάλλουν πληροφορίες για τον πελάτη (KYC).

Οι Ρώσοι πολίτες αναγκάστηκαν να χρησιμοποιούν λιγότερο γνωστά ανταλλακτήρια έπειτα από τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τους περιόρισαν από την πρόσβαση σε ευρωπαϊκές υπηρεσίες κρυπτογράφησης. Η γειτονική χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, η Εσθονία, η οποία πέρυσι θεωρήθηκε κόμβος κρυπτογράφησης και τεχνολογίας, αναμένεται να βιώσει την αποχώρηση του 90% των επιχειρήσεων κρυπτογράφησης καθώς σχεδιάζει να επιβάλει αυστηρότερους κανόνες γύρω από τη βιομηχανία ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων αργότερα φέτος.

Η έκθεση ανέλυσε, επίσης με την υποστήριξη ειδικών στον τομέα, τον ρόλο των κρυπτονομισμάτων για τη Ρωσία μετά την απομάκρυνσή της από το διεθνές σύστημα πληρωμών SWIFT. Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς, ορισμένες ρωσικές εταιρείες έχουν ήδη αρχίσει να χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα για τις διεθνείς πληρωμές τους, αναφέροντας την Κίνα και το Ιράν ως τους κύριους Ρώσους εταίρους για τέτοιου είδους συναλλαγές.

Αυτό αποδεικνύεται επίσης από το γεγονός ότι, τον Ιανουάριο, τα stablecoins αντιπροσώπευαν το 42% του όγκου των συναλλαγών κυρίως σε ρωσικές υπηρεσίες. Αυτό το μερίδιο εκτοξεύτηκε στο 55% τον Φεβρουάριο και στο 67% τον Μάρτιο μετά την εισβολή.

Παραμένει ο ανταγωνισμός… παρανομίας

Πάντως, αν και τα αρχικά στοιχεία της Chainalysis δίνουν μια υποτιμητική εικόνα της δραστηριότητας κρυπτογράφησης στην Ανατολική Ευρώπη, αξίζει να σημειωθεί ότι η παράνομη δραστηριότητα είναι στα ίδια επίπεδα με τη Βόρεια Αμερική και τη Λατινική Αμερική και μικρότερη από αυτή στην Υποσαχάρια Αφρική.

Ο αριθμός που κάνει τη διαφορά και δίνει μια πιο «μαύρη» εικόνα συνδέεται με τη δραστηριότητα «υψηλού κινδύνου», η οποία μπορεί να είναι ο,τιδήποτε, από διαδικτυακό τζόγο έως μια πολύ επικίνδυνη συναλλαγή ή πρωτόκολλο αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi). Καθώς έχει απαγορευτεί στους Ρώσους να έχουν πρόσβαση σε ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κρυπτογράφησης λόγω κυρώσεων, η αύξηση της δραστηριότητας υψηλού κινδύνου που συνδέεται με συναλλαγές είναι αναμενόμενη.

κρυπτονομίσματαCrypto
Keywords
Τυχαία Θέματα