Κρίσιμες επαφές το Σαββατοκύριακο για το χρέος

Κοινή γραμμή για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους σε Ελλάδα και Ευρώπη θα αναζητήσουν προκειμένου να συμπλεύσουν, Μέρκελ - Σαρκοζί.

Tην Κυριακή, η Γερμανίδα Καγκελάριος κυρία Angela Μerkel θα συναντηθεί με τον Γάλλο πρόεδρο Ν. Sarkozy προκειμένου να συζητήσουν για την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους.
Πολλοί αναλυτές συνδέουν τις επαφές αυτές με την πρόσφατη δήλωση της Merkel ότι αναζητείται τρόπος να μειωθεί κατά το ήμισυ το ελληνικό χρέος, χωρίς όμως να πτωχεύσει η χώρα μας. Η κατάσταση που επικρατεί σε ολόκληρη την ευρωζώνη έχει καταστήσει την Ελλάδα σαν μια βόμβα έτοιμη να απασφαλιστεί απειλώντας όχι μόνο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αλλά και ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. Οι προσπάθειες των Ευρωπαίων να κερδίσουν χρόνο μην λαβαίνοντας ουσιαστικές αποφάσεις σε συνδυασμό με την αδυναμία της Ελλάδας να φέρει εις πέρας τους στόχους της, πλέον έχουν φτάσει τα πράγματα στην κόψη του ξυραφιού, όπως ανέφερε και ο Ευ. Βενιζέλος.

Στο τραπέζι έχει πέσει πολύ σοβαρά πλέον η πρόταση να αναθεωρηθούν οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, και ιδιαίτερο το σκέλος εκείνο που έχει να κάνει με την αναδιάρθρωση του χρέους. Τα σενάρια πολλά, ωστόσο κανένα δεν επιβεβαιώνεται. Μάλιστα, όσο η διαδικασία της έγκρισης του EFSF έχει αρχίσει να ολοκληρώνεται (απομένουν η Μάλτα και η Σλοβακία), τόσο έρχεται και το πλήρωμα του χρόνου για ριζικές λύσεις στο ελληνικό ζήτημα, αφού θα έχει δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας για τον πυρήνα της Ζώνης. Άλλωστε αυτό ζητούν μετ' επιτάσεως και σε κάθε ευκαιρία και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.
Το πιθανότερο σχέδιο που θα ακολουθηθεί θα στηρίζεται πάνω στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Η μόνη διαφορά είναι ότι οι τράπεζες θα κληθούν να συμμετάσχουν σε μία νέα διαδικασία ανταλλαγής παλαιών ομολόγων με νέα, εγγυημένα και μεγαλύτερης διάρκειας, με απομείωση ονομαστικής αξίας όχι πλέον 21% που προέβλεπε η αρχική συμφωνία, αλλά σε περίπου 50 – 65% το οποίο εκτιμάται ότι θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος.
Βερολίνο και Παρίσι διαφωνούν για τον ρόλο του EFSF στη στήριξη των τραπεζών;

Το Βερολίνο υποστηρίζει ότι το EFSF θα πρέπει να αποτελεί το ύστατο καταφύγιο, ενώ από την άλλη πλευρά, η Γαλλία επιθυμεί το EFSF να μπορεί ανά πάσα στιγμή να ενισχύει τις εκείνες τις γαλλικές τράπεζες που είναι ευάλωτες λόγω της έκθεσής τους στην Ελλάδα, δήλωσε αξιωματούχος της γερμανικής κυβέρνησης.

«Οι Γάλλοι έχουν παρεξηγήσει τον EFSF. Η θέση μας είναι ότι οι τράπεζες θα πρέπει να αναζητήσουν κεφάλαια πρώτα από τις αγορές, μετά να στραφούν στις κυβερνήσεις και μόνο, εάν δεν είναι διαθέσιμα, να καταφύγουν για βοήθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο», υπογράμμισε.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Μέρκελ δήλωσε ότι οι τράπεζες πρέπει να στραφούν σε ίδια μέσα και στη βοήθεια των κρατών τους για την ανακεφαλαιοποίησή τους. προτού να ελπίζουν σε ευρωπαϊκή βοήθεια.

Ο EFSF «θα μπορεί να παρεμβαίνει μόνον σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν μπορούν (να επιτύχουν την ανακεφαλαιοποίησή τους) με δικά τους μέσα, και πάντως υπό αυστηρούς
Keywords
Τυχαία Θέματα