«Κόπωση» στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά το θετικό σερί

Με απώλειες ξεκινάει τη σημερινή (13/6) συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, που αντιμετωπίζει δυσκολίες στο να διευρύνει το θετικό σερί στο 7x7.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,23% στις 1260,20 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 16,54 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE, διολισθαίνει κατά 0,05% στις 3.067,99 μονάδες, ενώ απώλειες 0,13% σημειώνει και ο τραπεζικός δείκτης στις 1.023,30 μονάδες.

Το 6 στα 7 έκανε εντός του Ιουνίου το Χρηματιστήριο Αθηνών,

διευρύνοντας χθες το ανοδικό σερί, που «κρατά» από τη συνεδρίαση της 1ης του μηνός.

Η νέα άνοδος έφερε και επέκταση του υψηλού 9 ετών, αν και η σημερινή συνεδρίαση μπορεί και να χαρακτηριστεί ως «πύρρειος» καθώς ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στο χαμηλό ημέρας, χάνοντας δηλαδή σχεδόν όλα τα ενδοσυνεδριακά κέρδη.

Η προσπάθεια για να γίνει σήμερα το 7/7 θα είναι δύσκολη, καθώς φαίνεται να υπάρχει μια αγοραστική κόπωση, με τους επενδυτές να προχωρούν σε πολύ επιλεκτικές κινήσεις, ενώ και τα επίπεδα του τζίρου παραμένουν επί του παρόντος χαμηλά. Σε αυτή την προσπάθεια, σημαντικός αρωγός είναι οι τράπεζες, με την Morgan Stanley να βλέπει περαιτέρω ισχυρό ράλι και να δίνει:Πειραιώς: τιμή στόχος στα 4,04 ευρώ από 2,61 ευρώ πριν με σύσταση overweight,Eurobank στα 2,10 ευρώ από 1,55 ευρώ πριν με σύσταση overweight,Alpha Bank στο 1,98 ευρώ από 1,44 πριν με σύσταση equalweightκαι για την Εθνική στα 7,05 ευρώ από 5,25 ευρώ πριν με σύσταση equalweight.

H πολιτική σταθερότητα μπροστά στο δεύτερο γύρo των εκλογών σε συνδυασμό με την ισχυρή πεποίθηση ότι θα ανακτηθεί η επενδυτική βαθμίδα στο 2ο εξάμηνο του 2023, σε συνδυασμό με τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου, παρέχουν ένα πλέγμα ασφαλείας στο επενδυτικό κοινό.

Παράλληλα, προχωρούν και μια σειρά από επενδύσεις και deals, με την Grimaldi να εξασφαλίζει το 67% του Λιμανιού του Ηρακλείου έναντι 80 εκατ. ευρώ και τον ΟΤΕ να υπογράφει τη σύμβαση για το έργο-μαμούθ Ultrafast Broadband, ύψους 870 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία εξελιγμένων δικτυακών υποδομών στην επαρχία που θα υλοποιηθούν μέσω ΣΔΙΤ.

Aπομένει να δούμε τι μέλλει γενέσθαι με τα επιτόκια από πλευράς Κεντρικών Τραπεζών, με την ΕΚΤ να ετοιμάζεται την Πέμπτη για νέα αύξηση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, ενώ την Τετάρτη η Fed αναμένεται να «φρενάρει» μετά από 20 διαδοχικές αυξήσεις, διατηρώντας τα επιτόκια αμετάβλητα στο 5%-5,25%.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Το ράλι της Wall Street συνεχίστηκε και χθες (12/6), με αποτέλεσμα οι δείκτες S&P 500 και Nasdaq να κλείσουν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2022.

Οι δύο δείκτες παρέμειναν σε ρυθμούς ρεκόρ, καθώς οι περισσότεροι επενδυτές είναι αισιόδοξοι και έχουν προεξοφλήσει ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δε θα αυξήσει ξανά τα επιτόκια.

Αντίστοιχα, στα «πράσινα» ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Τρίτης οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας, ενώ σε αναζήτηση κατεύθυνσης βρίσκονται οι ευρωαγορές αναμένοντας τις Κεντρικές Τράπεζες.

Το ταμπλό στο Χ.Α

Αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές, η ALPHA BANK ανεβαίνει κατά 0,03%, η ΕΤΕ (+0,51%), η ΕUROBANK (+0,46%) και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+0,53%).

Ακόμα, άνοδο καταγράφουν οι μετοχές του ΑΔΜΗΕ (+1,75%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+3,07%), ΙΝΛΟΤ (+2,38%), ΡΕΒΟΙΛ (+1,95%) και JUMBO (+1,08%).

Στον αντίποδα, πτωτικά κινούνται οι μετοχές της ΚΑΡΕΛΙΑΣ (-3,95%), του ΟΛΘ (-2,44%), του ΟΠΑΠ (-0,49%), της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (-0,26%) και των ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΘΡΑΚΗΣ (-0,60%).

Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση (σύνολο μετοχών του Χ.Α.).

Χρηματιστήριο ΑθηνώνπρόσημοδείκτεςΓενικός Δείκτηςμετοχές
Keywords
Τυχαία Θέματα