Κομισιόν: Σχεδιάζει μηχανισμό δυναμικού πλαφόν τιμών στο φυσικό αέριο

Η Κομισιόν σχεδιάζει να προτείνει έναν μηχανισμό για να περιορίσει την αστάθεια των τιμών στη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου για την Ευρώπη και να αποτρέψει ακραίες εκτοξεύσεις τιμών στις συναλλαγές για να χαλιναγωγήσει την ενεργειακή κρίση.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Bloomberg, ο προσωρινός μηχανισμός που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβάλει ένα δυναμικό πλαφόν τιμών για τις συναλλαγές στον δείκτη TTF, ο οποίος είναι το σημείο αναφοράς για όλο

το φυσικό αέριο που διακινείται στην ήπειρο. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το TTF δεν αντικατοπτρίζει πλέον την ενεργειακή πραγματικότητα του μπλοκ αφού η Ρωσία έκοψε τις προμήθειες στην Ευρώπη και το μερίδιο φυσικού αερίου από τη Μόσχα μειώθηκε από 40% σε περίπου 7%.

«Αυτό θα βοηθήσει να αποφευχθεί η ακραία αστάθεια και οι αυξήσεις τιμών, καθώς και η κερδοσκοπία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσκολίες στην προμήθεια φυσικού αερίου σε ορισμένα κράτη μέλη», ανέφερε η Επιτροπή σε προσχέδιο εγγράφου που είδε το Bloomberg.

H έγκριση της πρότασης αναμένεται, όπως δήλωσε και νωρίτερα η Φον ντερ Λάιεν, την Τρίτη και το πακέτο θα συζητηθεί από τους ηγέτες της ΕΕ στη σύνοδο κορυφής στις 20-21 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

Η δέσμη μέτρων θα περιλαμβάνει επίσης έναν προσωρινό μηχανισμό ανώτατου ορίου τιμών σε ενδοημερήσια βάση για να αποφευχθεί η ακραία αστάθεια στις αγορές παραγώγων ενέργειας, σύμφωνα με το προσχέδιο. Στόχος είναι να «διασφαλιστεί πιο υγιής μηχανισμός διαμόρφωσης τιμών», προστατεύοντας τις ενεργειακές εταιρείες της περιοχής από μεγάλες αυξήσεις και βοηθώντας τους να εξασφαλίσουν τον εφοδιασμό μεσοπρόθεσμα.

Πιέσεις για άμεση δράση

Η Κομισιόν δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τις εθνικές κυβερνήσεις να επιβάλει πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου. Η Ιταλία, η Ελλάδα, η Πολωνία και το Βέλγιο πρότειναν την περασμένη εβδομάδα ένα όριο στους μεγαλύτερους εμπορικούς κόμβους της περιοχής, το οποίο θα περιλαμβάνει έναν διάδρομο που θα επιτρέπει στις τιμές να κυμαίνονται κατά περίπου 5% για παράδειγμα. Πρότειναν το εύρος τιμών να επανεξετάζεται τακτικά για να αντικατοπτρίζει το επίπεδο άλλων βασικών σημείων αναφοράς ενέργειας, όπως οι τιμές του αργού πετρελαίου, του άνθρακα και του φυσικού αερίου στη Βόρεια Αμερική και την Ασία.

Το πλαφόν θα τεθεί σε ισχύ ενώ η ΕΕ εργάζεται σε ένα νέο συμπληρωματικό δείκτη αναφοράς για το υγροποιημένο φυσικό αέριο, σύμφωνα με το προσχέδιο της Επιτροπής. Ο νέος δείκτης θα ξεκινήσει στα τέλη του 2022, με το σημείο αναφοράς να αναμένεται να είναι διαθέσιμο εγκαίρως για την επόμενη περίοδο πλήρωσης αποθήκευσης αερίου στις αρχές του 2023.

Η Κομισιόν σχεδιάζει επίσης να υιοθετήσει εργαλεία για την τόνωση της ρευστότητας στις αγορές ενέργειας αυξάνοντας το όριο εκκαθάρισης για μη χρηματοοικονομικούς αντισυμβαλλομένους στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ και διευρύνοντας τον κατάλογο των αποδεκτών περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως εξασφάλιση για ένα έτος.

Για να ενισχύσει τη θέση της στις συνομιλίες με εναλλακτικούς προμηθευτές φυσικού αερίου, η Επιτροπή θέλει να ενισχύσει την κοινή πλατφόρμα αγορών της, η οποία θα συντονίζει την πλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου. Εάν τα αποθέματα αποθήκευσης εξαντληθούν στο τέλος αυτού του χειμώνα, η επίτευξη του στόχου πλήρωσης 90% έως τον Νοέμβριο του 2023 μπορεί να είναι πιο δύσκολη από ό,τι για αυτόν τον χειμώνα, σύμφωνα με το προσχέδιο.

Το πλάνο είναι να δοθεί εντολή στα κράτη- μέλη να αγοράζουν από κοινού φυσικό αέριο που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 15% της αποθήκευσής τους και να επιτραπεί στις εταιρείες να σχηματίσουν μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία. Οι ρωσικές πηγές εφοδιασμού θα αποκλείονται από τη συμμετοχή.

ΚΟΜΙΣΙΟΝπλαφόνΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟTTFΕυρώπηΕΕΡωσία
Keywords
Τυχαία Θέματα