Κομισιόν: Παραμένουν στον... πάγο οι δημοσιονομικοί κανόνες

14:50 2/3/2022 - Πηγή: Reporter

Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν αφήνει άλλα περιθώρια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αναστολή της ισχύος των δημοσιονομικών κανόνων και για το 2022 αποτελεί μονόδρομο.

Αυτό ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τετάρτης (2/3) η Κομισιόν, που σημειώνει πως θα υπάρξει επανεξέταση της κατάστασης τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ανάλογα με τις εξελίξεις που θα έχουν προκύψει.

Η συζήτηση για επιστροφή στους δημοσιονομικούς κανόνες είχε ανοίξει, αλλά αναγκαστικά "παγώνει" εκ νέου. Παράλληλα η Κομισιόν δεν αναμένεται να προτείνει την έναρξη νέων διαδικασιών υπερβολικού

ελλείμματος (ΔΥΕ) την άνοιξη του 2022 και θα επανεξετάσει την κατάσταση επίσης το φθινόπωρο του του τρέχοντος έτους.

Βάλντις Ντομπρόβσκις και Πάολο Τζεντιλόνι φρόντισαν πάντως να υπενθυμίσουν στα κράτη - μέλη πως πρέπει να έχουν πάντα στο σχεδιασμό τους, τους εξής άξονες:

Να εξασφαλιστεί ο συντονισμός των πολιτικών και ένα συνεπές μείγμα πολιτικών·Η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει να διασφαλιστεί μέσω μιας σταδιακής και υψηλής ποιότητας δημοσιονομικής προσαρμογής και οικονομικής ανάπτυξης·Οι επενδύσεις θα πρέπει να ενθαρρυνθούν και να προωθηθεί η βιώσιμη ανάπτυξη·θα πρέπει να προωθηθούν δημοσιονομικές στρατηγικές που συνάδουν με μια μεσοπρόθεσμη προσέγγιση για τη δημοσιονομική προσαρμογή, λαμβάνοντας υπόψη το RRF· καιΟι δημοσιονομικές στρατηγικές θα πρέπει να διαφοροποιούνται και να λαμβάνουν υπόψη τη διάσταση της ζώνης του ευρώ.

Η σκυτάλη περνά τώρα στο Ecofin, όπου θα γίνουν οι πρώτες εκτιμήσεις για τον οικονομικό αντίκτυπο των κυρώσεων στη Ρωσία, τον πληθωρισμό και το κόστος ενέργειας.

ΕΕΟΙΚΟΝΟΜΙΑδημοσιονομικοί κανόνεςΕΛΛΑΔΑEcofin
Keywords
Τυχαία Θέματα