Κάζιμιρ (ΕΚΤ): Επιστημονική φαντασία η μείωση επιτοκίων το α’ τρίμηνο

Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Πίτερ Κάζιμιρ, διέψευσε κατηγορηματικά τα περί μείωσης των επιτοκίων το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους.

Ο Σλοβάκος αξιωματούχος συμφώνησε με το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Ιζαμπέλ Σνάμπελ, ότι «τα εισερχόμενα στοιχεία για τον πληθωρισμό υποστηρίζουν την ιδέα ότι δεν θα χρειαστεί πρόσθετη σύσφιξη. Ωστόσο, το ότι αναμένεται μείωση το α’ τρίμηνο του 2024 είναι επιστημονική

φαντασία», είπε ο Κάζιμιρ μέσω της πλατφόρμας X.

{https://twitter.com/KazimirPeter/status/1732386910163853747}

Οι επενδυτές έχουν προβλέψει πρώιμες μειώσεις στο κόστος δανεισμού, καθώς τα στοιχεία την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη επιβραδύνθηκε ταχύτερα από το αναμενόμενο. Αναμένουν μειώσεις επιτοκίων περίπου 150 μονάδων βάσης το επόμενο έτος, με μεγάλη πιθανότητα η πρώτη κίνηση να γίνει τον ερχόμενο Μάρτιο.

Από την πλευρά του, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, Μάρτινς Κάζακς, δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι τέτοιες κινήσεις πιθανότατα δεν θα συμβούν το α’ εξάμηνο του 2024, αν και προειδοποίησε ότι εάν αλλάξουν οι οικονομικές προοπτικές, «οι αποφάσεις μας για τα επιτόκια μπορεί επίσης να αλλάξουν».

#Πίτερ_Κάζιμιρ #Ιζαμπέλ_Σνάμπελ #ΜΑΡΤΙΝΣ_ΚΑΖΑΚΣ #μειώσεις_επιτοκίων #ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ_ΚΕΝΤΡΙΚΗ_ΤΡΑΠΕΖΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα