Κάτω από το μηδέν λόγω καύσωνα οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη υποχωρούν κάτω από το μηδέν αυτό το Σαββατοκύριακο, καθώς η ήπειρος βιώνει ένα κύμα καύσωνα σε συνδυασμό με αυξημένους ανέμους που εκτινάσσουν στα ύψη της παραγωγή από αιολικές και ηλιακές πηγές ενέργειας.

Οι τιμές κάτω από το μηδέν, επισημαίνει το Bloomberg, αποτελούν μια προεπισκόπηση του τι θα ακολουθήσει για τις ευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας, εάν μια «πλημμύρα» προγραμματισμένης παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές δεν

αντιμετωπιστεί με μετατόπιση της ζήτησης. Η ελπίδα είναι ότι τελικά οι μεγαλύτεροι στόλοι ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα εξυπνότερα δίκτυα και η καλύτερη τεχνολογία μπαταριών θα καλύψουν τη διαφορά, αλλά προς το παρόν η αναντιστοιχία είναι «πονοκέφαλος» για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τις εταιρείες.

Ο κίνδυνος είναι ότι μια παρατεταμένη πτώση των τιμών θα μπορούσε να υπονομεύσει μελλοντικές επενδύσεις, να προσθέσει κόστος για τους καταναλωτές και να σπαταλήσει ενέργεια που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση της ζήτησης για ρυπογόνες εναλλακτικές λύσεις.

Τα στοιχεία από το Epex Spot SE το Σάββατο δείχνουν ότι οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για ορισμένες ώρες της Κυριακής είναι αρνητικές σε σχεδόν δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας. Αυτή είναι η δεύτερη ημέρα που η παραγωγή αιολικής ενέργειας πρόκειται να αυξηθεί περαιτέρω στη βόρεια ηπειρωτική Ευρώπη και στη Βρετανία.

Καλοκαίρι- ορόσημο

Οι αρνητικές τιμές δεν είναι καινούριες, αλλά συμβαίνουν πιο συχνά αυτό το καλοκαίρι, αφού οι Ευρωπαίοι πρόσθεσαν πέρυσι μια ποσότητα ρεκόρ ηλιακών συλλεκτών στο ηλεκτρικό δίκτυο για να μειώσουν τη ζήτηση για ακριβό φυσικό αέριο. Η νέα παραγωγή βοήθησε την ΕΕ να πετύχει ένα ορόσημο νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, όταν η μηνιαία ηλιακή ενέργεια ξεπέρασε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από άνθρακα για πρώτη φορά.

Με την κατασκευή ηλιακών πάνελ να σπάει ρεκόρ κάθε χρόνο για την υπόλοιπη δεκαετία καθώς οι τιμές των πάνελ πέφτουν, ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί η αρνητική τιμολόγηση είναι να γίνει πιο έξυπνη η κατανάλωση ενέργειας.

«Η αρνητική τιμολόγηση είναι ένα σημαντικό μήνυμα στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας για την παροχή κινήτρων για την ευελιξία και την αποθήκευση, κάτι που είναι κρίσιμο για ένα σύγχρονο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε ο Tom Haddon, σύμβουλος στην Arcadis LLP. «Προς το παρόν, η αρνητική τιμολόγηση είναι ένα σφάλμα, αλλά θα πρέπει να είναι ένα χαρακτηριστικό», συμπλήρωσε.

Οι λύσεις

Αυτό σημαίνει ότι το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να προσαρμοστεί. Η αύξηση των ποσοτήτων φθηνής ανανεώσιμης ενέργειας που συγκεντρώνεται σε λίγες μόνο ώρες της ημέρας μπορεί να αυξήσει το κόστος για τους φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας για την εξισορρόπηση του συστήματος. Τελικά αυτά τα κόστη καταλήγουν να κατανέμονται στους λογαριασμούς των πελατών.

Στην ιδανική περίπτωση, όταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι άφθονες και οι τιμές χαμηλές, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να αυξήσουν την κατανάλωση για να συμβάλουν στον περιορισμό του κόστους για τους φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου ώστε να διατηρήσουν το σύστημα σε ισορροπία και να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερη πράσινη ενέργεια.

Υπάρχουν ήδη κάποια πρώιμα παραδείγματα αυτού στην πράξη. Ο οικιακός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας Octopus Energy στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει πάνω από 150.000 πελάτες με συμβόλαια που έχουν σχεδιαστεί για να επιτρέπουν στους οδηγούς EV να φορτίζουν όταν η ηλεκτρική ενέργεια είναι φθηνότερη και πιο «πράσινη», συνήθως κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Την περασμένη εβδομάδα, ο φορέας εκμετάλλευσης του δικτύου της Βρετανίας πρότεινε πιθανές αλλαγές για το πότε οι άνθρωποι φορτίζουν EV ή θερμαίνουν τα σπίτια τους με ηλεκτρικές αντλίες θερμότητας ως βασικό βήμα. Η ζήτηση μεγάλης κλίμακας, όπως οι ηλεκτρολύτες υδρογόνου, θα μπορούσε επίσης μια μέρα να αυξήσει την παραγωγή για να αποθηκεύσει την ενέργεια που θα χρησιμοποιηθεί αργότερα.

ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑκαύσωναςτιμές ηλεκτρικής ενέργειαςΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Keywords
Αναζητήσεις
kato-apo-to-miden-logo-kafsona-oi-times-ilektrikis-energeias.htm
Τυχαία Θέματα