Κατέβασε «ταχύτητα» η αμερικανική οικονομία - «Τσίμπησε» ο πληθωρισμός

Η ανάπτυξη της οικονομίας των ΗΠΑ αποδείχθηκε πολύ πιο αδύναμη από ό,τι αναμενόταν κατά το α’ τρίμηνο του 2024 και οι τιμές αυξήθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, ανέφερε την Πέμπτη (25/4) το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

Ειδικότερα, το ΑΕΠ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 1,6% την στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν ανάπτυξη 2,4%, ύστερα από άνοδο 3,4% το δ’ τρίμηνο του 2023 και 4,9% την προηγούμενη περίοδο.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,5% το πρώτο τρίμηνο, έναντι αύξησης

3,3% το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Οι πάγιες επενδύσεις και οι κρατικές δαπάνες βοήθησαν στο να διατηρηθεί το ΑΕΠ σε θετικό έδαφος, ενώ αφαιρέθηκαν η μείωση των επενδύσεων σε ιδιωτικά αποθέματα και η αύξηση των εισαγωγών.

Ο δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE), τον οποίο επικαλείται η Federal Reserve για τη μέτρηση του πληθωρισμού, διαμορφώθηκε στο 3,4% το α’ τρίμηνο, στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και ένα χρόνο.

Εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, ο δομικός PCE «έτρεξε» με ρυθμό 3,7%, πολύ πάνω από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ.

Ο δείκτης τιμών για το ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 3,1%, σε σύγκριση με την εκτίμηση του Dow Jones για αύξηση 3%.

Παράλληλα, κατά 5.000 μειώθηκαν οι αρχικές αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, φτάνοντας τις 207.000 την εβδομάδα που έληξε στις 20 Απριλίου.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal είχαν υπολογίσει ότι οι νέες αιτήσεις θα αυξηθούν σε 215.000.

Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου. Την προηγούμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας ήταν 212.000.

Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις υποχώρησαν κατά 15.000 στις 1,781 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 13 Απριλίου.

#ΗΠΑ #PCE #Ανεργία
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κατέβασε, - Τσίμπησε,katevase, - tsibise