Κατάρρευση γέφυρας στη Βαλτιμόρη: «Μαύρα σύννεφα» για το παγκόσμιο εμπόριο

Η κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key, στη Βαλτιμόρης, μετατρέπεται σε «μεγάλη καταστροφή» για την οικονομία, αφού απειλεί με μεγάλη αναστάτωση τις μεταφορές αξίας ύψους 80 δισ. δολαρίων που διακινούνται από το λιμάνι της πόλης, ένας από τα μεγαλύτερα της Αμερικής, ταυτόχρονα, δε, απειλεί και περισσότερες από 140.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών.

Συγκεκριμένα, η γέφυρα που κατέρρευσε αφού έπεσε πάνω σε πυλώνα της το πλοίο Dali,

έφτανε την είσοδο του λιμανιού της Βαλτιμόρης, το πιο πολυσύχναστο λιμάνι στις ΗΠΑ για εξαγωγές αυτοκινήτων και το ένατο πιο πολυσύχναστο λιμάνι συνολικά.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η θαλάσσια κυκλοφορία μέσω του λιμανιού -από όπου πέρυσι διακινήθηκαν περισσότεροι από 47 εκατ. τόνοι cargo- αναστέλλεται «μέχρι νεωτέρας».

Σε τοποθέτηση του στο BBC, ο Marco Forgione, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εξαγωγών και Διεθνούς Εμπορίου, το οποίο εκπροσωπεί βρετανικές επιχειρήσεις που εμπλέκονται στο διεθνές εμπόριο, είπε ότι η αναστολή λειτουργίας του λιμανιού θα έχει «σημαντική επίδραση στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού».

«Περισσότερα από 750.000 αυτοκίνητα και οχήματα διήλθαν από τη Βαλτιμόρη τον τελευταίο χρόνο» είπε ο ίδιος.

«Πρόκειται για μεγάλες αμερικανικές, βρετανικές και ευρωπαϊκές μάρκες, από την General Motors και τη Ford μέχρι τη Nissan, τη Fiat και την Audi. Επιπλέον, η Βαλτιμόρη είναι σημαντικός εξαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και αυτό έχει συνέπειες. Περίπου μισό εκατομμύριο τόνοι LNG φεύγουν κάθε μήνα από τη Βαλτιμόρη, επομένως οι συνέπειες αυτού που συνέβη είναι σημαντικές και θα έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις» εξήγησε ο ίδιος.

Το λιμάνι της Βαλτιμόρης είναι άμεσα υπεύθυνο για περίπου 15.000 θέσεις εργασίας και υποστηρίζει άλλες περίπου 140.000 θέσεις εργασίας.

Έπειτα από το σοκαριστικό δυστύχημα, ο ναυτιλιακός γίγαντας Maersk που είχε ναυλώσει το πλοίο Dali για να μεταφέρει το φορτίο της με προορισμό τη Σρι Λάνκα, ανακοίνωσε ότι «θα παραλείπει τη Βαλτιμόρη σε όλες τις υπηρεσίες για το άμεσο μέλλον».

Ταυτόχρονα, κι άλλες εταιρείες έχουν προειδοποιήσει τους πελάτες τους για διακοπή ή καθυστέρηση στις παραδόσεις.

Ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Πιτ Μπάτιτζιγκ δήλωσε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό θα έχει σημαντικό και παρατεταμένο αντίκτυπο στις αλυσίδες εφοδιασμού».

«Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε τι θα χρειαστεί για να ανοίξει ξανά το λιμάνι» είπε.

Βαλτιμόρη: Η Τέιλορ Σουίφτ της αυτοκινητοβιομηχανίας

Σε δική του ανάλυση ο καθηγητής business analytics στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins, Τίνγκλοντ Ντάι επιχειρώντας να αναλύσει τις επιπτώσεις από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη εξήγησε ότι «η πόλη αυτή είναι σαν την Τέιλορ Σουίφτ στο σύστημα διακίνησης αυτοκινήτων στις ΗΠΑ και ακόμα και όταν δεν λειτουργεί κανονικά για λίγες εβδομάδες ο κόσμος το αντιλαμβάνεται. Μιλάμε για περισσότερα από 800.000 οχήματα τον χρόνο, αρκετά αυτοκίνητα που εισάγονται από την Ευρώπη και το Μεξικό και αρκετά που εξάγονται από το Ντιτρόιτ».

«Ήδη αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν προχωρήσει σε προσαρμογές στα δρομολόγια των πλοίων που μεταφέρουν τα εμπορεύματά τους μολονότι υπάρχουν εταιρείες όπως η BMW και η Volkswagen που δεν επηρεάζονται τόσο πολύ καθώς τα κέντρα διανομής τους είνια στο τμήμα του λιμανιού που βρίσκεται μακριά από την γέφυρα που κατέρρευσε» πρόσθεσε ο Αμερικανός καθηγητής.


Όπως αναφέρει στην ανάλυσή του «το λιμάνι της Βαλτιμόρης δεν αφορά μόνο τα αυτοκίνητα. Ήταν το λιμάνι που ο πρόεδρος Μπάιντεν χρησιμοποίησε ως παράδειγμα τον Νοέμβριο του 2021 όταν οι ΗΠΑ αντιμετώπιζαν μεγάλη κρίση στην εφοδιαστική τους αλυσίδα. Η σημασία του και η ανάπτυξή του είναι σημαντική στο σημερινό γεωπολιτικό περιβάλλον καθώς βοηθάει στο να γίνονται περισσότερες δουλειές με "γείτονες" όπως το Μεξικό και "φίλους όπως οι ευρωπαϊκές χώρες και η Ιαπωνία».

Σε επίπεδο καταναλωτών ο Αμερικανός καθηγητής υποστηρίζει ότι «πιθανότατα θα δούμε καθυστερήσεις στην παράδοση προϊόντων και πιθανόν και αυξήσει τιμών σε ορισμένες περιπτώσεις. Ωστόσο δεδομένης της ανθεκτικότητας που έχουμε χτίσει στις εφοδιαστικές αλυσίδες από τις αρχές της δεκαετίας του 2020, οι αναταράξεις θα είναι λιγότερο σημαντικές».

Κατά τον ίδιο ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί η επίπτωση της κατάρρευσης της γέφυρας είναι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιταχύνει την αποκατάσταση της Key Bridge και των εργασιών του λιμανιού. Όσο πιο αργά γίνει αυτό τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ζημιά στην τοπική κοινότητα. Πρέπει να υπάρχει η αίσθηση του επείγοντος γιατί μιλάμε για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπων των οποίο επηρεάζεται η ζωή».

#Βαλτιμόρη #FRANCIS_SCOTT_KEY #ΓΕΦΥΡΑ #Dali #Johns_Hopkins
Keywords
Αναζητήσεις
katarrefsi-gefyras-sti-valtimori-mavra-synnefa-gia-to-pagkosmio-eborio.htm
Τυχαία Θέματα
Κατάρρευση, Βαλτιμόρη, Μαύρα,katarrefsi, valtimori, mavra