Καταργούνται οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί για το Κόσοβο

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα (18/4) τη συμφωνία για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης για βραχεία διαμονή για ταξιδιώτες από το Κόσοβο.

Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση, οι πολίτες του Κοσόβου θα μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ και οι πολίτες της ΕΕ να μεταβαίνουν στο Κόσοβο χωρίς ταξιδιωτική βίζα, για έως 90 ημέρες εντός οιασδήποτε περιόδου 180 ημερών. Μετά την έναρξη ισχύος της νομοθεσίας, ολόκληρη η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων θα έχει παρεμφερές ρυθμιστικό πλαίσιο θεωρήσεων για την ζώνη Σένγκεν.

Η απαλλαγή από την υποχρέωση

θεώρησης θα τεθεί σε ισχύ μόλις τεθεί σε εφαρμογή το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Αδειοδότησης Ταξιδιού (ETIAS) και σε κάθε περίπτωση έως το 2024.

Το Κόσοβο είναι εν δυνάμει υποψήφιο για ένταξη στην ΕΕ, έχοντας ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία του τον Φεβρουάριο του 2008. Η ανεξαρτησία του δεν αναγνωρίζεται επί του παρόντος από πέντε κράτη μέλη της ΕΕ: Κύπρος, Ελλάδα, Ρουμανία, Σλοβακία και Ισπανία.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει στηρίξει την ελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων με το Κόσοβο από το 2016, αφού η Επιτροπή δήλωσε ότι το Κόσοβο πληροί τα σχετικά κριτήρια.

Σημειώνεται ότι το Κόσοβο είναι το μόνο τμήμα της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων από το οποίο δεν μπορεί να ταξιδέψει κάποιος χωρίς θεώρηση για σύντομες διαμονές εντός της ζώνης Σένγκεν.

ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΖώνη Σένγκενβίζα2016
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα