Καταρχήν συμφωνία για νέο πακέτο με την εμπλοκή τραπεζών - Συνάντηση Παπανδρέου - Γιούνκερ - Αναμένεται το Μεσοπρόθεσμο

02:15 3/6/2011 - Πηγή: Reporter
«Νερό στο κρασί τους» αλλά όχι και τελείως ρίχνουν η ΕΕ, τρόικα και ΔΝΤ ως προς την εμπλοκή των τραπεζών αναφορικά με τη διάσωση της Ελλάδας και τη διαχείριση του υπέρογκου χρέους της. Σήμερα ο πρωθυπουργός, κ. Γιώργος Παπανδρέου
αναμένεται να ακούσει από πρώτο χέρι, δηλαδή από τον επικεφαλής του Eurogroup , κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τους όρους και τις προϋποθέσεις, καθώς και το σχέδιο για τη χορήγηση νέου δανείου το ύψους του οποίου δεν έχει διευκρινιστεί και το οποίο θα αφορά στην περίοδο μέχρι το 2014, περίοδος κατά την οποία υπάρχουν οι δυσβάστακτες λήξεις ελληνικών ομολόγων.Ειδικότερα, χθες το βράδυ νέα δεδομένα ήρθαν στην επιφάνεια. Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τα οποία επικαλούνταν πηγή που πρόσκεινται κοντά στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, σε συμφωνία επί της αρχής για νέο τριετές σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας που καλύπτει τη χρηματοδότηση της χώρας έως τα μέσα του 2014, περιλαμβάνοντας και αυξημένο εξωτερικό δανεισμό, έφτασε η ευρωζώνη. Η ομάδα εργασίας (EFC) που συνεδρίασε έως αργά τη νύχτα της Τετάρτης στη Βιέννη ενέκρινε επί της αρχής το ελληνικό πρόγραμμα, σύμφωνα με την πηγή του πρακτορείου.

Το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο ουσιασικά θα επικαλύπτει το αρχικό "πακέτο" των 110 δισ. που συμφωνήθηκε το Μάιο του 2010, θα περιλαμβάνει εμπλοκή των ιδιωτών επενδυτών, αλλά σε περιορισμένο βαθμό για να αποφευχθεί ένα "πιστωτικό γεγονός".
Πάντως, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι λεπτομέρειες αναφορικά με την εμπλοκή των ιδιωτών αλλά και της κατανομής της πρόσθετης εξωτερικής χρηματοδότησης για τη χώρα αναμένεται να ξεκαθαριστούν μέχρι τη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις 20 Ιουνίου.
«Σήριαλ» η πέμπτη δόση - Θα συμμετάσχει ή όχι το ΔΝΤ; - Σήμερα ή τις επόμενες μέρες η ανακοίνωση του Μεσοπρόθεσμου και η αξιολόγηση της τρόικαςΤην ίδια στιγμή, μέσα σε όλα αυτά σήμερα ή τις επόμενες μέρες αναμένεται η ανακοίνωση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής της περιόδου 2012 - 2015, στο οποίο, σημειωτέον, συμπεριλαμβάνονται και δέκα μέτρα - φωτιά, με αντάλλαγμα την εκταμίευση της πέμπτης δόσης. Το ζήτημα της τελευταίας έχει εξελιχθεί σε πραγματικό «σήριαλ», καθώς «μπαράζ» δημοσιευμάτων του ξένου Τύπου θέλουν από τη μία το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μην καταβάλει το δικό του μερίδιο στην πέμπτη δόση του ελληνικού δανείου, τη στιγμή που η Γερμανία διαψεύσει τα εν λόγω σενάρια, επισημαίνοντας ότι η καταβολή της 5ης δόσης θα γίνει από κοινού με το ΔΝΤ. διευκρινίζοντας δηλαδή έμμεσα ότι η χώρα περιμένει το Ταμείο για να συμμετάσχει στη δόση για την Ελλάδα.Στο μεταξύ, την Πέμπτη πηγές δήλωσαν στο πρακτορείο Reuters ότι η τρόικα, δηλαδή η Ε.Ε., το ΔΝΤ και η ΕΚΤ αφού ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα εκδώσουν την επόμενη μέρα, δηλαδή σήμερα κοινή ανακοίνωση αναφορικά με την μείωση του δημοσιονομικού της ελλείμματος.

τρόικα (ΕΕ,ΔΝΤ, ΕΚΤ) σχεδιάζει να ολοκληρώσει τις συζητήσεις αργότερα σήμερα και να εκδώσει κοινή
Keywords
Τυχαία Θέματα