Ιταλία: Ο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι παραιτείται

Σε πολιτική κρίση εισέρχεται η Ιταλία, καθώς την Τετάρτη (14/7) ο Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί, παρά το γεγονός ότι έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης.

H κυβέρνηση κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης που ζήτησε από το σώμα της άνω Βουλής της Ιταλίας, αλλά το συγκυβερνών κόμμα των Πέντε Αστέρων υπό τον πρώην πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, απείχε από την ψηφοφορία θέλοντας να δείξει τη δυσαρέσκεια του για τα μέτρα

στήριξης που λαμβάνει η Ρώμη απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός συναντήθηκε επί περίπου μία ώρα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα και προχώρησε στη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, όπου και ανακοίνωσε την απόφασή του να υποβάλει παραίτηση.

«Θέλω να σας ανακοινώσω ότι απόψε πρόκειται να υποβάλω την παραίτησή μου στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι σημερινές ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πολύ σημαντικό γεγονός από πολιτικής απόψεως. Δεν υφίσταται πλέον η σχέση εμπιστοσύνης που αποτελεί βάση της κυβερνητικής δράσης. Η πλειοψηφία εθνικής ενότητας, η οποία στήριξε αυτήν την κυβέρνηση από την πρώτη ημέρα της δημιουργίας της, δεν υφίσταται πλέον.

Τις ημέρες αυτές από μέρους μου καταβλήθηκε η μέγιστη προσπάθεια για να συνεχιστεί η κοινή πορεία, προσπαθώντας να ικανοποιήσω τα αιτήματα που μου έθεσαν οι πολιτικές δυνάμεις. Είναι όμως σαφές από την πολιτική συζήτηση και από τη σημερινή ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο ότι αυτή η προσπάθεια δεν ήταν αρκετή», αναφέρεται στην επίσημη ενημέρωση της ιταλικής κυβέρνησης.

Ο Ντράγκι υπενθύμισε ότι θα συνέχιζε ως πρωθυπουργός «μόνο εάν υφίστατο η προοπτική υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος για το οποίο είχε λάβει την αρχική ψήφο εμπιστοσύνης».

Η κατάρρευση της κυβέρνησης θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές, πιθανώς το φθινόπωρο.

Πλέον, εναπόκειται στον Πρόεδρο Ματαρέλα να αποδεχθεί ή να απορρίψει την παραίτηση Ντράγκι, αλλά εάν η κυβερνητική κρίση δεν μπορεί να επιλυθεί γρήγορα, ο Ματαρέλα θα μπορούσε να ετοιμάσει το έδαφος για εκλογές ήδη από τον Σεπτέμβριο.

ΝτράγκιπαραίτησηΙταλίαΜαταρέλα
Keywords
Τυχαία Θέματα