Ισραήλ: Ζήτησε εκκένωση του κέντρου της Ράφα

Η εισβολή στη Ράφα φαίνεται πως εντείνεται ακόμα περισσότερο, ενώ δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν ήδη τραπεί σε φυγή με κάθε μέσο προκειμένου να γλιτώσουν.

Ο Ισραηλινός στρατός, σήμερα (11/5), ζήτησε στους κατοίκους και άλλων συνοικιών της Ράφα να απομακρυνθούν και να μετακινηθούν στη «διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή» στην αλ Μαουάσι, σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Χ εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων.

Πολίτες που ζουν στο κέντρο της πόλης κλήθηκαν να

την εκκενώσουν επειγόντως, αυξάνοντας τους φόβους για σφαγή στην «ανοιχτή φυλακή», όπου έχουν βρει καταφύγιο περίπου 1,5 εκατ. άμαχοι.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως η εισβολή στη Ράφα θα ολοκληρωθεί ακόμη κι εάν η χώρα του «χρειαστεί να πολεμήσει με τα νύχια», δεδομένων των υποκριτικών απειλών Μπάιντεν για παύση της αποστολής όπλων.

Έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που κατατέθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο παραβίασης του διεθνούς δικαίου στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι σε εμπόλεμες ζώνες είναι δύσκολη η αξιολόγηση μεμονωμένων περιστατικών ή η εξαγωγή εμπεριστατωμένων συμπερασμάτων.

Το ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ σημειώνει ότι έχει λάβει αναφορές από αρκετές αξιόπιστες πηγές -τόσο από υπηρεσίες του ΟΗΕ όσο και από μη κυβερνητικές οργανώσεις- για πιθανές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις. «Έχουν αναφερθεί αρκετά περιστατικά που εγείρουν σοβαρές ανησυχίες», υπογραμμίζεται στην έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Δεδομένου ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής οπλικών συστημάτων του Ισραήλ, «εύλογα εκτιμά κανείς ότι αμυντικός εξοπλισμός που υπόκειται στο NSM-20 (Μνημόνιο Εθνικής Ασφαλείας) χρησιμοποιήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, μετά την 7η Οκτωβρίου, σε περιστάσεις που δεν συνάδουν με όσα προβλέπει το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο ή με τις βέλτιστες πρακτικές που έχουν καθιερωθεί για τον μετριασμό της ζημιάς σε βάρος αμάχων», αναφέρει η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Αντίδραση ΗΑΕ στη δήλωση Νετανιάχου ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν μια μελλοντική κυβέρνηση στη Γάζα

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χθες (10/5), επέκριναν τον Νετανιάχου για τις δηλώσεις του, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα του Κόλπου θα μπορούσε να βοηθήσει μια μελλοντική κυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας, μετά το τέλος του πολέμου.

«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υπογραμμίζουν ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν έχει καμία δικαιοδοσία για να κάνει αυτό το βήμα και τα ΗΑΕ αρνούνται να συρθούν σε οποιοδήποτε σχέδιο έχει στόχο να προσφέρει κάλυψη στην ισραηλινή παρουσία στη Λωρίδα της Γάζας», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σέιχ Αμπντουλά μπιν Ζάγεντ αλ Νάχιαν.

Πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να στηρίξει μια παλαιστινιακή κυβέρνηση που θα εκπληρώνει τις ελπίδες και τις φιλοδοξίες του παλαιστινιακού λαού, μεταξύ των οποίων, όπως δήλωσε, είναι και η ανεξαρτησία.

Σημαντικά στελέχη του υπουργικού συμβουλίου του Ισραήλ απορρίπτουν την ιδέα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και ο Νετανιάχου έχει δηλώσει πως το Ισραήλ θα χρειαστεί να διατηρήσει τον έλεγχο της ασφάλειας της Γάζας μετά τον πόλεμο.

Ο πόλεμος στη Γάζα έχει προκαλέσει ένταση στις σχέσεις μεταξύ ΗΑΕ και Ισραήλ. Τα Εμιράτα έχουν επικρίνει επανειλημμένα το Ισραήλ για τον πόλεμο και τον μεγάλο αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων, όμως προσθέτουν ότι χάρη στις διπλωματικές τους σχέσεις έχουν καταφέρει να παραδώσουν βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα.

#Ισραήλ #ΡΑΦΑ #άμαχοι #εισβολή #εκκένωση
Keywords
Αναζητήσεις
israil-zitise-ekkenosi-tou-kentrou-tis-rafa.htm
Τυχαία Θέματα
Ισραήλ, Ζήτησε, Ράφα,israil, zitise, rafa