Ήπιες διακυμάνσεις για το πετρέλαιο- Ανεβαίνει το φυσικό αέριο

Μικρά «σκαμπανεβάσματα» καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τρίτη (20/6), αφού η Κίνα μείωσε τα βασικά επιτόκια δανεισμού λιγότερο από ό,τι αναμενόταν, ενώ η ζήτηση φαινόταν να αυξάνεται φέτος, θολώνοντας τις προοπτικές για τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Η Κίνα μείωσε την Τρίτη δύο βασικά επιτόκια δανεισμού κατά 10 μονάδες βάσης το καθένα. Οι περικοπές, οι πρώτες σε 10 μήνες, ήταν λιγότερο επιθετικές από ορισμένες προβλέψεις.

«Οι μειώσεις επιτοκίων ήταν ευρέως αναμενόμενες, επομένως

δεν πρόσφεραν ανοδική ώθηση στις αγορές πετρελαίου», δήλωσε η Τίνα Τενγκ, αναλύτρια αγορών της CMC Markets στο Ώκλαντ.

«Οι έμποροι πετρελαίου μπορεί να χρειαστεί να δουν μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα για να βελτιώσουν τις προοπτικές τους για τη ζήτηση πετρελαίου», συμπλήρωσε.

Οι μειώσεις των επιτοκίων ακολουθούν τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία που έδειξαν ότι οι κλάδοι λιανικής και εργοστασίων της Κίνας αγωνίζονται να διατηρήσουν τη δυναμική που παρατηρήθηκε νωρίτερα φέτος.

Ωστόσο, η ζήτηση αργού πετρελαίου της Κίνας το 2023 αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5% σε σχέση με πέρυσι, δήλωσε την Τρίτη ερευνητής της China National Petroleum Corporation (CNPC).

Η κινεζική κυβέρνηση συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα για να συζητήσει μέτρα για την τόνωση της ανάπτυξης της οικονομίας και αρκετές μεγάλες τράπεζες μείωσαν τις προβλέψεις τους για την οικονομική ανάπτυξη για το 2023 για την Κίνα, εν μέσω ανησυχιών ότι η ανάκαμψη μετά τον COVID-19 παραπαίει.

Τη Δευτέρα, δύο υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστήριξαν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων εν μέσω κινδύνων υψηλότερου πληθωρισμού. Οι αγορές περιμένουν επίσης την κατάθεση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ αργότερα μέσα στην εβδομάδα για μελλοντικές ενδείξεις για τα επιτόκια.

Τα υψηλότερα επιτόκια μειώνουν την όρεξη για δαπάνες και μπορούν να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Από την πλευρά της προσφοράς, οι εξαγωγές αργού και η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν έχουν φτάσει σε νέα υψηλά το 2023 παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Η Ρωσία πρόκειται επίσης να αυξήσει τις θαλάσσιες εξαγωγές ντίζελ και βενζίνης αυτόν τον μήνα, αντισταθμίζοντας τις περικοπές από τον ΟΠΕΚ+.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,06% στα 71,89 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,75% στα 76,67 δολάρια το βαρέλι.

Ανακάμπτει το φυσικό αέριο

Ισχυρά ανοδικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 8,215% στα 37,765 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του φυσικού αερίου υφίστανται συχνές διακυμάνσεις, καθώς η Ευρώπη γεμίζει τα αποθέματά της κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ενόψει της χειμερινής περιόδου θέρμανσης.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,34% στα 1.964,25 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 1,05% στα 23,872 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,37% στα 3,8745 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,08% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,093 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,26% στο 1,2759 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,33% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8565 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟΠΕΤΡΕΛΑΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα