ΗΠΑ: Σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης- Διέψευσε τις προσδοκίες

Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ επιβραδύνθηκε σημαντικά κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων και ο πληθωρισμός «πλήγωσαν» την οικονομία που αναμένεται σε μεγάλο βαθμό να επιβραδυνθεί ακόμη περισσότερο.

Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,1% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν ανάπτυξη 2%.

Ο ρυθμός ανάπτυξης επιβραδύνθηκε σημαντικά σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο

κατά το οποίο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,6%.

Η έκθεση έδειξε επίσης ότι ο δείκτης τιμών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών, ένα μέτρο πληθωρισμού που ακολουθεί στενά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αυξήθηκε 4,2%, έναντι της εκτίμησης για 3,7%.

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης οφείλεται στη μείωση των επενδύσεων σε ιδιωτικά αποθέματα και στην επιβράδυνση των σταθερών επενδύσεων εκτός κατοικιών, αναφέρει η έκθεση.

Η καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 3,7% και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,8%. Οι ακαθάριστες ιδιωτικές εγχώριες επενδύσεις υποχώρησαν 12,5%.

Σε άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία, οι αιτήσεις για ανεργία ανήλθαν συνολικά σε 230.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 22 Απριλίου, παρουσιάζοντας μείωση 16.000 και κάτω από την εκτίμηση για 249.000.

ΗΠΑΑΕΠανάπτυξηΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΔΑΠΑΝΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα