Η βενζίνη συνεχίζει την «ανηφόρα»- Η εικόνα ανά την Ελλάδα

Βήμα - βήμα πλησιάζει τα δύο ευρώ η μέση πανελλαδική τιμή της βενζίνης με τη νησιωτική κυρίως χώρα, βέβαια, να έχει αφήσει πίσω της εδώ και μέρες τα επίπεδα αυτά και να “φλερτάρει” με τα “ύψη” των 2,40 και άνω.

Συγκεκριμένα η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης, με βάση τα τελευταία στοιχεία (13 Αυγούστου) του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων του ΥΠΑΝ, βρίσκεται μια ανάσα πριν τα δύο ευρώ και συγκεκριμένα στο 1,962 ευρώ το λίτρο.

Επίσης, με βάση τις τιμές της 13ης Αυγούστου η ακριβότερη

τιμή βενζίνης 95 οκτανίων είναι 2,21 ευρώ/ λίτρο στις Κυκλάδες και 2,12 ευρώ/ λίτρο στα Δωδεκάνησα.

Πάνω από 2 ευρώ βρίσκεται η αμόλυβδη, εκτός από τα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες και σε άλλους 13 νομούς της χώρας και ειδικότερα στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Σάμου, Φωκίδας

Και εκεί μέσα σε 15 μέρες περίπου υπήρξε σημαντική αύξηση καθώς βάση τις τιμές της Δευτέρας 31 Ιουλίου του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων, η τιμή βενζίνης στις Κυκλάδες ήταν στα 2,185 ευρώ ανά λίτρο και στα Δωδεκάνησα 2,096 ευρώ το λίτρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αττική, η μέση τιμή, με βάση τα στοιχεία της 30ης Ιουνίου, δηλαδή έναμιση μήνα πρίν, ήταν στα 1,864 ευρώ/ λίτρο για τη βενζίνη 95 οκτανίων, 2,049 ευρώ/λίτρο για τη βενζίνη 100 οκτανίων, 1,580 ευρώ/λίτρο για το ντίζελ κίνησης και 0,796 ευρώ/λίτρο για το υγραέριο. Μέσα σε ενάμιση μήνα η μέση τιμή στην Αττική για την αμόλυβδη 95 οκτανίων είναι στα 1,92 ευρώ/λίτρο και αντίστοιχα οι λοιποί τύποι καυσίμων είναι στα 2,122 η βενζίνη 100 οκτανίων, 1,708 το ντίζελ κίνησης και 0,787 το υγράεριο.

Πέρα, από το εποχικό φαινόμενο, λόγω ζήτησης στην Ελλάδα, και η εικόνα διεθνώς είναι δυσμενής, καθώς και οι διεθνείς τιμές ανεβαίνουν αλλά και βέβαια στο βόρειο ημισφαίριο η ζήτηση είναι ανοδική λόγω των διακοπών.

Επίσης, η διεθνής αγορά αντιμετωπίζει ελλείψεις λόγω των απροσδόκητων προβλημάτων σε πολλά διυλιστήρια, καθώς και των μειωμένων αποθεμάτων σε κύρια αποθεματικά κέντρα όπως αυτά του Κόλπου του Μεξικού και της Σιγκαπούρης.

Τα χαμηλά αποθέματα και η αυξημένη ζήτηση σε περιοχές-κλειδιά έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών ανά τον κόσμο. Στην Ευρώπη, οι τιμές της βενζίνης αυξάνονται πιο γρήγορα από τις αντίστοιχες του αργού, κάτι που αποτυπώνεται ήδη στις αντλίες των πρατηρίων.

Στο μεταξύ όπως προέβλεψε την Παρασκευή ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), η υψηλή ζήτηση αναμένεται να ασκήσει περαιτέρω ανοδικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές.

“Η ζήτηση πετρελαίου κλιμακώνεται σημειώνοντας υψηλά ρεκόρ, ενισχυμένη από τον μεγάλο αριθμό αεροπορικών ταξιδιών το καλοκαίρι, την αυξημένη χρήση πετρελαίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την αυξανόμενη κινεζική πετροχημική δραστηριότητα”, ανέφερε ο IEA. “Τα αποθέματα αργού πετρελαίου και προϊόντων έχουν μειωθεί απότομα” και “τα ισοζύγια πρόκειται να σφίξουν περαιτέρω το φθινόπωρο”, πρόσθεσε.

Γιώργος Αλεξάκης

βενζίνηΤιμές
Keywords
Αναζητήσεις
i-venzini-synechizei-tin-anifora--i-eikona-ana-tin-ellada.htm
Τυχαία Θέματα
Ελλάδα,ellada