Η μειωμένη ζήτηση για ντίζελ «φωνάζει» ύφεση

Σημάδια οικονομικής επιβράδυνσης έρχονται από την παγκόσμια αγορά ντίζελ σύμφωνα με το Bloomberg.

Στην Κίνα, ο αριθμός των φορτηγών που κυκλοφορούν στους αυτοκινητόδρομους έχει μειωθεί αισθητά τις τελευταίες εβδομάδες. Στην Ευρώπη, το premium του ντίζελ στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αργού πετρελαίου έπεσε πρόσφατα στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Στις ΗΠΑ,

η ζήτηση οδεύει προς συρρίκνωση 2% το 2023, λέει η S&P Global Inc. Εξαιρουμένου του 2020, όταν ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας μπήκε σε lockdown, αυτή η πτώση θα είναι η μεγαλύτερη στην Αμερική από το 2016.

«Θα είναι ένα από τα χειρότερα οικονομικά κλίματα στην πρόσφατη ιστορία, εκτός της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-2009 και της πανδημίας», δήλωσε ο Debnil Chowdhury, επικεφαλής της S&P για τα καύσιμα και τη διύλιση στην Αμερική.

«Η ζήτηση για ντίζελ μπορεί να λειτουργήσει ως πρόδρομος δείκτης για την ευρύτερη ανάπτυξη και ένα πρώιμο σημάδι ότι οι δαπάνες από τα νοικοκυριά μειώνονται», δήλωσε ο Ben Ayers, οικονομολόγος στην Nationwide Economics. «Μια αναμενόμενη πτώση της ζήτησης ντίζελ ταιριάζει με τους κινδύνους ύφεσης σε ολόκληρη την οικονομία».

Οι οικονομολόγοι λένε ότι υπάρχει πιθανότητα 65% για ύφεση στις ΗΠΑ και 49% στην Ευρώπη εντός του επόμενου έτους. Στην Κίνα, ο κίνδυνος είναι χαμηλότερος, αλλά η ανάκαμψη της χώρας μετά τους σκληρούς περιορισμούς για την Covid-19 θα απαιτήσει αξιοσημείωτη βελτίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και μάλιστα γρήγορα.

Η εικόνα στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, η ζήτηση για φορτηγά - και συνεπώς για ντίζελ - έχει πληγεί κυρίως από την πτώση της παραγωγής των εργοστασίων, δήλωσε ο Bob Costello, επικεφαλής οικονομολόγος της βιομηχανικής ομάδας American Trucking Associations. Σύμφωνα με μια μέτρηση από την εταιρεία πληροφοριών για την εφοδιαστική αλυσίδα Freight Waves, ο όγκος των φορτηγών τον Μάρτιο έφτασε στα χαμηλότερα εποχικά επίπεδα των τελευταίων πέντε ετών.

Η μείωση της ζήτησης ντίζελ στις ΗΠΑ θα είναι ιδιαίτερα έντονη στη Δυτική Ακτή, όπου οι μαζικές απολύσεις στον τεχνολογικό τομέα και η εξελισσόμενη τραπεζική κρίση έχουν θέσει την περιοχή υπό οικονομική πίεση. Εκεί, η ζήτηση ντίζελ θα υποχωρήσει φέτος κατά 5%, περισσότερο από το διπλάσιο του εθνικού μέσου όρου, δήλωσε ο Chowdhury της S&P.

Οι εισαγωγές εμπορευματοκιβωτίων στις ΗΠΑ, που αποτελούν καμπανάκι για τη χρήση ντίζελ από τα φορτηγά και τα τρένα που τα μεταφέρουν σε όλη τη χώρα, βρίσκονται επίσης υπό πίεση. Στο Λος Άντζελες, οι εισερχόμενες αποστολές βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2020. Στην Κίνα η διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων σε βασικά λιμάνια μειώθηκε κατά 5% την εβδομάδα έως τις 9 Απριλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρακολουθεί το Υπουργείο Μεταφορών της Κίνας.

«Βλέπουμε μείωση αντί αύξησης της κινεζικής ζήτησης ντίζελ κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους», δήλωσε η Mia Geng, επικεφαλής της υπηρεσίας πετρελαίου της Κίνας στον σύμβουλο βιομηχανίας FGE. «Με τους οικονομικούς αντίθετους ανέμους παγκοσμίως, ιδίως στη Δύση, η Κίνα θα πρέπει να βασιστεί στην εγχώρια κατανάλωση για να στηρίξει τις μεταποιητικές της δραστηριότητες».

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Η ζήτηση στην Ευρώπη για ντίζελ εξαιρετικά χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο (ULSD) θα αυξηθεί σχεδόν 9% μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου, υποστηριζόμενη - εν μέρει - από τα καλοκαιρινά ταξίδια, σύμφωνα με τον Janiv Shah, ανώτερο αναλυτή της Rystad Energy. Οι γαλλικές αρχές πιθανότατα θα αναπληρώσουν τα στρατηγικά αποθέματα, αφού απελευθέρωσαν εκατομμύρια βαρέλια πετρελαιοειδών ως απάντηση στις εκτεταμένες απεργίες των εργαζομένων.

Ωστόσο, στις ΗΠΑ, αν δεν υπάρξει κυβερνητική τόνωση της οικονομίας, ο Fuller της FreightWaves δεν βλέπει τη ζήτηση για ντίζελ να επιστρέφει σύντομα στα επιθυμητά επίπεδα. Η ζήτηση ντίζελ είναι διαφορετική από τη βενζίνη, όπου οι υψηλότερες τιμές ωθούν τους οδηγούς να αποφεύγουν τις αντλίες και το φθηνό καύσιμο μπορεί να τους κάνει να επιστρέψουν στα βενζινάδικα.

Ο κόσμος δεν μεταφέρει ένα προϊόν απλώς και μόνο επειδή είναι φθηνή η μεταφορά του, είπε ο Fuller. Το κάνουν επειδή «υπάρχει κάποιος στην άλλη άκρη που έχει κάνει την παραγγελία και είναι εκεί για να την παραλάβει».

BloombergdieselpremiumΗΠΑδιύλιση
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα