Η Ευρώπη αδυνατεί να δεχτεί πλοία με LNG λόγω λιμανιών

Την ίδια στιγμή που η Ευρώπη έχει τεράστια ανάγκη για παροχή ενέργειας, λόγω Ρωσίας, πολλές ευρωπαϊκές χώρες αδυνατούν να δεχτούν πολλά πλοία μεταφοράς υγροποιημένου αερίου (LNG) λόγω... των λιμανιών τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει και το πρακτορείο Reuters, μεγάλος αριθμός πλοίων που κουβαλούν LNG, περιφέρονται στα ανοικτά των ακτών της Ισπανίας, ανίκανα να βρουν θέσεις εκφόρτωσης, γεγονός που ώθησε τους φορείς εκμετάλλευσης του δικτύου

να προειδοποιήσουν τη χώρα ότι μπορεί να χρειαστεί να αναστείλουν τη φόρτωση για να αντιμετωπίσουν αυτήν την «εξαιρετική κατάσταση».

H Eυρώπη αντιμετωπίζει μεγάλη πίεση στην προμήθεια ενέργειας, καθώς η Ρωσία σταδιακά μειώνει την παροχή φυσικού αερίου μετά τις κυρώσεις της Δύσης εις βάρος της ως αντίποινα για την εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη του Φλεβάρη.

Η Ευρώπη χρειάστηκε να βρει εναλλακτικές λύσεις και μία από αυτές ήταν το LNG, αλλά η άφιξη πολλαπλών φορτίων του υπερψυκτικού καυσίμου, έχουν εκθέσει την έλλειψη ικανότητας επαναεριοποίησης της Ευρώπης, καθώς οι μονάδες που μετατρέπουν το θαλάσσιο καύσιμο ξανά σε αέριο λειτουργούν στο μέγιστο όριο.

Εάν το πρόβλημα με την εκφόρτωση δε λυθεί σύντομα, αυτά τα πλοία μπορεί να αρχίσουν να αναζητούν εναλλακτικά λιμάνια εκτός Ευρώπης για να εκφορτώσουν το φορτίο τους.

Υπάρχουν περισσότερα από 35 πλοία φορτωμένα με LNG που πλέουν στα ανοιχτά της Ισπανίας και γύρω από τη Μεσόγειο, με τουλάχιστον οκτώ πλοία αγκυροβολημένα μόνο στον κόλπο του Κάντιθ, δήλωσαν έμποροι, αναλυτές και πηγές σε τερματικούς σταθμούς LNG που γνωρίζουν την κατάσταση, τη Δευτέρα 17/10.

Η Ισπανία μπορεί και παρέχει μόλις 6 θέσεις εκφόρτωσης όπως και οι τερματικοί σταθμοί επαναεριοποίησης για φορτία αυτή την εβδομάδα, είπε πηγή του κλάδου. Η χώρα έχει έξι τερματικούς σταθμούς συνολικά.

Σε ανακοίνωση που βγήκε αργά τη Δευτέρα με τίτλο «Δήλωση έκτακτης επιχειρησιακής κατάστασης», ο εθνικός φορέας εκμετάλλευσης δικτύου φυσικού αερίου της Ισπανίας Enagas, είπε ότι ενδέχεται να χρειαστεί να απορρίψει εκφορτώσεις LNG λόγω πλεονάζουσας χωρητικότητας στους τερματικούς σταθμούς της.

Πρόσθεσε επίσης ότι τα υψηλά επίπεδα κατοχής στις μονάδες επαναεριοποίησης της χώρας αναμένεται να παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

Υπάρχουν επίσης πλοία LNG αγκυροβολημένα κοντά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάτι που θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεκάδες άλλα περιμένουν, είπε μια πηγή που γνωρίζει καλά την κατάσταση στο Reuters.

LNGλιμάνιαΕυρώπηΕΠΑΝΑΕΡΙΟΠΟΙΗΣΗ
Keywords
Τυχαία Θέματα