Η ΕΚΤ σε εποχή... Λαγκάρντ: Σινιάλο για αναθεώρηση στρατηγικής

Σταθεροποίηση της οικονομίας και λιγότερα ρίσκα, λόγω της βελτίωσης της εικόνας στο διεθνές εμπόριο, "βλέπει" η νέα επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Στο πλαίσιο αυτό, κήρυξε (έστω σε χαμηλούς τόνους) την έναρξη μίας νέας εποχής για την ευρωζώνη. Χαρακτήρισε "υποτονικό" τον πληθωρισμό, αλλά δεν έθεσε νέο στόχο.

"Τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

θα παραμείνουν στα σημερινά ή και χαμηλότερα επίπεδα μέχρι οι προοπτικές του πληθωρισμού να συγκλίνουν σημαντικά προς τον στόχο για πληθωρισμό λίγο κάτω από 2%", τόνισε την Πέμπτη η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ, ανοίγοντας την πρώτη συνέντευξη Τύπου που έδωσε η ίδια μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

"Οι καθαρές αγορές στοιχείων ενεργητικού θα συνεχιστούν για όσο διάστημα είναι αναγκαίο για να ενισχυθεί ο υποστηρικτικός αντίκτυπος των επιτοκίων και θα ολοκληρωθούν λίγο πριν αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ", πρόσθεσε.

Όσον αφορά τα στοιχεία για την κατάσταση της οικονομίας, η κα. Λαγκάρντ υποστήριξε ότι δείχνουν πως υπάρχει μια σταθεροποίηση της κατάστασης. Όπως τόνισε, η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να είναι αντιμέτωπη με ρίσκα, αλλά είναι λιγότερο έντονα από ότι προηγουμένως, καθώς έχει υποχωρήσει ένα μέρος της αβεβαιότητας γύρω από το διεθνές εμπόριο. Οι κίνδυνοι, ωστόσο, σημείωσε συνδέονται με γεωπολιτικούς παράγοντες.

Νέα εποχή, νέα στρατηγική

O πληθωρισμός παραμένει υποτονικός, τόνισε στη συνέχεια και πρόσθεσε πως υπάρχουν σημάδια ήπιας αύξησης του υποκείμενου πληθωρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, η κα. Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο με βιώσιμο τρόπο.

Να υπογραμμίσουμε πως ο πληθωρισμός βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας στρατηγικής που επιθυμεί να χαράξει για την ΕΚΤ η νέα επικεφαλής της, ώστε να δώσει το δικό της στίγμα, στη μετά-Ντράγκι εποχή. Εκτός του πληθωρισμού, η κα. Λαγκάρντ προτίθεται να δώσει ακόμη έμφαση στα ψηφιακά νομίσματα, αλλά και στον αγώνα για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σε πρώτη φάση πάντως δεν έθεσε συγκεκριμένο στόχο για τον πληθωρισμό. Δήλωσε ανοιχτή σε προτάσεις και υπογράμμισε ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναθεώρησης, η κεντρική τράπεζα θα εμμείνει στην υφιστάμενη στρατηγική. Η Λαγκάρντ πως δεν υπάρχει αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της αναθεώρησης, αλλά ανέφερε πως αναμένεται να διαρκέσει έναν χρόνο και η παρουσίασή της να γίνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο.

ΕΚΤΛαγκαρντΟΙΚΟΝΟΜΙΑπληθωρισμόςεπιτόκια
Keywords
Τυχαία Θέματα