Η Fed κράτησε αμετάβλητα τα επιτόκια σε υψηλό 22 ετών

Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια μετά από ένα χρόνο αξιοσημείωτης προόδου στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

Ειδικότερα, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) της Fed, που είναι αρμόδια για τη νομισματική πολιτική, διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο εύρος από 5,25 έως 5,50% στην τελευταία της συνεδρίαση για φέτος.

Η κεντρική τράπεζα

αύξησε τα επιτόκια σε αυτό το επίπεδο, που είναι το υψηλότερο των τελευταίων 22 ετών, τον περασμένο Ιούλιο και τα διατήρησε εκεί για τρεις διαδοχικές συνεδριάσεις, μαζί με τη σημερινή (13/12).

Προηγουμένως η Fed είχε αυξήσει τα επιτόκια 11 συνεχόμενες φορές από τον Μάρτιο του 2022, στον ταχύτερο ρυθμό σύσφιξης από τις αρχές της δεκαετίας του 1980.

Η παραμονή στα τρέχοντα επίπεδα είναι σύμφωνη με τις προβλέψεις των αναλυτών, καθώς ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται αλλά ταυτόχρονα παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας. Συγκεκριμένα, οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 3,1% τον Νοέμβριο σε ετήσια βάση, πολύ κάτω από peak του 9,1% που σημειώθηκε τον Ιούνιο του περασμένου έτους.

Η αμερικανική οικονομία τα πήγε επίσης πολύ καλύτερα απ’ ό,τι περίμεναν πολλοί αναλυτές και απέφυγε την ύφεση, που πολλοί ειδικοί θεωρούσαν αναπόφευκτη. Μόλις το 3,7% των Αμερικανών ήταν άνεργοι τον Νοέμβριο.

Με τον πληθωρισμό να παραμένει πάνω από τον στόχο και την οικονομία να διατηρείται ισχυρή, η Fed ελπίζει να διατηρήσει την πρόοδο κρατώντας τα επιτόκια σε υψηλό 22 ετών. Τα ανεβασμένα επιτόκια τείνουν να επιβραδύνουν την οικονομία και να μειώνουν τις δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές.

Ωστόσο, η Fed αντιμετωπίζει επίσης εκκλήσεις να μειώσει τα επιτόκια το επόμενο έτος προτού το «βάρος» του υψηλού κόστους δανεισμού επηρεάσει περισσότερο την οικονομία. Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν πει ελάχιστα για τα σχέδιά τους για το 2024 και εμφανίζονται επιφυλακτικοί ώστε να δηλώσουν νίκη ενάντια στον πληθωρισμό.

Ακόμα κι έτσι, όλα τα μέλη της FOMC, εκτός από τρία, αναμένουν ότι η Fed θα μειώσει τα επιτόκια τουλάχιστον δύο φορές το επόμενο έτος, σύμφωνα με οικονομικές προβλέψεις που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, με στόχο να φθάσουν στο επίπεδο του 4,6% στο τέλος του 2024.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ προειδοποίησε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν ο πληθωρισμός είναι σε καλό δρόμο για να επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα και ξεκαθάρισε πως δεν θα αποκλείσει μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων, εάν χρειαστεί.

#FEDERAL_RESERVE #FOMC #μειώσεις_επιτοκίων #αμερικανική_οικονομία #πληθωρισμός
Keywords
Αναζητήσεις
i-fed-kratise-ametavlita-ta-epitokia-se-ypsilo-22-eton.htm
Τυχαία Θέματα