Γκουτέρες: Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή

Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο «χείλος του γκρεμού» ενός «γενικευμένου περιφερειακού πολέμου», προειδοποίησε σήμερα (18/4) ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας, καταγγέλλοντας την «ανθρώπινη κόλαση» που έχει δημιουργηθεί από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα.

«Η Μέση Ανατολή βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Τις τελευταίες μέρες βλέπουμε μια επικίνδυνη κλιμάκωση, μέσα από λόγια και πράξεις», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ένας εσφαλμένος υπολογισμός,

μια κακή επικοινωνία, μια παρανόηση, θα μπορούσε να οδηγήσει στο αδιανόητο, έναν γενικευμένο περιφερειακό πόλεμο που θα ήταν καταστροφικός για όλους τους εμπλεκόμενους και για τον υπόλοιπο κόσμο», είπε, καταδικάζοντας ιδίως την άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

«Αυτή η στιγμή, του μέγιστου κινδύνου, πρέπει να είναι μια στιγμή μέγιστης αυτοσυγκράτησης», τόνισε ο γ.γ., σημειώνοντας πως «είναι καιρός να τελειώσει ο αιματηρός κύκλος των αντιποίνων».

«Έχουμε τη συλλογική ευθύνη να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους κινδύνους και να απομακρύνουμε την περιοχή από τον γκρεμό», επέμεινε. «Ξεκινώντας από τη Γάζα».

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ κατήγγειλε με έντονο τρόπο την ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για άμεση κατάπαυση του πυρός, την ανεμπόδιστη πρόσβαση σε ανθρωπιστική βοήθεια και απελευθέρωση όλων των ομήρων.

«Στη Γάζα, εξίμισι μήνες ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων έχουν δημιουργήσει μια ανθρωπιστική κόλαση», είπε, μιλώντας για δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους, που αντιμετωπίζουν «θάνατο, καταστροφή, άρνηση παροχής ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας» και λιμό. «Ο αριθμός των νεκρών είναι συντριπτικός και πρωτοφανής, σε ρυθμό και κλίμακα, σε όλη τη διάρκεια που της θητείας μου ως γενικός γραμματέας (σ.σ. από το 2017)», τόνισε. «Και όλα αυτά συμβαίνουν με μεγάλους περιορισμούς που επιβάλλονται από τις ισραηλινές αρχές στην παροχή βοήθειας στον λαό της Γάζας, ο οποίος αντιμετωπίζει εκτεταμένη πείνα», υπογράμμισε.

Ο πόλεμος πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου, η οποία οδήγησε στον θάνατο 1.170 ανθρώπων, κυρίως αμάχων, σύμφωνα με έκθεση του Γαλλικού Πρακτορείου. Οι ισραηλινές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας -ως απάντηση στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου- έχουν αφήσει 33.970 νεκρούς, κυρίως άμαχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ μίλησε για την κατάσταση στη Γάζα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, στην οποία συμμετέχουν υπουργοί Εξωτερικών από την περιοχή, συμπεριλαμβανομένων της Ιορδανίας και του Ιράν.

Η ψηφοφορία για το αίτημα των Παλαιστινίων να γίνουν πλήρες μέλος του Οργανισμού θα διεξαχθεί αργότερα σήμερα, σύμφωνα με την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το αίτημα αναμένεται να μπλοκαριστεί από τις ΗΠΑ, σύμμαχο του Ισραήλ, καθώς εάν γινόταν δεκτό θα σήμαινε επί της ουσίας αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους.

Ο Γκουτέρες εξέφρασε, επίσης, την ανησυχία του για την «έκρυθμη κατάσταση στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη», ζητώντας «αποκλιμάκωση», καθώς από τις 7 Οκτωβρίου, στην περιοχή έχουν σκοτωθεί «περισσότεροι από 450 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 112 παιδιά». «Άλλοι σκοτώθηκαν από ένοπλους Ισραηλινούς εποίκους, ορισμένες φορές παρουσία ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας που φέρονται να μην έκαναν τίποτα για να αποτρέψουν αυτούς τους θανάτους», είπε, καλώντας «το Ισραήλ να λάβει άμεσα μέτρα για να τερματιστεί η άνευ προηγουμένου βία εποίκων».

#ΟΗΕ #Γκουτέρες #Συμβούλιο_Ασφαλείας #Μέση_Ανατολή #πόλεμος #ΓΕΝΙΚΕΥΜΕΝΗ_ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ
Keywords
Αναζητήσεις
gkouteres-sto-cheilos-tou-gkremou-i-mesi-anatoli.htm
Τυχαία Θέματα